KAMU
Tar-Gel projesi mi başarısız yoksa Bakanlık mı?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Tar-Gel yani tarımsal yayımı geliştirme projesi. Bu proje kapsamında bakanlığın amacı taşrada, köy ve mezrada yetiştirici ve çiftçilerimizi modern tarım ve hayvancılık uygulamaları ile tanıştıracak tarımsal danışmanlık hizmeti sunmaktır. Bu sebeple ilgili projede istihdam edilen mühendis ve veteriner hekimler atandıkları köy ve mezrada danışmanlık faaliyeti göstereceğini taahhüt eden sözleşmeye gönüllü olarak imza atarlar. Tar-Gel projesinde bugüne kadar istihdam edilen yaklaşık on bin teknik personel proje amacına uygun olarak atandıkları köy ve mezralarda görev yapması gerekirken, il ve ilçe müdürlüklerinde bulunan personel açığı sebebi ile merkezlerde görev almaktadırlar. Bu proje kapsamında istihdamı sağlanan on bine yakın personelin büyük çoğunluğu bakanlığın uyarılarına rağmen gerçekte atandıkları köy ve mezrada çiftçi ve yetiştiricilerimize tarımsal danışmanlık hizmeti vermek yerine il ve ilçe müdürlüklerinde ihtiyaç olan ve açık bulunan personel işlerine bakmaktadırlar. Bu sebeple Sn. Bakanın her konuşmasında “Tar-Gel projesi ile köylere personel atadık. Bu personeller köylerinde çiftçi ve yetiştiricilerimize hizmet etmektedir” sözleri aslından uzak kalıyor. Bu durumda akla gelen sorular;
1. GTHB’nın bu projedeki amacı çiftçi ve yetiştiricilerimize köylerinde tarımsal danışmanlık hizmeti sağlamak uygulamada köyde ikamet emrine uyulmaması bu projeyi başarıdan uzak tutmaktadır. Sözleşmeye köyde ikameti ve hizmeti taahhüt ederek imza atan teknik personeli il ve ilçe müdürlüklerindeki açıktan dolayı merkezlerde tutan yine Sn. Eker midir?
2. Bakanlık Tar-Gel personelinin atandığı yerlerde görev yapmamasından dolayı kimi sorumlu gösteriyor?
3. Tar-Gel kapsamında köylere istihdamı sağlanan personeli il ve ilçe müdürleri mi bakanlığın emrine uymadan merkez kadrolarda tutmaktadırlar?
4. GTHB’nın proje kapsamında hedeflediği amaca ulaşamamasındaki temek sebep bu personellerin atandıkları köylerde hizmet vermeme durumları gösterilebilir mi?
5. Bakanlık Tar-Gel personelinin merkezlerdeki açıktan dolayı köylerinde hizmet vermediğini bilmiyor mu, biliyorsa neden bu duruma göz yumuyor, il ve ilçe müdürlüklerine bakanlık neden söz dinletemiyor?
6. Sn. Bakan bu personellerin köylerde hizmet vermediğini bildiği halde neden her açıklamasında “Köylere on bin personel atadım, bunlar atandıkları köylerle birlikte civar köylerde çiftçi ve yetiştiricilerimize hizmet veriyor” gibi söylemlerde bulunuyor?
7. Maliye bakanlığı ile GTHB arasındaki uyuşmazlık yüzünden AB destekli bu projenin uygulamasında neden sorunlar yaşanmasına göz yumuluyor?
8. Tarım ve hayvancılıkta modern ve teknik yetiştiricilik prensiplerine geçişi hızlandırarak ülkesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak bu proje neden başarısızlığa bile bile sürükleniyor?
9. Bu proje kapsamında gönüllü olarak tercihte bulunan, fakat istihdam edildiği köyde göreve başlamayan personele neden bir yaptırım uygulanmıyor?
10. Bu teknik personelleri köylerinde hizmete göndermeyen il ve ilçe müdürlüklerine uyarıda bulunmayan bakanlığın bir çekincesi mi var?
11. Acaba merkez kadroya atama için onay alamayan bakanlık danışman olarak atadığı personelle merkez açığın kapatılmasına bile bile mi göz yumuyor?
12. İl ve ilçe müdürlüklerinin açık bulunan mühendis, veteriner hekim ve tekniker (toplam 5567 adet) kadrolarına acil atama yapılması istemine cevap veremeyen bakanlık bu açığı danışmanlarla mı kapatmak istiyor?
13. Maliye Bakanlığı ile GTHB aynı partiden olmasına rağmen aralarındaki atama onayı/vize uyuşmazlığının sebebi on binlerce insana adres şaşırtmak mı? Oyalamak mı?
Bakan beyin kendi söylemleri neticesinde GTHB’ndan on aydır atama bekleyen ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri, veteriner hekimler, teknikerler ve tek tek sayamadığımız diğer onlarca farklı bölümden mezun, toplamda sayıları yüz binleri bulan işsiz gençler olarak, Sn. Eker’in bizlere defalarca verdiği ama tutmadığı sözleri artık tutmaya davet ediyoruz. Bu konuda on aydır yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmesi adına Maliye Bakanlığında bekletilen 5567 adet GTHB’na ait sözleşmeli atama talebine onay istiyoruz. Verilecek bu onay ile birlikte ilgili bakan ve bakanlıkları Tar-Gel projesinin de uygulanmasındaki engelin bertaraf edilerek Türk Tarımına gerçekçi bir hizmete davet ediyoruz.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.