KAMU
Tar-Gel Eğitiminde Yeni Tartışmalar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 10 bin TAR-GEL personeline yönelik Antalya’da lüks otellerde yaptığı hizmet içi eğitim programı kafaları karıştırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oynatılan dansözle gündeme gelen hizmet içi eğitimin bütçesi ve hangi organizasyon şirketine yaptırıldığı sır gibi saklanırken, eğitimin zamanlaması da dikkat çekti.
Tarımsal İşletmeleri Kayıt Sistemi (TİKAS) projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜİK’in işbirliği ile yapılan hizmet içi eğitim programında Türkiye genelindeki 10 bin TAR-GEL personelinin eğitimden geçirilmesi amaçlanıyor. Kasım ayında başlayan eğitim programının 5 grup halinde yapılarak Aralık ayının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Milli gazetenin haberine göre, 5 yıldızlı Queen Elizabeth ve Le Chateau De Prestige otellerinde yapılan eğitimin her bir grubuna 2 bin TAR-GEL personeli katılırken eğitim süreleri de 10’ar günlük sürüyor. Bütün TAR-GEL personelinin de eğitime katılması zorunlu tutuluyor.
Önümüzdeki yıldan itibaren tarım işletmeleri kayıt altına alınacak ve Türkiye genelindeki 10 bin TAR-GEL çalışanı bu sistemi tabletler üzerinden takip edecek. Hizmet içi eğitimin gerekçesi olarak da çalışanların bu sisteme adapte olabilmesi gösteriliyor.
Bütün kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri, çalışan personelin motivasyonunu ve yeterlilik derecesini artırmak için bu tür hizmet içi eğitim programları yapıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın TAR-GEL personeline yönelik yaptığı hizmet içi eğitim programı da bu kapsamda değerlendirilebilir. Ancak burada dikkat çeken ve hizmet içi eğitim programını manidar kılan soru işaretleri bulunuyor.
OTELDE TARIM EĞİTİMİ!
Öncelikle hizmet içi eğitim programı Bakanlığın 2013 programında yer almıyor. Eğitim programının, kabine değişikliğinin beklendiği bir dönemde ani bir kararla yılsonuna sıkıştırılması dikkat çekiyor. Programa tabi olan memur sayının 10 bin kişi olması ve program süresinin de 10 gün olması burada ciddi bir bütçeyi karşımıza çıkarıyor. Bakanlığın diğer hizmet içi eğitim programları incelendiğinde bilgisayar kursları hariç süresi bu kadar uzun tutulan başka bir eğitim programı bulunmuyor. Durum böyle olunca Antalya’da 5 yıldızlı 2 otelde halen devam eden hizmet içi eğitim programının bütçesi ve hangi organizasyon şirketine yaptırıldığı büyük önem taşıyor.
ORGANİZASYON ŞİRKETİNİN BİLGİSİ NEDEN VERİLMİYOR?
Israrlı sorularımıza rağmen Bakanlığın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın organizasyon şirketi ve bütçesi ile ilgili bir bilgi vermekten kaçınması ise konuyu daha dramatik hale getirdi. Türkiye’de bu ölçekte (110 bin konaklama) yapılan bir programın bütçesi ve organizasyon şirketinin bilgisinin basından gizlenmesi; bu konunun haber olması istenmemesinden dolayı mı yoksa organizasyon şirketinin buradan elde edeceği kazancın ortaya çıkmasından bir endişe mi duyuluyor iddialarını gündeme getirdi.
ORGANİZASYON ŞİRKETİNE TATLI KAR
Bakanlık bilgi vermek istemese de burada sade bir hesap yapıldığında ismi sır gibi saklanan organizasyon şirketinin hizmet içi eğitim programından tam 3 milyon 410 bin lira para kazandığı iddia ediliyor. Programın süresi Bakanlığın sitesinde 10 gün olarak belirtilse de TAR-GEL personelinden konaklama süresi 11 gün olarak fatura ediliyor. Yani süre uzatılabildiği kadar uzatılmış durumda. Buna göre programa katılan her bir TAR-GEL personeli organizasyon şirketine daha otele girmeden konaklama ücreti olarak günlüğü 71 liradan 11 gün için 781 lira ödediği belirtiliyor. Bu mevsimde Antalya’da 5 yıldızlı otellerden yüz on bin gecelik toplu bir hizmet alımında bir kişinin geceliğinin 40 lirayı geçmeyeceği kaydediliyor. Bu durumda organizasyon şirketinin kişi başı karı 341 lira oluyor. Bunun da 10 bin kişi ile çarpılması durumunda 3 milyon 410 bin lira gibi ciddi bir rakam ortaya çıkıyor.
TABLET EĞİTİMİNDE TABLET DAĞITILMADI
Diğer yandan programda her bir TAR-GEL personeline tablet dağıtılacaktı. Eğitim programının ana temasını da bu konu oluşturuyordu. Ancak tabletler henüz alınmadığı için personele de dağıtılamadı. 10 bin tabletin ihalesi 2014 yılında yapılarak alınacağı belirtiliyor. Tabletler dağıtıldığında 10 bin memurun yeniden eğitimden geçirileceği kaydediliyor. Bu durum bile eğitim programının alelacele ye getirildiğini gösteriyor.
Gelinen noktada Bakanlığın bilgi paylaşımında ketum davranması, tablet üzerinden yapılması gereken eğitimin tabletsiz yapılması, 2014 yılında olması gereken programın alelacele Kasım ve Aralık aylarına sıkıştırılması ve programın süresinin uzun tutulması zihinlerde; bu program, TAR-GEL personelinin eğitiminden ziyade organizasyon şirketi için mi yapılıyor sorularını akla getiriyor.