KAMU
Sözleşmeli Personelin Kadro Talebi
Bilindiği üzere 25 Haziran 2013 tarihinde çıkarılan KHK ile tüm sözleşmeli personel (5393, 5302, 4b, 4924 gibi) kadroya alınmıştır. 25 Haziran 2013 tarihinden sonra göreve başlayan sözleşmeli personel bu haktan yararlanamamıştır. Özellikle 5393 sayılı belediyeler kanunun 49. Maddesine tabi çalışan sözleşmeli personel iş güvencesi konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Her sene Ocak ayında sözleşme yenileme kaygısı taşımaktadır. Bazı sözleşmeli personel, idaricelerin kişisel ve keyfi sebeplerine bağlı olarak sözleşmeleri feshedilmekte ya da yenilenmemektedir. 5393 sayılı belediyeler kanunun 49. Maddesine tabi çalışan sözleşmeli personel sözleşme örneğinin bir çok maddesi Danıştay tarafından iptal edildiği halde bazı kuruluşlarda halen çağ dışı olan sözleşme örnekleri imzalatılmakta ve uygulamalarda sözleşmeli personel iş güvencesi ve diğer hususlarda madur edilmektedir.
İŞ GÜVENCESİ
En önemli konu olan iş güvencesi konusuna geldiğimizde; iş güvencesini hiçe sayan, eski tip olan sözleşme metninin 13. Maddesinin ''C'' bendi Danıştay 5. Dairesinin 22.04.2009 gün ve Esas No: 2007/6000, Karar No: 2009/2165 sayılı kararıyla iptal edilmiştir.
Madde 13-)
a) Sözleşmeli personelin, 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesine veya 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre yürüteceği görev itibariyle sözleşmeli personel olabilme şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan birini sonradan kaybetmesi halinde sözleşme feshedilmiş sayılır.
b) Bu sözleşme hükümlerine, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve tabi olduğu diğer mevzuat hükümlerine aykırı davranışı tespit edilen sözleşmeli personele, Kurumu tarafından gerekçesi ile birlikte bu durumu yazılı olarak tebliğ edilir. Tebligatta belirtilecek günden geçerli olmak üzere sözleşme kendiliğinden sona erer.
c) Taraflar bir ay önce ihbar etmek şartıyla sebep göstermeksizin sözleşmeyi feshedebilir. Sözleşmeli personel mücbir sebeplerin varlığı halinde bir aylık süreye uymak zorunda değildir.
(Danıştay 5. Dairesinin 22.04.2009 gün ve Esas No: 2007/6000, Karar No: 2009/2165 sayılı kararıyla iptal edilmiştir.)
d) Bu sözleşme, sözleşmeli personelin 65 yaşını doldurduğu tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erer.
Fakat buna rağmen bazı kurumlarda hala eski tip sözleşme imzalatılmakta olup idareciler keyfi ve kişisel sebeplerle sözleşme fesih veya yenilememe yoluna gitmektedir. Aynı zamanda yeni bir gerekçe başlatılmış olup ''pozisyona ihtiyaç kalmadı'' gerekçesi ile sözleşmeli personel işten çıkarılabilmektedir.
Bir başka açıdan, Devlet Personel Başkanlığının 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine tabi çalışan sözleşmeli personel için ''Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.'' görüşü bulunmaktadır. 657 Devlet Memurları Kanunu, devlet memurları için düzenlenen bir kanunun olup memuriyetin gereklilikleri dışında, disiplin cezası gereketirecek bir eylemde bulunmadığı taktirde, memurun işten çıkarılması söz konusu değildir. 5393 tabi sözleşmeli personelin de aynı haklar içerisinde değerlendirilmesi gerekirken keyfi ve kişisel sebeplerle sözleşmeli personel iş güvencesi konusunda madur edilmektedir.
ÜCRETSİZ ANALIK İZNİ
Sözleşmeli personelin diğer madur edildiği hususa dikat çekicek olursak, 5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesine tabi çalışan sözleşmeli personelin sözleşme metninin 12. Maddesinde yer alan, ''Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ''ücretsiz'' izin verilir.''
Cümlesindeki ''ücretsiz'' kelimesi sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulunun 2009/14799 sayılı kararı ile ''ücretli''olarak değiştirilmiştir.
(Değişiklik: Bakanlar Kurulunun 2009/14799 sayılı kararı)
12. Madde, Belediyelerde ve bağlı kuruluşlarda Bakanları Kurulu kararına rağmen halen ücretsiz izin olarak uygulanmaktadır.
STATÜ FARKI, İŞ MOTİVASYONU VE PSİKOLOJİK ETKİLER
5393 sayılı belediye kanununun 49. maddesine tabi sözleşmeli personel, her sene sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceği kaygısını taşımaktadır. Bu sebeple sözleşmeli çalışan personelin, iş güvencesiz bir ortamda, iş motivasyonu düşmekte ve hatta sözleşmeli personel psikolojik çöküntü içerisine girebilmektedir. Ayrıca aynı işi yan yana yaptığı kadrolu personelden farklı statüde değerlendirildiği çalışma ortamında, iş barışı olumsuz yönde etkilenmektedir.
Bu ayrımcılığın ortadan kalkması adına, iş güvencesinin olduğu bir iş ortamı için, 5393 sayılı belediye kanunun 49. maddesine tabi sözleşmeli personel, kadroya alınmayı talep etmektedir. (EYLÜL 2014)
Saygılarımızla.