KAMU
Şefin görevleri yetki ve sorumlulukları nelerdir?
Kamu da genel olarak unvanların görev yetki ve sorumluluklarını içeren tanımları yapılmamıştır. Şef kadrosunun da görev tanımlarıbulunmamaktadır. Kurumsal tanımın da bulunmadığı anlaşılmaktadır.
657 sayılı Kanunun Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağıbaşlıklı 45 inci maddesinde Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.
Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez. hükmü yer almaktadır.
Size genel idare hizmetleri sınıfının dışında görev verilemez.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları başlıklı 10 uncu maddesinde Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz. hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet memurları Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında görev yapmanız sebebiyle sınıfınızın dışında görev verilemez
2-GİH dışında iş verilmesi halinde ispat edebilecek iseniz Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyarak 657 sayılı Kanunun 10 uncu hükümlerime uymayan amirinizi şikayet hakkınız bulunmaktadır.