SENDİKA
Riskli Birimlere Hizmet Verenler İçin Önemli Karar
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sağlık tesislerinde özellik arz eden birimler;
ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık ünitesi / merkezi, diyaliz, acil servis / poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları, organ ve doku nakli ile kemik iliği nakil üniteleri olarak belirlenirken, bu birimlerde "fiilen" görev yapan personele özellik arz eden birimler için öngörülen katsayıları üzerinden ek ödeme yapılacağı düzenlenmiş ve bu birimlere kısmi süreli hizmet verenlerin bu haktan yararlanmasının önüne set çekilmişti.14 Şubat 2013'te yayınlanan bu yönetmelik sonrası kısmi süreli olarak riskli birimlerde görev yapan çalışanlar mağdur edilmişti. Fakat bu mağduriyetle ilgili açtığımız dava sonucunda Eskişehir 2. İdare Mahkemesinden çok önemli bir karar çıktı. Mahkeme belli sürede olsa riskli birimde çalışmayı fiilen görev yapmak olduğuna hükmetti.
Eskişehir Sivrihisar Devlet Hastanesinde laboratuvar biriminde görevli olan üyemizin acilde nöbet tuttuğu süreler için ek ödemesinin riskli birimler için öngörülen katsayısından verilmesi için yaptığı başvurunun reddedilmesinden dolayı Eskişehir 2. İdare Mahkemesinde dava açıldı.
İdare mahkemesi dava ile ilgili verdiği kararda yönetmelikte fiilen görev yapma düzenlemesine dikkat çekerek " Söz konusu personel idari açıdan acil servis personeli olmamakla birlikte tuttuğu nöbetlerden dolayı belli sürelerle sınırlıda olsa da acil serviste görevli olarak fiilen bu birimde çalıştığı anlaşıldığından, nöbet tutmak suretiyle acil serviste fiilen çalıştığı sürelere ilişkin olarak riskli birimler için öngörülen döner sermaye ek ödeme katsayısından yararlandırılması gerektiği anlaşılmaktadır" dedi.
Kararda bu durumda mesai içi ve mesai dışında acil servise fiilen hizmet verdiği anlaşılan davacının hizmet verdiği sürelerde riskli birim katsayısından faydalandırılmaması işleminin hukuka uyarlılığının bulunmadığına dikkat çekilerek iptaline hükmedildi. (kaynak:turksagliksen.org.tr)