SENDİKA
Öğretmenler 1 günlük iş bıraktı
Okul müdürlerinin görevlerine son verilmesini protesto ederek, iş bırakan Türk Eğitim-Sen üyeleri, Aksaray'da toplanarak valilik binasına doğru yürüyüşe geçti.
Türk Eğitim-Sen üyeleri, okul müdürlerinin görevlerine son verilmesini protesto ederek iş bıraktı. Aksaray'da toplanan grup, dev Türk bayrağı açarak, çeşitli sloganlar attı. Tepkilerini göstermek isteyen grup, müzik eşliğinde İstanbul Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti.
ADANA'DA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI
Adana'da bir günlük iş bırakan eğitimciler, düzenledikleri yürüyüşle hükümetin eğitim politikalarını protesto etti.
KESK'e bağlı Eğitim-Sen, KAMUSEN'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve KAMU-İŞ'e bağlı Eğitim-İş, Türkiye genelinde bir günlük grev kararı aldı. Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) ve hükümetin eğitim politikalarını protesto eden sendikalar, bazı görüş ayrılıkları nedeniyle ayrı yerlerde basın açıklaması yaptı. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi sendikacılar İsmet İnönü Parkı'nda toplanırken, Eğitim-Sen, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
AYDIN'DA ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI
Aydın'da, Eğitim Sen üyesi bir grup öğretmen, müdür atamaları ve son günlerde eğitim alanında yaşanan gelişmeleri protesto ederek 1 günlüğüne iş bıraktı.
Eğitim Sen Aydın Şubesi üyesi bir grup öğretmen, geçtiğimiz günlerde duyurulan grev çağrısı üzerine Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) protesto etmek için 1 günlüğüne iş bıraktı. Şube binası önünde toplanarak Efeler merkez Gençlik Caddesi güzergahından okullar bölgesine kadar yürüyen Eğitim Sen'li öğretmenler, ellerindeki afiş ve sloganlarla müdür atamaları ve son günlerde eğitim alanında yaşanan gelişmelere tepki gösterdi.
TÜRK EĞİTİM- SEN ADIYAMAN ŞUBESİNDEN GREV
Türk Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi tarafından grev gerçekleştirilerek 1 günlük iş eylemi yapıldı.
Demokrasi Parkında eylem yapan Türk Eğitim- Sen Adıyaman Şube Başkanlığı üyeri burada bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasını okuyan Türk Eğitim- Sen Adıyaman Şube Başkanı Şemsettin Ağar, "Milli eğitimde yaşanan sorunlar sadece kadrolaşmayla ilgili değildir. Eğitim çalışanları angarya görevlerle mağdur edilmektedir. Şöyle ki; öğretmenlerin nöbet hizmeti bulunmaktadır. Ancak asıl işi eğitim hizmeti olan öğretmenler, sorumluluğu çok geniş olan nöbet hizmetinin karşılığı olarak ek bir ücret alamamaktadır. Bu durum hem iç hukuka ve uluslararası mevzuata hem de hakkaniyet anlayışına aykırıdır. Sendikamızın nöbet ücretleri ile ilgili olarak uzun zamandır ortaya koyduğu bir talebi vardı. Bu talep, öğretmenlerimizin okulda yürüttükleri nöbet hizmetleri karşılığında 6 saat ek ders talebiydi. Hatta bununla ilgili dilekçeler hazırladık ve bu dilekçeler şubelerimiz tarafından MEB'e gönderildi. Eğitim çalışanları toplumda giderek itibar kaybetmektedir.
KAYSERİ'DE 1 GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Türk Eğitim-Sen 1 ve 2 Nolu Şubesi okullardaki müdür atamaları nedeniyle 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Kayseri Lisesi önünde toplanan Türk Eğitim-Sen 1 ve 2 Nolu Şube yaptıkları eyleme halay çekerek başladı. Ardından konuşan Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, "Bizler işyerlerimizde hiçbir şekilde baskılara boyun eğmedik. Türk Eğitim-Sen olarak koltuk, makam, mevki derdinde değiliz. Biz sadece adalet istiyoruz. Çıkarılan yönetmelik kişiye has bir yönetmelik olmasın istiyoruz. Yapılan bu baskılar bizi yıldıramayacak" dedi.
MERSİN'DE ÖĞRETMENLER İŞ BIRAKTI
Mersin'de öğretmenler, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. KESK, Kamu-Sen ve Eğitim-İş'in ayrı ayrı gerçekleştirdiği eylemlerde, Türk Eğitim-Sen Mersin-1 Nolu Şubesi'ne üye öğretmenler, AK Parti Akdeniz İlçe Teşkilatı'na yürüyerek, hükümetin eğitim politikalarını ve müdür atamalarını protesto etti.
Eğitimde yaşanan sorunlar ve okullardaki müdür atamalarına tepki göstermek ve hükümeti uyarmak amacıyla iş bırakan Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler sabah saatlerinden itibaren Kuvay-i Milliye Caddesi üzerindeki Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplandılar. Burada davul-zurna eşliğinde sloganlar atan öğretmenler, taleplerine yanıt verilmezse sürekli eylemlilik süreci başlatacaklarını söylediler.
ERZURUM'DA "DADAŞ BARLI" EYLEM
Türkiye Kamu-Sen Erzurum Temsilciliği üyeleri, davul zurna eşliğinde "Dadaş Barı" oynayarak eylem yaptı.
Türkiye Kamu- Sen Konfederasyonuna bağlı Türk Eğitim Sen Erzurum 1 Nolu Şube üyeleri, eğitim öğretim alanında yaşanan ve yakın tarihte yaşanması muhtemel problemlere dikkat çekmek için eski Erzurum Valiliği Binası önünde toplandı. Türk Eğitim Sen Erzurum 1 Nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar'ın basın açıklamasını okumasının ardından alan davul zurna eşliğinde sendikacılara kaldı.
Sendika üyeleri "Dadaş Barı" oynayarak eylemlerini gerçekleştirdi.
TRABZON'DA ÖĞRETMENLER YAĞMUR ALTINDA EYLEM YAPTILAR
Trabzon Valiliği önünde toplanan Türk Eğitim-Sen Trabzon Şubesi üyeleri, yağmur altında Meydan Parkı'na kadar yürüyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.
Trabzon Valiliği önünde toplanan Türk Eğitim-Sen üyeleri şemsiyeleriyle birlikte sloganlar eşliğinden Meydan Parkı'na kadar yürüdü. Atatürk anıtı önünde basın açıklaması yapan Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İl Başkanı Coşkun Dilber, 8 bin okul müdürünün adeta idam edildiğini savundu. Dilber, "Okul müdürlerini idam edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Valiliklere idari soruşturmalar açılması için dilekçeler verdik. Hatta bu tetikçilerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı da soruşturma başlatıyor. Bakalım bu soruşturmalardan ne sonuç çıkacak ? Soruşturmalar amacına hizmet edecek mi, yoksa okul müdürlerini idam edenler hiçbir ceza almadan yollarına devam edecek mi? Şayet soruşturmalarda şaibeler tespit edersek soruşturmayı yapanların yakasına yapışacağız" dedi.
Türkiye genelinde iş bırakan eğitimciler çeşitli illerde protestolar düzenledi. Kayseri’de eğitim sendikaları Milli Eğitim Bakanlığı yasası ve ardından çıkartılan ’Yönetici Atama Yönetmeliğine’ tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, tarihi Kayseri Lisesi önünden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne davul-zurna eşliğinde yürüyerek, Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz’a ’Bilal pabucu yarım çık dışarı oynayalım’ diye seslendi.
Kayseri Lisesi önünde toplanarak davul-zurna eşliğinde halay çeken Türk Eğitim Sen 1 ve 2 Nolu sendika üyeleri, ‘Bu iş yerinde grev var’, ‘Sadece adalet istiyoruz’ yazılı pankartlar açtı. Milli Eğitim yasası ve son yapılan yönetici atamalarına tepki gösteren Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, "Bizler iş yerlerimizde hiçbir şekilde baskılara boyun eğmedik" dedi.
"Milli eğitimde kıyım yapıyorlar"
Koltuk, makam, mevki derdinde olmadıklarını ve herkese adil bir yönetmelik istediklerini ifade eden Öztürk, "Çıkarılan yönetmelik kişiye has yönetmelik olmasın istiyoruz. Bir aydır Türkiye kamuoyunu ilgilendiren müdür kıyımı var. Hükümet ilçelerde sarı yalaka sendika temsilcilerini, milli eğitim müdürü olarak görevlendirdi. Ardından okullarda bu kıyım yapıldı. Bizi bunlar yıldıramayacak" dedi.
"Polis, domatesle hintkenevirini ayırt edemiyor"
Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nde yaşadığı bir olayı da anlatan Öztürk, şunları söyledi:
"Emniyette ifade vermek için gittiğimde oradaki bir arkadaş ülkenin vahim durumunu özetledi. Taşlar yerinden oynadı. Maalesef temeline dinamit koyulan bir ülke haline geldik. Emniyette yapılan değişiklikler neticesinde, Kayseri Lisesi arkasında domates tarlası, hintkeneviri adı altında toplatılmış. Düşünebiliyor musunuz, sürgün ve kıyımlarla neticesinde narkotiğe getirilen polis domatesle, hintkenevirini ayıramıyor. İşte ülkenin geldiği nokta bu. Müdür diye görevlendirilen, okulla ilgisi alakası olmayan Facebook sayfalarında iktidara yalakalık yapan başka hiçbir kabiliyeti olmayan kabiliyetsizler okullarda müdür olarak görevlendirildi. Yalakalığın yanı sıra tek özellikleri siyasilerin oyuncağı olabilmek onun dışın hiçbir özellikleri yok. Bu koltuklar gelip geçici önemli olan adam olabilmek."
Daha sonra konuşan Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Benli ise, "Haksızlık karşısında susmamak için alanlardayız. Haksızlık karşısında susmayanlara selam olsun" dedi. Atama yönetmeliği ile 76 bin yöneticinin görevine son verme sürecinin başlatıldığını ve bunun adının zulüm olduğunu öne süren Benli, "Değerlendirdikleri idarecinin birçoğunu adını bilmeden değerlendirme yaptılar. Kayseri’de atadıkları müdür, kendi kendine yüz puan vermiş birisi. Yandaş atamalara hayır diyoruz" diye konuştu.
Milli eğitim bahçesinde halay çektiler
Yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri, yine davul-zurna eşliğinde Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Müdürlük bahçesinde halay çeken ve son atamalara yönelik tepkilerini dile getiren sendika üyeleri hep birlikte Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz’ı, "Bilal papucu yarım, çık dışarıya oynayalım" diyerek çağırdılar.
Eğitim sendikalarının üyeleri, daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 günlük ortak iş bırakma eylemine katıldı. KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in de destek verdiği iş bırakma eyleminde sendika üyeleri slogan atıp, halay çekti . Ardından da basın açıklaması yaparak, hükümete tepki gösterdi.
Balıkesir’de iş bırakan öğretmenler meydanlarda
Balıkesir’de öğretmenler, sendikalarının aldığı karar doğrultusunda bugün iş bıraktı. Kentte 3 sendikanın eylemine yaklaşık 700 kişi katıldı.
Türk Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası Yeşilli Meydanı’nda, KESK’e bağlı Eğitim-Sen ise Alihikmetpaşa Meydanı’nda eylemler yaparak, Milli Eğitim’deki kadrolaşmaya, rotasyona tepki gösterdi.
Anafartalar Caddesi’nde buluşan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri davul zurna eşliğinde Kızılay Caddesi’nden yürüyerek Yeşilli Meydanı’na ulaştı. Çevredeki vatandaşlar ve meydandaki vatandaşlar eylemci öğretmenlere alkışlarla destek verdi.
"Birleşe birleşe kazanacağız", "Susma haykır, rotasyona hayır", " Öğretmenler burada, hükümet nerede", "AKP’nin memuru olmayacağız" diye slogan atan öğretmenler ‘Yönetici kıyımına hayır’ yazılı pankartlar taşıdı. İki sendikanın eylemine yaklaşık 400 öğretmen katıldı. CHP, ADD, Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) gibi kuruluşlar eyleme destek verdi.
KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in Alihikmetpaşa Meydanı’ndaki eylemine katılan öğretmenler ise "Sefalete teslim olmayacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" diye sloganlar attı. Eylemde ‘Öğretmene rotasyona, siyasi kadrolaşmaya, zorunlu din derslerine, 4+4+4’e performansa dayalı çalışmaya dur demek için grevdeyiz’, ‘Zorunlu din dersine hayır’, ‘Be ziman jiyan nabe- dil olmazsa yaşam olmaz’ yazılı dövizler taşındı.
Eğitim-Sen’in eylemine KESK’e bağlı sendikalarla, ÖDP, Emek Partisi de destek verdi. Eğitim-Sen’in eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı. Her iki eylemde halaylarla olaysız sona erdi.
Tokat’ta da eğitimciler eylemde
Tokat’ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, eğitim ve eğitimcilerin sorunları ile müdür atamalarına tepki göstermek için bugün iş bıraktı.
Tokat’ta Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün iş bırakma eylemi için Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Eğitim Sen üyeleri ‘Grevdeyiz’ pankartı açarken Türk Eğitim Sen üyeleri ise üzerlerinde çeşitli yazılar yazan çok sayıda döviz taşıdı. Eğitim Sen adına basın açıklaması yapan Şube Başkanı Orhan Gökçek, eğitim sistemini eleştirerek, şöyle dedi;
"Milli Eğitim Bakanlığı’nın sadece son birkaç ay içinde gündeme getirdiği konular, siyasal kadrolaşma girişimleri, yapılan yasa ve yönetmelik değişiklikleri ile attığı tehlikeli adımlar, 2014-15 eğitim öğretim yılının eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından son derece zorlu ve çetin mücadelelerle geçeceğini gösteriyor. Bu anlamıyla bugün yaptığımız grev, önümüzdeki dönem eğitim alanında yürüteceğimiz mücadele açısından önemli bir başlangıç olarak değerlendirilmeli"
İsyanın doruğa çıktığı gündür
Eğitim Sen’in açıklaması ardından Türk Eğitim Sen adına basın açıklamasını şube başkanı Hakan Akkaya yaptı. Bu günün Milli Eğitim’deki haksızlara karşı isyanın doruğa çıktığı gün olduğunu söyleyen Akkaya, şöyle konuştu:
"Eğitimine önem vermeyen, eğitimcisini siyasi ihtirasları uğruna bir kalemde harcayan, katılımcılık yerine, ‘benim dediğim olacak’ anlayışını dikte ettiren, nitelikli eğitimi sağlamak yerine kendisi gibi düşünmeyenlere ayak kaydırma operasyonu yapanlar, bugün MEB’i batağa sapladı. Tek derdimiz eğitim çalışanlarının daha huzurlu ve eğitim hizmetinin verimli olması. Sendikamızın bu eylemi bir uyarı niteliğinde. Bu ülkeyi yönetenler aklını başına almalı. Aksi halde bu eylemlerimiz bir son olmayacak, sürekli eylemlilik süreci başlatılacak. En kısa sürede isteklerimize cevap bekliyoruz, alacağımız cevap eylemlerimizi de şekillendirecek. Biz sözümüzü söyledik, duyan duymayan kalmasın."
Antalya’da öğretmenler iş bıraktı
Antalya’da bir günlük iş bırakma eylemi yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) üyesi öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Eylemde ortaöğretimde türbanı serbest bırakan düzenleme de pankartlarla protesto edildi.
Eğitim- Sen üyesi öğretmenler sabah saatlerinde Tonguç Caddesi’nde toplanmaya başladı. Sayıları 1000’e ulaşan Eğitim- Sen üyeleri, buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin uzaktan takip etmeyi tercih ettiği eylem boyunca öğretmenler sloganlarıyla iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi.
Ortaöğretimde türbanı serbest bırakan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğine yönelik tepkiler de dövizlere yansıdı. Öğretmenler, ‘Başörtüsü özgürlük değil’, ‘Eğitim sorunlarını başörtüsü gizleyemez’, ‘Din ve inanç istismarına son’ yazılı pankartlar taşıdı.
Eğitimciler yürüyüşün ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim- Sen Şube Başkanı Kadir Öztürk’ün okuduğu açıklamada, "Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekiyor. İktidarın bir sonraki hedefi karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmak" dedi.
Antalya’da öğretmenlerin eylemi olaysız sona erdi.
Marmaris’te öğretmenlerden iş bırakma eylemi
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, iş bırakma eylemi yaptı. Son dönemde eğitimde yapılan değişiklikler, basın açıklamasıyla eleştirildi.
Eğitim-Sen üyesi 80 öğretmen, bugün saat 11.00’de Atatürk Anıtı önünde toplandı. Grup adına açıklamayı yapan Eğitim-Sen Marmaris Temsilcisi Altan Kumbasar, şöyle dedi:
"Eğitimdeki kaosa dikkat çekmek için bir günlük iş bırakıyoruz. 12 yıldır, devlet okulları sorunları ile baş başa bırakılırken, her fırsatta özel okullara yönelik teşvik politikaları uygulandı. Özel okulların yıllardır doğrudan kamu kaynaklarıyla desteklenmesinin arkasında, eğitimde yaşanan ticarileştirme sürecini hızlandırmak ve paralı eğitimi yaygınlaştırmak var. Bugüne kadar özel okullara vergi teşvikleri ve çeşitli kalemlerde indirimler yapıldı, devlet okullarının istekleri dikkate alınmadı, özel okulların istekleri hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından anında yerine getirildi. Devlet kendi okullarına hizmetli bulamazken halktan toplanan vergilerin özel okullara 'Öğrenim desteği' adı altında kaynak aktarılması, her şeyden önce herkese eşit ve parasız eğitim hakkının ihlali anlamına geliyor. Yıllarca haklarımız torba yasalarla tırpanlanmış, kamuda giderek yaygınlaşan esnek çalışma, angarya ve performans değerlendirme uygulamaları ile iş güvencemiz doğrudan hedef haline getirildi. Bu nedenlerden dolayı bugün Eğitim Sen olarak bir günlük iş bırakma eylemi yaptık."
Basın açıklaması sırasında ‘Savaşa değil eğitime bütçe’, ‘Torba yasa dediniz, hakkımızı yediniz’ sloganları atan öğretmenler, müzik eşliğinde halay çekti. Öğretmenlerin halayına ilçede tatilini yapan bazı turistlerinde katılması ilginç görüntüler oluşturdu. Öğretmenler, halayın ardından meydandan ayrıldı.
Öte yandan, iş bırakan Türk Eğitim Sen’e üye öğretmenlerin de daha sonra basın açıklaması yapacağı belirtildi.
Sinop’ta da eğitimciler eylem yaptı
Sinop’ta iş bırakma eylemi yapan öğretmenler, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak isteyince, polis gruba müdahale etti. Çıkan olaylarda polis, biber gazı sıktı. Bir çok öğretmen gazdan etkilenirken, bir kişinin başına da biber gazı fişeği isabet ederek yaralandı.
Bugün Sinop’ta Öğretmenevi önünde eğitimde yaşanan sorunlar gerekçesiyle bir grup eğitimci, iş bırakma eylemi yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyen grup, Valilik binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Türkiye Kamu-Sen Sinop İl Başkanı Metin Süren, Türk Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Turgay Şen, KESK Eğitim-Sen Sinop Şubesi Başkanı Seyfi Çelebi başkanlığındaki grubun, ‘Siyasi kadrolaşma ve zorunlu rotasyon girişimlerine son verilmesi, eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi için 24 Eylül’de grevdeyiz" sloganı ile basın açıklaması yapmak istemesine polis izin vermedi.
Polisle grup arasında tartışma çıktı. Olayların büyümesi üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli su sıktı. Bir kadın gösterici, polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralanarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir çok kişi de biber gazından etkilendi. hürriyet