KAMU
Tar-Gel’in Öteki Yüzü
TARGEL RAPORU
Kamuoyunda “ 1000 Köye 1000 Tarımcı” projesi olarak bilinen “Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi” 2004-2007 yılları arasında uygulandıktan sonra, TARGEL Projesi adı altında devam etmiştir. Yayım faaliyetlerinin güçlendirilmesini amaçlayan bu projeler, ilgili personelin özverili tutum ve çalışmaları ile eksikliklerine rağmen 10 000 meslektaşımızın istihdamına vesile olmuş, bakanlık insan kaynaklarının tedarikinde önemli bir yere sahip olmuştur.
A-Görev Tanımı, Mevcut Durum, Hizmet İçi Eğitim;
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 657 sayalı kanuna görev yapan TARGEL personelinin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslarının (MADDE 2-(1) Bu usul ve esaslar; 1 inci maddede belirtilen amaçların gerçekleştirilebilmesi için, TAR-GEL projesi kapsamında genel bütçeden aylık almak suretiyle sözleşmeli olarak 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilecek Mühendis ve Veteriner Hekimlerin nitelikleri, seçimi, eğitimleri, çalışma esasları, görev ve sorumlulukları ile diğer hususları kapsar.) sadece sözleşmeli (4-B) personelleri kapsarken, 4 Haziran 2011 tarih ve 632 sayılı KHK ile sözleşmeli statüden kadroya geçen personel (4-A) için bir tanımlama olmamakla birlikte gerek görev tanımı gerekse çalışma usul ve esaslarının tekrardan revize edilerek düzenlenmesi zaruridir.
Personel OSYM tercih rehberinde tek bir köy, belde (merkez köy) tercih yaparak gelmekte, atandığı il ve ilçede, merkez köyüne, komşu köyler ilave edilerek çalışma bölgeleri oluşturulmaktadır. Çalışma bölgelerin oluşturulmasında objektif kriterler ( yüzölçümü, coğrafi konum, ulaşım, çiftçi sayısı, hayvan varlığı, arazi varlığı, ekili ve dikili alanlar vb.) baz alınarak oluşturulmalıdır. Farklı büyüklükteki farklı sayıdaki köylerden oluşan çalışma bölgeleri personel arasında çalışma barışını ve huzurunu olumsuz etkilemektedir.
Bakanlığımızın hizmet politikası çerçevesinde DEVLETİ TEMSİLEN görev yapacak personelin, yürütülecek hizmetin tanımı tam olarak ortaya konulmamışken, bu bağlamda tecrübe açısından yeteri hizmet içi eğitimi almamış, görev yeri ve tarımsal potansiyeli hakkında yeterli bilgi sahibi olamamış ve her şeyden öte çoğunluğunun mesleki ve devlet tecrübesi olmayan geç meslektaşlarımızın bu kadar kısa süre içerisinde mesleki ve devlet sorumluluğu altında çok büyük bir yükün altnına sokulması yanlıştır. Bu personelin bu bağlamda yaşayacağı herhangi bir başarısızlık, kendilerine olduğu kadar DEVLETE GÜVEN noktasında önemli olumsuzlukları beraberinde getirecektir. Bunun için personele Köy Psikolojisi başta olmak üzere, Toplum Psikolojisi ve Tarımsal Yayım eğitimlerini mutlaka tamamlaması akabinde çalışma bölgelerine gönderilmeli, bundan sonra da diğer mesleki hizmet içi eğitimlere devam edilmelidir.
B- Sorunlar:
- Büro ( Elektrik, Su, Isınma, Bilgisayar, İnternet vb.): Personelin görev yapacağı köy ve beldelerde hâlihazırda barınma ve DEVLET adına görev yürütmeyi sağlayacak fiziki mekanlar tam olarak temin edilememiştir. Personel arasında bürosunun hiç olmadığı, büronun bir şekilde temin edildiği halde Büro malzemesi, PC, tablet pc ,internet, yazıcı gibi donanımlardan yoksun ve bürosunun elektriğini cebinden ödeyen personellerimiz bulunmaktadır. Isınma noktasında gerekli tedbirlerin kış ortasında yada sonunda değil, kış gelmeden alınması önemlidir. Sahadaki tagel personelinin bu ve benzeri ihtiyaçları için bakanlıkta ayrı bir harcama kalemi oluşturularak eksikler ivedilikle giderilmelidir. Bu anlamda devletin temsil edildiği, kurumsal yapının oluşamadığı ve bu işi yürütecek insanların barınma ve diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılanmadığı bir ortamda bu projenin başarılı olma şansı yoktur.
-Ulaşım : Personelin çalışma bölgesindeki bağlı köylere yapılan ziyaret, eğitim, yayım ve arazi kontrol çalışmalarında çok büyük oranda kendi araçlarını kullanmakta kendi aracı olamayan personel kiraladığı veya temin ettiği bir vasıta ile bunu gerçekleştirmekte bu da maddi olarak personele yük getirmektedir. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi önemlidir.
-Yetki ve Sorumluluk: Personelin çalışma esaslarında tarımsal yayım ve veri toplama konusunda görev tanımı yapılırken aynı zamanda “sözleşmede belirtilen görevler dışında çalıştırılamaz” derken bir başka maddede “amirince verilecek diğer görevleri yapar” denilerek bir karmaşıklık oluşmaktadır. Personelin bulundukları mahallerde yetki ve sorumluluklarının yeniden düzenlenerek ( ziraat mühendisleri için ÇKS vb., veteriner hekimler için tedavi-müdahale vb.) etkinliklerinin arttırılması önemlidir.
-Tayin Hakkı: 2012 yılı itibariyle kadrolu targel personeli kısmen de olsa tayin hakkına kavuşmuştur. Bu tayin hakkı da ancak vizeli olan köy ve beldelere tercih yapmak koşulu ile kullanılabilmektedir. Köy ve beldelerde emekli olmak targel personellerinin kaderi olmamalı, belirli bir hizmet süresini dolduran personel (5 yıl- 10 yıl) il ve ilçe merkezlerini de tercih edebilmelidir. Bir çok genç personelin emekli olmak için 30 yılını köyde çalışma ihtimalleri geleceğe dair kurulan hayallerini ve yaşama sevinçlerini yitirmelerine yol açmaktadır.
- Performans Puanı: Bakanlığımız bünyesinde sadece sözleşmeli targel personelleri için kullanılan performans puanı uygulaması objektif kriterlere bağlı kalınmadan yapılması personeli baskı ve yıldırma aracı olarak görülmektedir. Bu uygulamanın kaldırılması kaldırılamıyorsa objekif kriterlere bağlanması önemlidir.
- Sosyal Haklar -Ek Ücret : Targel personelinin çalışma merkezleri ve bağlı köylerde kendi araç ve imkanlarıyla yaptığı ziyaret, yayım, arazi kontrolü vb. çalışmalarına rağmen , diğer kadrolu personelin yararlandığı “Seyyar Görev Tazminatı” ndan yararlanamamaktadır. Yapmış olduğu fedakarlık ve çalışma şartlarının zorluğu neticesinde seyyar görev yanında Performansa ve Mahrumiyete dayalı yeni bir ücretlendirme ( Ek Ücret) sistemi getirilmelidir.
C- Çözüm ve Öneriler: İl ve İlçe Müdürlüklerinin inisiyatifi doğrultusunda il ilçe merkezlerinde oluşturulacak en az 1 ziraat mühendisi ve/veya 1 veteriner hekim veya hizmet alanının potansiyeline göre ihtiyaç duyulan diğer teknik ve sağlık hizmetlerine mensup personelden oluşan Çalışma Gruplarının oluşturulmasıdır. . Gruplarda görev alacak ziraat mühendisi ve veteriner hekimler targel projesi kapsamındaki personellerden oluşmalıdır. Hizmet alanı olarak coğrafi konum, ulaşım, arazi ve hayvan varlığına göre 1-16 köy ve beldenden oluşabilir.
Çalışma Gruplarının Avantajları:
— Bakanlığımız bünyesinde çalışan personelin daha aktif ve verimli çalışması sağlanacaktır.
— Personelin zaman ve imkânları iyi kullanması sağlanarak, oluşan atıl kapasite ortadan kaldırılacaktır.
— Her personelin sorumluluğu spesifik hale getirilecek ve görevleri belirlenecektir.
— Her personelin yaptığı işte uzmanlaşması sağlanacaktır.
— Her personelin yaptığı veya aksattığı görevinden sorumlu olması sağlanacaktır.
— Her personelin sorumlu olduğu hizmet alanındaki bitkisel ve hayvansal verileri öğrenmesi ve gerektiğinde daha seri ve doğru cevap vermesi sağlanacaktır.
— Aynı hizmet alanındaki çiftçilerle irtibat sağlanacağından iletişim kolaylaşacaktır.
— Personelin sorumlu olduğu çiftçiyi, çiftçinin ise bağlı olduğu personeli bilmesi suretiyle koordinasyon sağlanacak, iş ve işlemlerin daha hızlı ve sağlıklı yürütülmesi sağlanacaktır.
— Personel arasında hizmet yarışı daha gayretli bir çalışma ortamı oluşacaktır.
— Ürün kontrollerinin daha hızlı, daha sağlıklı ve daha kolay yürütülesi sağlanacaktır.
— Bakanlıkta oluşturulan tüm tarımsal verilerin daha güvenilir bir şekilde elde edilmesi ile bu bilgilerin güncelliği ve sürekliliği sağlanacaktır.
Mevcut Sistem ile Yeni Sistemin (Çalışma Grupları ) Karşılaştırılması
Mevcut Sistem
Sadece eğitim-yayım ve veri toplama hizmetlerinde görevli | Bakanlık personelinin yapacağı tüm görevleri yapacak. |
İmza yetkisi ve sorumluluğu yok iş barışı yok görevde yükselme yok | İmza yetkisi ve sorumluluğu olacak |
Büro, barınma ve iletişim sorunları var | İl/İlçe merkezlerinde büro barınma ve internete erişim olacak |
Bağlı köylere erişimde araç sorunu var. | Araç sorunu giderilecek |
Hizmet alanında tek veteriner hekim veya tek ziraat mühendisi var özel çalışanlarla sıkıntı yaşanıyor. | İhtiyaca göre hem veteriner hekim hem de ziraat mühendisi ve yardımcı personel olabilecek. |
Kırsalın bir kısmından sorumlu | Kırsalın tamamından sorumlu olunacak. |
Personelin teşkilata entegrasyonu ve denetiminde sorunlar var | Personelin teşkilata entegrasyonu ve denetimi sağlanacak |
devam edecek...
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.