SENDİKA
Öğrenim Özrünün Satır Araları
Anketler zaten bunu doğruluyor. Açıklamanın yapıldığı 2012 yılı için konuşalım: Mevcût hükûmet, 12 Haziran 2012 genel seçimlerinde 21 milyon oy aldı. GENAR’ ın anketine göre lisans ve lisansüstü eğitim almış olanların hükûmete oy verme oranı % 5. Yani 21 milyon oy’ un sadece 105.000’ i lisans ve lisansüstü eğitim almış kişilerden oluşuyor. Tabi ki 105.000’ in içinde Kamu Yönetimi de var, Açık Öğretim de Tıp Fakültesi mezunları da… Öğretmenlerin sayısı bu rakamın çeyreği kadar olsa 26.000 yapar. Sonuç olarak 850.000 MEB çalışanının sadece 26.000’ i hükûmete oy veriyor. (Hesap ederseniz tüm seçimlerde bu rakamın 20 ila 30 bin arasında oynadığını göreceksiniz.)
Bakanlığın öğrenim özrünü Temmuz 2012’ de özür grubundan, 03.08.2013’ te MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ le yönetmelikten çıkarmasındaki amacı herhalde anlamışsınızdır. Birileri lisansüstü eğitime devam ederse ondan oy almak bir o kadar zorlaşacak, bu da hükûmetin işine gelmeyecek. Tek amaç oy değil: Bu hamleyle sendikalar pasif gösterilmek suretiyle etkisizleştirilecek, sendikalara güven azalacak. Öğretmenlerin gözünde sendikalara itibar kaybettirmek diğer amaç… Böylelikle hükûmet, gücünü göstermiş olacak ki MEB çalışanları da korksun.
Halen kullandığımız 1982 Anayasası’ nın 42. maddesinde ’’Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.’’, ülkemizin 2003’ te imzaladığı ve anayasamızın 90. maddesine göre iç hukukumuzun bir kanunu haline gelen Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ nin 13. maddesinde ’’Bu sözleşmeye taraf devletler; herkesin eğitim görme hakkına sahip olduğunu kabûl eder, eğitimin herkes için açık ve ulaşılabilir olması sağlar.’’, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ nin 35. maddesinde ’’Öğretmenler; sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.’’, yine aynı yönetmeliğin 38. maddesinde ’’Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenler, lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.’’ denilmesine ve Türk Eğitim-Sen’ in Danıştay II. Dairesi’ nden 2012/8768 esas sayılı - 16.10.2012 tarihli kararı ile kılavuzda öğrenim özrünün yer almamasına ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulması kararı almasına ve İdare Mahkemelerinin öğrenim özrünün yönetmelikten çıkartılması aleyhinde kararlarına rağmen sizin yapacağınız yüksek lisans kimsenin umurunda değil; zaten oy alamıyor, neden öğrenim özrüyle hizmet götürsün ki!
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı