KAMU
Sosyal Destek Uzmanlığında Sona Doğru
Hükümetin 2014 yılı programına göre“Gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarını aynı çatı altında birleştiren SHM’lerin 2014 yılı sonuna kadar ülke geneline yaygınlaştırılması sağlanacaktır . Sosyal yardım ve hizmet alanında ihtiyaca en uygun destek ve hizmetin verileceği ASDEP modelinin uygulanmasına başlanacaktır. ASDEP ile halen farklı kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmekte olan sosyal hizmet ve yardımların, ailelerin ya da bireylerin başvuru yapmalarına gerek olmadan arz odaklı bir yaklaşımla sunulması, bu alanlardaki boşluk ve dağınıklığın giderilerek ailelere danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulan bir sistem kurulması ve ailelerin refahının artırılması sağlanacaktır. Evlilik Öncesi Eğitim Programları özellikle Belediyeler aracılığıyla ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır. Aile Mahkemeleri ve Barolarla yakın işbirliği yapılarak boşanma süreci yaşayan çiftlere yönelik çalışmalar yapılacaktır. 81 ilde uygulamanın gerçekleşebilmesine yönelik Sosyal Hizmet Merkezleri bünyesinde yeterli personel istihdamı için çalışmalar yapılacaktır. Aileye yönelik koruyucu önleyici hizmetler geliştirilerek ailenin bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi sağlanacaktır .Ailenin bütünlüğünün korunması, bilinçlendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak sosyal hizmet merkezleri (SHM) ile aile eğitim programlarının ve evlilik öncesi eğitim programlarının ulaştığı kişi sayısı artırılacaktır.Sosyal hizmet ve yardım alanında nitelikli personel eksikliği giderilecek, aile yanında bakımı destekleyen modeller geliştirilecek, kurum bakımı hizmetlerinin standart ve niteliği iyileştirilecektir.” deniliyor.
Sosyal Destek Uzmanı
alımlarıyla ilgili olarak en son 27 Kasım 2013’te Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, her ailenin bir sosyal destek uzmanı olacağını ifade etmişti. Tasarının bu salı komisyona
sevk edileceğini , 8 bin civarında sosyal destek uzmanı kadro ihdasının
oluşturacağını n müjdesini vermişti. Önceki yıllarda ve aylarda da sosyal destek uzmanı alımı yapılacağı
belirtilmişti. 4 Ağustos 2011’de, Aile ve Sosyal
Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında artık her
ailenin bir sosyal destek uzmanı olacağını
söyledi.2 Ekim 2013’te Aile
ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile hekimi uygulaması gibi aile
destek uzmanlığı sistemine geçileceğini açıklamıştı.
MESLEK ELEMANLARI KİMLERDEN SEÇİLECEK?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre sosyal destek uzmanı olarak çalışabilecek personeller Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik, aile ve tüketici bilimleri ve sosyal hizmet alanlarında eğitim veren bölümlerde mezun olanlardan seçilecek.
ATAMALARDA SERTİFİKA
İSTENMEYECEK
Sosyal Destek Uzmanlığı alımlarında herhangi bir sertifikanın istenmesi söz konusu değildir. Bugüne kadar Bakanlığın, ilk atamalarda sertifika istemediği, bundan sonra da istenmeyeceği ve alınacak meslek elemanlarına hizmet içi eğitimlerle gereken mesleki yeterliliğin sağlanacağı ifade ediliyor. İş ve Meslek Danışmanlığı sertifikası ile Aile Danışmanlığı sertifikalarının atamalarda istenmeyeceği özellikle vurgulanıyor.
MÜLAKAT DA
DÜŞÜNÜLMÜYOR
Sosyal Destek Uzmanlığı alımlarında en çok merak edilen hususlardan biri de mülakatın olup olmamasıydı. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre yapılacak sosyal destek uzmanı alımlarında mülakat yapılmadan doğrudan KPSS puanıyla alımlar yapılacak.
KADIN İSTİHDAMINA
DESTEK
Sosyal
Destek Uzmanlığı atamalarda kadınları da bir sürpriz bekliyor. Yapılacak
alımlarda kadın sosyal destek uzmanlarına ağırlık verileceği, ailelere verilecek
rehberlik ve danışma hizmetlerinde kadınlarımız ön planda olacağı belirtiliyor.
Zeki
KARA
Eğitimci-Yazar