SENDİKA
Ormancıların Memuriyeti Danıştay Kararı İle Son Buldu
2013 yılında yapılan Sözlü ve Uygulamalı Sınav sonrasında Orman Genel Müdürlüğü’nde göreve başlayan 150 personelin memuriyeti, Danıştay 12. Dairesi’nin 15/4/2014 tarihli kararı ile sona erdi. Mağdur olan 150 Orman Muhafaza Memuru sorunlarına çözüm bulmak için Toç Bir-Sen’de (Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası) bir araya geldiler.
TOÇ BİR-SEN tarafından düzenlenen istişare toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Toç Bir-Sen Genel Başkan Günay Kaya sendika olarak amaçlarının mağdur edilen orman muhafaza memurlarının yeniden görevlendirilerek, bu süreçten kayıpsız kurtulmaları olduğunu dile getirdi. Kaya; “Orman Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu sınavda başarılı olan ve görevlendirilen orman muhafaza memuru kardeşlerimizin ve ailelerinin, Danıştay’ın verdiği kararla mağdur edilmesi bizleri son derece üzmüştür. Bu talihsiz karar sonucu yaşanılan bunca sıkıntıların sorumlusu ne siz, ne Bakanlık, ne İdare, ne de sendikamızdır. Burada aslolan sizin ekmeğiniz ve istikbalinizdir. Biz Toç Bir-Sen olarak bunun derdindeyiz ve bizim için önemli olan bu süreçten hiç zarar görmeden çıkmanızdır” dedi.
MESELE SİZİN EKMEK,
TOÇ BİR-SEN’İN İSE ONUR MESELESİDİR
Yetkili sendika olarak, Danıştay kararının hemen ardından 150 orman muhafaza memuru için atılabilecek tüm adımları attıklarını dile getiren Genel Başkan Kaya, “Toç Bir-Sen Danıştay’dan karar çıkar çıkmaz önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirmiş, hemen ardından sendikamız Hukuk Servisi kararın iptali için düğmeye basmıştır. İstihdam edilen 150 kardeşimizin kazanılmış haklarının ellerinden alınması son derece yanlıştır. Bu yanlışlığın Meclis’ten biran önce çıkarılacak bir kanunla giderilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu mesele sizin ekmek meseleniz, Toç Bir-Sen’in ise onur ve şeref meselesidir. Biz sizin mesleki haklarınızı, emeğinizi, sosyal haklarınızı korumak için varız. Şu an da sizin ekmeğiniz elinizden alınıyorsa Toç Bir-Sen’in onuru elinden alınıyor demektir” dedi.
Sorunun çözümü için eylem sürecinden önce hukuki ve kanuni tüm yolları aşındıracaklarını dile getiren Kaya, yaşanılan sürecin kırmadan, dökmeden, gerginlik oluşturmadan çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
ÜYELERE HUKUKİ DESTEK VERİLECEK
Toç Bir-Sen Hukuk Müşaviri Enes Günay da hukuki süreçle ilgili bilgiler verdi. Günay “Geldiğimiz nokta nihayetinde bir yargı kararının sonucudur. Malumunuz olduğu üzere yargı kararlarına idarenin uması gerekir. Söz konusu meselenin çözümündeki en önemli evre ilgili teşkilat yasasına bir kanun maddesi eklenmesidir. Bu şekilde atılacak bir adım 150 orman muhafaza memurunun görevlerine kaldıkları yerden devam edebilmesini sağlayacaktır. Süreç açısından ilgili mevzuatta kanuni bir düzenleme yapılmazsa, Toç Bir-Sen Hukuk Müşavirliği olarak bireysel davaların açılması noktasında üyelerimizin destekçisi olacağız” dedi.
UMUDUMUZ TOÇ BİR-SEN
Yaklaşık 1 yıl önce Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sözlü ve uygulamalı sınav sonucunda başarı sağlayarak görevlerine başladıklarını söyleyen Orman Muhafaza Memurları da; “Adil şekilde yapılan sınav sonucu memuriyet hakkımızı kazandık ve Türkiye’nin dört bir yanına atamalarımız yapıldı. Tüm hayatımızı yeni görev yerlerimize göre ayarladık. Fakat memuriyetimizin üzerinden daha bir yıl bile geçmeden aldığımız mahkeme kararıyla yıkıldık. Umudumuz Toç Bir-Sen ve biz de sorunumuza çözüm bulması için sendikamıza geldik ” dediler.
Toç Bir-Sen’de ki toplantının ardından Genel Başkan Günay Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri, orman muhafaza memurları ile birlikte Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Temur’la bir görüşme gerçekleştirdiler.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Temur’da OGM olarak personellerinin mağdur edilmesinden dolayı hem bakanlık, hem de kurum olarak büyük üzüntü duyduklarını belirterek, sorunun çözümü için tüm iyi niyet ve gayretleriyle çalıştıklarını dile getirdi.