6528 sayılı kanunun 22. Maddesi ile değiştirilen 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesinin (8) numaralı fıkrasında yer alan “Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.” hükmü ile yine aynı kanunun 25. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 10 Madde’nin 8. Fıkrasında yer alan “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.” Denilmektedir. Anılan hükümlerin iptali amacı ile CHP tarafından Anayasa Mahkemesine, yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.
Anayasa Mahkemesi tarafından 11.06.2014 tarihinde yapılan görüşme sonucunda 6528 sayılıyasanın 22. maddeyle değiştirilen 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 37/8. Maddesi ve aynı yasanın 25. maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 10. maddenin (8) numaralı fıkrasının yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar verilmiştir.
Verilen karar nihai olmayıp dava henüz esastan karara bağlanmamıştır. Kısacası; halen Anayasa Mahkemesinin ilgili kanun maddelerini iptal etme gibi bir ihtimali bulunmaktadır.
652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 10 Madde’nin 8. Fıkrası uyarınca görevleri sona erdirilenler için görevlerine son verilmelerinin gerekçesi olan yasa maddesi halen yürürlükte olduğundan süreç bu yönü ile devam edecektir.
Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevlerine son verilmesiişleminin yasa ile düzenlenmesi bu durumda olan kişilerin hak arama hürriyetini açıkça engellemektedir. İlgililerin bu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine direk iptal davası açma hakları bulunmamaktadır. Bu durumda Anayasa Mahkemesinin vereceği karar bu durumda olan yöneticiler içinhayati önem taşımaktadır.
Anayasa Mahkemesi tarafından davanın esastan incelenmesi neticesinde verilecek nihai kararın olumsuz olması durumunda yöneticilerin bu konuda yapabileceği tek şey göreve son verilmeişleminin tebliği veya öğrenilmesi (Örnek Dava Dilekçesi için Tıklayınız)
İlgililerin açtıkları iptal davası devam ederken, Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek bir iptal kararı iptali istenilen idari işlemin gerekçesini ortadan kaldıracağıiçin, açılan davanın lehe sonuçlanması söz konusu olabilecektir. Böylece idare mahkemesi tarafından iptal edilen görevden alma işlemi göreve iadeyi gerektirecektir. Kısacası, açılan idari davada asıl amaç, Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek muhtemel bir iptal kararından yararlanmayı sağlaması olacaktır.
Her ne kadar, Anayasa Mahkemesi kararların geriye yürümese de, daha önceDanıştay 5. Dairesinin 27.06.2013 tarih ve E.2012/11204, K.2013/5558 kararı ile, 4672 sayılı kanunun geçici 3. maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptali neticesinde,yasanın iptal edilen hükümlerine istinaden görevine son verilen BDDK üyelerinin açtığı davada, göreve iade kararıverilmiştir.
Danıştay'ın daha önce AYM'nin aldığı bu iptal kararını gerekçe yaparak, verdiği göreve iade kararı bir içtihat niteliğinde değildir. Danıştay’ın bu eski kararını kullanıp kullanmayacağına da yine Danıştay karar verecektir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin vereceği iptal kararının dava açmayan ilgililer hakkında sonuç doğurup doğurmayacağı ile ilgilihenüz içtihat niteliğinde bir yüksek mahkeme kararı olmadığından net bir açıklama yapmak mümkün olamamaktadır.
Bu nedenle, dava açmak için Anayasa Mahkemesinin muhtemel iptal kararı beklendiği takdirde, açılan davaların reddedilmesi gibi bir ihtimal söz konusu olabilecektir. Bu riske karşı ilgililerin görevlerine son verildiği tarihten veya yerine birinin görevlendirildiğini öğrendikleri tarihten itibaren yasal süre içinde dava açmaları ve bu davaları devam ederken Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek bir iptal kararından yararlanması söz konusu olabilecektir.
6528 sayılı kanun ile yapılan değişikliklere uyum kapsamında 10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır. Yayımlanan yönetmelik ile birlikte yapılacak görevlendirme işlemlerinin takvimi ve usulüne ilişkin kılavuz da yayınlanmış ve süreç başlamıştır.
Görevlendirme işlemlerinin uygulanması sırasında, idarenin yapacağı hatalı değerlendirmelere de dava açılabilecektir. Ancak; açılan bu davalar, yasa ile yöneticilik görevinin sona erdirilmesi işlemlerinin iptaline ilişkin değil, yöneticilik görevlendirmelerinin yapılması esnasındaki hukuka aykırılıklara ilişkin olacaktır. Örneğin,
-Yönetmeliğe göre müdürlüğe görevlendirme; görev süresinin uzatılması ve ilk defa veya yeniden görevlendirme şeklinde yapılmaktadır.Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ile görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık görev süresini dolduran müdürler, Ek-1’de yer alan Görev Süreleri Uzatılacak EğitimKurumu Müdürleri Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilecektir. Ek-1’de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile görev süreleri uzatılacaktır.
Bu nokta da mevcut okul müdürlerinin Ek- Değerlendirme formunda objektif bir değerlendirme yapılmaması sebebi ile görev süresi uzatılmayabilecektir. Veyahut görev süresinin diğer eğitimkurumlarındauzatılması içinbaşvuruda bulunan müdürlerin görev süreleri, tercihleri de dikkate alınarak Ek-1 Değerlendirme formundan aldığı puanüstünlüğünegöre uzatılacağından, hak ettiği puandandüşükpuan alması halinde istediği başka bir okulda görevlendirilmesi engellenmiş olacaktır. Hukukaaykırı olan bu işlemde iptal davasına konu edilebilecektir.
-İlk Defa ve Yeniden görevlendirilecekler için ise ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanlar, Ek-2’de yer alan Form üzerinden değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Yapılan değerlendirme sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, boş eğitimkurumu müdürlüğü sayısının üç katı aday sözlü sınava alınacaktır. Buradaki değerlendirmede sonucu sözlü sınava giremeyen adaylarda idari yargıya dava açma hakkına sahiptir.
-Yine sözlü sınava giren adaylar başarı puanın altında aldıkları puanlariçin ve hak ettikleri puanı alamadıklarını düşündükleri puanlarıiçinsözlü sınavdan aldıkları puanların iptalini de yargıdan isteyebilecektir.
Bu süreçte yukarıda verilen örnekler gibi kişiye özel birçok farklıuygulama söz konusu olacaktır. Tesis edilen işlemdehukuka aykırı hususların yer aldığını düşünen kişiler işlemin tebliği veya öğrenilmesi ile birlikte dava açma süresi olan 60 gün içinde iptal davası açabilecektir.
Türk Eğitim-Sen olarak üyelerimize her türlü hukuki yardım yapılacaktır.
TÜRK EĞİTİMSEN GENEL MERKEZİ