KAMU
Sözleşmeli Personelin Kadroya Geçirilmesi Meclis Gündeminde
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Veli Ağbaba tarafından üniversitelerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için kanun teklifi verildi.
İşte o Kanun Teklifi
GENEL GEREKÇE
Görev yaptıkları birimlerde keyfi uygulamalara maruz kalan sözleşmeli öğretim görevlileri, gerek İş Sözleşmesi, gerekse Hizmet Sözleşmesi hükümlerine göre ciddi manada ekonomik ve sosyal hak kayıplara uğramaktadırlar. Eşit işe eşit ücret ilkesi, sözleşmeli personel aleyhine ihlal edilmektedir. Kadrolu Okutmanlarla aynı öğrencilere, aynı dersleri verdikleri halde daha az ücrete tabii olmaktadırlar.
Aynı emeği harcayan, aynı işi yapan kişiler arasında bu şekilde yasal dayanağı dahi olmayan bir uygulamanın sürdürülmesi Anayasanın eşitlik ilkesini düzenleyen hükmü ile yine angarya yasağına ilişkin hükmüne aykırılık teşkil etmektedir.
Kadrolu öğretim görevlileriyle birlikte, çeşitli iş akitleri ve mevzuat hükümleriyle ve fakat hak kayıplarıyla, iş güvencesinden de yoksun olarak özveriyle çalışan tüm Sözleşmeli Öğretim Görevlilerinin sorunları kadrolu olmalarıyla birlikte çözülecektir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Madde değişikliği ile sözleşmeli ve kadrolu olarak çalışan öğretim görevlilerinin istihdam edilme şekline açıklık kazandırılmıştır.
MADDE 2- Kanun'a eklenen geçici madde ile halen sözleşmeli öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yükseköğretim personelinin kadrolu olarak istihdam edilmesi amaçlanmıştır.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4 - Yürütme maddesidir.
2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA KANUN
MADDE 1- 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 31. Maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
Öğretim görevlileri:
Madde 31 -
Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya herhangi bir kurum, kuruluş veya özel sektörde çalışanlar kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak görevlendirilebilir. Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir.
MADDE 2 - 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
Geçici 71. Madde: Bu Kanun'un yürürlüğe girmesinden 3 ay içerisinde, halen sözleşmeli olarak çalışmakta olan öğretim görevlilerinin, çalıştıkları yükseköğretim kurumu kadrolarına atamaları yapılır.
MADDE 3 - Bu Kanun yayımıyla yürürlüğe girer.
MADDE 4 - Bu kanun hükmünü Bakanlar Kurulu yürütür.