SENDİKA
Soma Maden Faciası Ciğerimizi Yaktı
Manisa Soma’da faaliyet gösteren Soma Kömür işletmeleri A.Ş. tarafından rödevans ile işletilenTürkiye Kömür İşletmeleri’ne ait kömür ocağında meydana gelen elim kaza tüm milletimizi yasa boğmuş ve yüreklerimizi dağlamıştır.
13.05.2014 Salı günü meydana gelen kazada mevcut durum itibariyle 282 kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Hastanelerde 27 madenci kardeşimiz tedavi görmektedir.
Enerji Bir-Sen olarak hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Mahsur kalan işçi kardeşlerimizin de inşallah bir an önce kurtulmalarını temenni ediyoruz.
Millet olarak böyle bir acı yaşıyoruz. Yüzlerce eve ateş düşmüş, babasız kalan çocuklar, çocuksuz kalan ana ve babaların, dul kalan eşlerin feryatları yüreklerimizi yakmıştır.Dünya, Soma’daki faciaya ağlamaktadır.
Başta TTK,TKİ,AFAD ve UMKE olmak üzere ülkemizin dört bir yanından gelenonlarca ekip kazanın meydana geldiği alana intikal ederek çalışmalara başlamış,hala var güçleriyle çalışmalarını sürdürmektedir.
Siyasi partilerin liderleri, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin temsilcileri ve vatandaşlarımız Soma’daki kardeşlerimizin acısını paylaşmak için olay yerine akın etmiştir. Genel Başkanımız Hacı Bayram Tonbul’dakazanın gerçekleşmesinden hemen sonra Soma’ya giderek kazayla ilgili bilgi almış, kaza yerinde incelemelerde bulunmuştur.
Bu elim kaza İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun, İSG Kültürünün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. İş sağlığı ve güvenliğinin organizasyon alanı çalışan, çalışma ortamı ve insana saygıdır. Bu alandaki eksiklik, büyük iş kazalarına asla arzu edilmeyen işçilerimizin hayatlarına mal olmaktadır.
Güvencesiz, sendikasız çalıştırma biçimlerinde ve alt işveren uygulamalarında son yıllarda yaşanan hızlı artış,Madencilik işkolunda taşeronlaşmanın yaygınlaşması, işçi ölümlerinin artmasının önemli nedenleri arasındadır.
‘Patronun istediğini yapmayan denetçinin maaş bordrosu, evine gönderilir’
Önemli bir hususta, madenlerin denetimini yapan denetçilerin maaşlarını o kurumun vermesidir. Bu şekilde bir denetim mekanizmasının olması denetimlerin objektifliğine gölge düşürebileceği gibisorgulamalara da kapı aralayabilecektir. Enerji Bir-Sen olarak, denetçilerin maaşlarının devlet ya da özerk bir kuruluş tarafından verilmesini, hem teknik hem de iş sağlığı ve güvenliği boyutu ile denetimlerin tek bir kurum tarafından yapılmasını istiyoruz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasındaki boşlukların ve ertelemelerin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işyerlerini etkin bir şekilde denetlenmesini, en caydırıcı ceza olan işin durdurulması veya işyerinin kapatılması yaptırımlarının uygulaması şartlarının genişletilerek maden ocaklarının azami hassasiyetle teftişini, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan ihlaller ile orantılı yaptırımların ivedilikle uygulanmasınıistiyoruz.Bu çalışmaların ivedi olarak yapılmasını,aktif sorumluluk bilinciyle hareket eden, çözümün paydaşı bir sendika olarak başka maden faciaları başımıza gelmeden önce istiyoruz. Unutulmamalıdır ki, uygun iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığı takdirde iş kazası ve meslek hastalıkları önlenebilecektir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarını, konunun uzmanlarını ve sendikaları iş sağlığı ve güvenliği alanında koşulların iyileştirilmesi için gereken her türlü işlemi yapmak, önlemi almak, denetimleri etkin ve sıklıkla yerine getirmek, denetim sonucunda yapılan önerilerin uygulanmasını sağlamak, işçilerin güvenli çalışma ortamlarında, insan onuruna yaraşır iş kavramına uygun işlerde çalışmalarını sağlamak için her türlü çalışmayı yapmaya davet ediyoruz.
Bundan sonraki süreçte konunun takipçisi olacağımız, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında, Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile her türlü iş birliği çalışmaları içinde olacağımız kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Enerji Bir-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu