SENDİKA
Sendika Başkanlarının Sosyal Medya Karnesi
Hangi başkan hangi sosyal medya platformunu aktif kullanıyor?
İşte cevabı...
AKTİF EĞİTİM-SEN
Genel Başkan : Osman Bahçe
Facebook https://www.facebook.com/aktif.obahce?fref=ts (aktif kullanıyor)
Twitter https://twitter.com/obahce 18.8 Bin takipçi(aktif kullanıyor)
TÜRKEĞİTİM-SEN
Genel Başkan : İsmail Koncuk
Facebook https://www.facebook.com/ismail.koncuk?fref=ts (aktif kullanıyor)
Twitter https://twitter.com/ikoncuk 38.6 Bin takipçi(aktif kullanıyor)
EĞİTİM-SEN
Genel Başkan : Kamuran Karaca
Facebook : https://www.facebook.com/kamuran.karaca.56?fref=ts (aktif değil)
Twitter : https://twitter.com/KARACAKamuran 426 takipçi (aktif değil)
EĞİTİM-BİR-SEN
Genel Başkan : Ali Yalçın
Facebook : https://www.facebook.com/AliYalcinEgitimBirSen?fref=ts (aktif kullanıyor)
Twitter : https://twitter.com/_genelbaskan 9bin takipçi (aktif kullanıyor)
EĞİTİM-İŞ
Genel Başkan : Veli Demir
Facebook : https://www.facebook.com/veli.demir.50?fref=ts (aktif kullanıyor)
Twitter : https://twitter.com/velidemir42 532 takipçi (aktif kullanıyor)
Twitter'i en etkin kullanan ve takipçi sayısı en fazla olan genel başkan İsmail Koncuk. Koncuk tek taraflı yayın yapıyor. Mesajlara nadiren cevap veriyor.
İkinci sırada takipçisi en fazla olan genel başkan 18.8 bin ile Osman Bahçe. Bahçe'de yine tek taraflı yayın yapıyor ve mesajlara cevap verme düzeyi oldukça düşük.
Üçüncü sırada 9bin takipçisiyle Ali Yalçın yer alıyor. Yalçın'ın hesabının kendisi haricinde yönetildiği anlaşılıyor. Sorulara cevap nadir düzeyde veriliyor.
Dördüncü sırada 532 takipçiyle Veli Demir yer alıyor. Demir hesabını kendisi yönetiyor ancak mesajlara nadiren cevap veriyor.
Beşinci sırada ise Kamuran Karaca var. Karaca'nın takipçi sayısı 426 ve tek taraflı mesaj iletiliyor takipçilerle herhangi bir etkileşim yok.
Basit anlamda sadece sosyal medya hesapları baz alınarak hangi, genel başkanın bu gücü yeterince kullandığını ortaya koymaya çalıştım. Sonuçlar bu şekilde.
Sosyal medyanın gücünün farkında olan sendikalar refleksif davranarak kamuoyu oluşturmayı ve kamu sitelerinde yer almayı başarabiliyorlar. Bunun haricinde neredeyse her sendikanın kendine yakın haber siteleri var. Bu siteler üzerinden eylem ve etkinliklerini kamuoyuyla paylaşabiliyorlar.
Diğer taraftan internet medyasında Türk Eğitim-sen ve Eğitim-Bir sen sendikalarının oldukça etkin olduğu yadsınamaz gerçek.
21. yy Türkiye'sinde eğitim iş kolundaki sendikalar,genel başkanları ve myk üyeleri hedef kitleye en kolay ve en ucuz ulaşımın sosyal medya olduğu gerçeğini sanırım daha tam anlayamamış.
Muhalif kimliğiyle öne çıkan sendikaların yazılı ve görsel medya da yer alması neredeyse imkansızken, sosyal medya gibi bir gücün farkına varmalarına katkı sunmayı düşündüğüm bu yazı, umarım amacına ulaşır.
Emrah MUTLUER
Öğretmen