SENDİKA
Eğitimcilerden Karma Eğitim Tepkisi
Açıklamasında, karma eğitim uygulamasının 28 Şubat sürecinin bir "dayatması" olduğunu ve İmam Hatip Liseleri’nde bu yanlıştan dönülmüş olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
Şeker, okullardaki eğitim sisteminin ideolojik perspektif yerine, insan hakları, inanç, kültür ve pedagoji gibi değerler ve disiplinler açısından ele alınması gerektiğini ifade etti.
İmam hatip liselerinde uygulanmaya başlanan bu sistemin diğer liselerde de uygulamaya konması gerektiğini belirten Şeker, “İnsanımızın enerjisini heba eden, özellikle okullarda artan şiddetle birleştiğinde, aileleri çaresiz bırakan yönü daha çok hissedilen mecburi karma eğitime son verilmelidir. İsteyen velinin çocuğunu ayrı okullarda okutabilmesinin yolu açılmalıdır. Geçmişte çok başarılı olmuş kız ve erkek okullarımız yeniden topluma kazandırılmalı ve veliler, çocuğuna nasıl bir eğitim aldıracağına kendisi hiçbir baskıya maruz kalmadan, özgürce karar verebilmelidir” dedi.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kızlarını kız liselerinde okutmak isteyenlerin oranının çok sayıda olduğuna vurgu yapan Şeker, “Sırf bu yüzden kızlarını okula göndermek istemeyen aileler var. Aileler, çocuklarını bırakınız istedikleri okullara göndersinler, devlet seçenekleri azaltmasın bilhassa çoğaltsın. Hem "Haydi kızlar okula' diyeceksiniz hem de erkek öğrencilerle aynı okula dayatması yapacaksınız. Bu akıl almaz. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın İmam Hatip Liseleri’ne yönelik bu olumlu adımını diğer lise türlerinde de görmek istiyoruz. Bu talebimizi halkın sözcülüğünü ve isteklerini gerekli mercilere iletmekle görevli bir sendika olarak Nabi Avcı’ya iletiyoruz” dedi.
Karma eğitimin sistemi, toplumun değerlerine göre yeniden düzenlenmesi gerekir diyen Numan Şeker, “Kız lisesinde okuyan bir erkek öğrenciye hangi okulda okuyorsun sorusu sorulduğunda Kız Lisesi’nde okuyorum cevabını vermesi çekinmesine neden oluyor. Aynı şekilde İstanbul veya Bursa Erkek Lisesi’nde okuyan bir kız öğrenci Erkek Lisesi’nde okuyorum derken çekiniyor. Neden öğrencilerimize bu sıkıntıyı yaşatıyoruz?” dedi.
Kız ve erkeklerin yaratılışının farklı olduğunu bu yüzden de kız ve erkek öğrencilerin aynı sistem içerisinde eğitim almasının yanlış olduğuna vurgu yapan Şeker, “Almanya’da karma eğitim 2001’de rafa kaldırıldı. Bizde ise 28 Şubat sürecinin ve zihniyetinin kara lekesi olan bu sistem hala devam ediyor” dedii.
Şeker, “Bakanlığın güzel adımlarından biri olan bu uygulamanın diğer okullar için de uygulanmasını temenni ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.