SENDİKA
Şube Müdürü Atamalarına İptal İsteği
Şube Müdürü Atamalarına İptal İsteği
14 Ocak 2014, Salı
Milli Eğitim Bakanlığınca “Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik”hükümlerinde idareye tanınan takdir yetkisinin kişiye özel uygulamalar için kötüye kullanıldığı, önce sınav şartı aranmayan ilçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il millî eğitim müdürü kadrolarına takdir yetkisine bağlı olarak atamaların yapıldığı, çok kısa bir süre sonra yönetmeliğin 22. Maddesi kapsamında sınav şartı aranılan şube müdürlüğü kadrolarına geçişlerin gerçekleştiği ve böylelikle şube müdürlüğü için aranılan sınav şartının bertaraf edildiği yönünde şikayetler ulaşmaktadır.
Türk Eğitim Sen olarak Bakanlığa yazdığımız yazıda, ilçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il millî eğitim müdürü kadrolarına Bakanlık tarafından atanarak, daha sonra şube müdürü olarak atanan kişilerin atamalarının derhal iptal edilmesini, bu durumda olan kişilerin sayısı ve isimlerinin Sendikamıza bildirilmesini talep ettik.
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar başlıklı 6. Maddesi uyarınca şube müdürlüğü kadrolarına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartlar ile ikinci fıkrada kadrolar itibariyle belirtilen hizmet süresi ve eğitime ilişkin şartları taşımak, görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olmak, en az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya sayman kadrolarında iki; okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; şef kadrosunda dört veya öğretmen kadrosunda beş ya da bu alt bentte sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak şartları aranmaktadır.
Anılan yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4. Maddesinde yönetici olarak İl millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü ile il ve ilçe millî eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapanlar tanımlanmıştır. Yine aynı yönetmeliğin Şube müdürü üstü kadrolara atama başlıklı 23. Maddesinde “(1) İlçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il millî eğitim müdürü ve daha üst kadrolara atanacaklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde öngörülen şartlar aranır.” denilmektedir. Tanımlar başlıklı maddede yönetici olarak sayılan kadrolardan sadece şube müdürlüğü için sınav şartı aranırken 23. Madde ile şube müdürlüğü üstü kadrolar için atamalarda sadece 657 sayılı yasanın 38. Maddesinde aranılan genel şartlar aranarak idareye sınırsız takdir bir yetkisi bırakılmıştır.
Yönetmeliğin Hizmet Grupları Arasında Geçişler başlıklı 22/a. Maddesinde “Aynı hizmet grubunun alt görev grubunun içinde yer alan aynı düzeydeki görevlerden bu görev grubu içindeki üst bentlerde yer alan görevlere sınavla; aynı veya daha alt bentlerde sayılan görevlere ise bu görev için aranan şartları taşımak kaydıyla sınavsız atama yapılabilir.” denilmektedir.
Bakanlığınızca yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinin kişiye özel uygulamalar için kötüye kullanıldığı, önce sınav şartı aranmayan İlçe millî eğitim müdürü, il millî eğitim müdür yardımcısı, il millî eğitim müdürü kadrolarına takdir yetkisine bağlı olarak atamaların yapıldığı, çok kısa bir süre sonra yönetmeliğin 22. Maddesi kapsamında sınav şartı aranılan şube müdürlüğü kadrolarına geçişlerin gerçekleştiği ve böylelikle şube müdürlüğü için aranılan sınav şartının bertaraf edildiği yönünde bir çok şikayet genel merkezimize ulaşmaktadır.
Şube müdürlüğü kadrosu için sınav şartı aranırken üst kadrolar için sınav şartının aranmamış olmasının mantığı yapılan bu uygulama ile daha iyi anlaşılmıştır. Şube müdürlüğü yazılı sınavı yapılmış ve adaylar sözlü sınava katılmak ve atanabilmek için beklerken, bu kadrolara şartları taşımayan kişilerin atamalarının yapılması hakkaniyetsiz bir işlem olup mutlaka bu duruma bir son verilmelidir. Bakanlığınızca hülle yolu ile yapılan bu atamalar eğitim çalışanları arasında infiale neden olmakta ve çalışanlar Bakanlığa olan güvenlerini kaybetmektedir. Bu nedenle bu şekilde ataması yapılan kişilerin atamalarının iptali gerekmektedir. Bu şekilde atanan Şube Müdürlerinin atamalarının en kısa sürede iptali hususunda;
Gereğini arz ederiz