SENDİKA
Öğretmen Atamalarında 40 Yaş Mağduriyeti İçin MEB’e Başvuru
Aktif Eğitim-Sen, tartışmalı 40 yaş sınırlaması nedeniyle mağduriyet yaşayan öğretmenlerin sorunlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemede, çok sayıda öğretmenin, üstelik daha önce MEB tarafından “Usta Öğretici” veya “Ücretli Öğretmen” olarak görevlendirildiği halde, 40 yaş sınırlaması nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşadığı belirlendi. Aktif Eğitim-Sen, sorunun çözümü için MEB’e 3 maddelik çözüm önerisi sundu.
---------
Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitimi güçlendirme ve geliştirme amacıyla, 25 Ocak 2000 tarihinde Anadolu Üniversitesi ile “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Öğretmen Yetiştirme” protokolü imzaladı. Protokol, üniversite bünyesindeki 4 yıllık okul öncesi öğretmenliği bölümünü bitirenlerin öğretmen olarak öncelikli atanma hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Ancak işler öngörüldüğü gibi yürümedi, bölümü bitiren çok sayıda öğretmen adayı, çeşitli mağduriyetler yaşadı.
Uzun yıllar okul öncesi öğretmenliği için kadro açmayan Bakanlık, bölüm mezunu çok sayıda öğretmen adayını, çeşitli okullarda ek ders karşılığı kadrosuz usta öğretici ve ücretli öğretmen olarak görevlendirdi. 2009 da ise 15.000 Okul Öncesi öğretmeni ataması yapıldı. Daha önce Usta öğretici veya ücretli öğretmen olarak görevlendirilenler de atama için başvurdu. Ancak birçok öğretmenin başvurusu, 40 yaşını geçtiği gerekçesiyle kabul edilmedi. Bunun üzerine konu yargıya taşındı. Bazı öğretmen adayları, Danıştay’da açtıkları davayı kazandı ve Milli Eğitim Bakanlığına kadrolu okul öncesi öğretmeni olarak atandı. Göreve başlayan öğretmenlerin, aradan geçen bir yılı aşkın sürede asaletleri de onaylandı. Ancak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, daha önce Danıştay’ın öğretmenlerin lehine verdiği kararı bozdu. Atandıkları şehirlerde kendilerine yeni bir hayat kuran öğretmenler, bu kez temyiz kararıyla görevlerinden alınarak mağdur oldu.
Diğer branşlardaki çok sayıda öğretmen adayının da benzer durumlarla karşı karşıya kaldığı düşünüldüğünde, sorunun ne denli büyük olduğu ve ne kadar ivedi çözüm gerektirdiği anlaşılmaktadır.
AKTİF EĞİTİM SEN ÇÖZÜM İÇİN NE ÖNERİYOR?
Üyelerinden gelen talep üzerine konuyu gündemine alan Aktif Eğitim-Sen, çözüm için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişim başlattı.
Sorunun hukuksuz uygulamalardan kaynaklandığını da gözler önüne seren Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek mağduriyetlerin giderilmesi için bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.
Öğretmenlerin, henüz tam olarak sonuçlanmamış bir mahkeme kararıyla görevden alınmasını eleştiren Osman Bahçe, ayrıca 40 yaş sınırlamasına ilişkin çarpık uygulama ve hukuksuzluğun da altını çizdi. Sadece yönetmelikle düzenlenmiş olan 40 yaş sınırlamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Bahçe, MEB’in 40 yaşından gün aldığı gerekçesiyle atanmayan kişileri ücretli öğretmen olarak görevlendirmeye devam ettiğine de dikkat çekti. Bahçe’nin imzasıyla MEB’e gönderilen yazıda, “Anayasa’nın 70. maddesinde “Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.” hükmü ile 128. maddesinin 2. fıkrasında “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.
Anılan Anayasa hükümlerine göre, kamu hizmetlerine girme hakkı Anayasa’nın Siyasi Haklar ve Ödevler başlığı altında düzenlenmiştir ve bu nitelikteki haklara getirilecek sınırlamaların mutlaka kanun ile düzenlenmesi zorunlu olup yönetmelik vb. alt normlarla düzenleme yolu kapatılmıştır.” ifadeleri yer aldı.
Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, Danıştay’ın da 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nu esas alarak öğretmenler lehine karar verdiğini, sözkonusu kararda, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde usta öğretici olarak görev yapmış ve yapmakta olan kişilerin ‘40 yaşından gün almamış olmak’ koşulunu ilk defa usta öğretici olarak istihdam edildikleri tarih itibariyle taşımalarının yeterli olduğu, sonradan öğretmen olarak atanırken anılan koşul öne sürülerek başvurularının reddedilmesinde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denildiğini hatırlattı.
Aktif Eğitim Sen’in MEB’e başvurusunda görevden alınan öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesi ve sorunun çözümü için yapılması gerekenler de 3 madde olarak sıralandı:
1. Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi arasında 2000 yılında imzalanan “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Öğretmen Yetiştirme” protokolü öngörüldüğü şekliyle uygulansın.
2. Danıştay kararında da dikkat çekildiği üzere, “usta öğreticilik veya ücretli öğretmenliğin başlangıcı, memuriyetin başlangıcı sayılsın.
3. Anayasa’ya göre memuriyete ilişkin sınırlamalar ancak kanunla yapılabileceğinden, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde 40 yaş sınırı getiren ifade kaldırılsın.