KAMU
Ne yazdıysak o çıktı
Hani şu; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sahte, taklit ve tağşişli ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek güvenli gıdaya ulaşılmasını sağlamak amacıyla getirilecek olan Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin ihalesinden ve sonrasında yaşananlardan…
Hatırlayalım…
Yıllık 1 milyar dolar gelir getirecek olan bu işin ihalesi Bakan Eker’in samimi arkadaşı Hakan Bilal Kutlualp’e verilmiş, Danıştay’ın kararı ve tepkiler üzerine de sistemin yürürlüğe girme tarihi önce 31 Ağustos 2014’e sonra da 1 Mart 2015’e ertelenmişti.
Bilindiği üzere başlangıçtaki ürün yelpazesine şirketlerden tepki gelmiş ve Danıştay’a dava açılmıştı. Özellikle akıllı etiket işinden en tatlı karı getirecek olan ürün alkollü içeceklerdi. Danıştay’ın kararı ile alkollü içkilerin sistemden çıkarılması, ihalenin sözleşme süresinin kısaltılması ve diğer ürünlerin etiketlerinden alınacak ücretin de düşürülmesi bu işin bütün cazibesini de ortadan kaldırmıştı.
Hakan Bilal Kutlualp de sadece kendisinin girebildiği ihaledeki taahhütlerin yerine getirildiği gerekçesiyle ‘akıllı etiket’ işini bırakmak istemişti.
Mayıs ayında ne yazmıştık?
İhale şartnamesindeki sürenin kısaltılması, bazı ürünlerin sistemden çıkarılması ve bazılarının fiyatında da indirime gidilmesinden dolayı bu işten Hakan Bilal Kutlualp’in canının bir hayli sıkıldığı ve aldığı cihazları da devrederek bu işi bırakmak istediğine dair kulis bilgilerini paylaşmıştık.
Gelinen noktada ne yazdıysak o çıktı…
Anlatalım…
Hakan Bilal Kutlualp’in `akıllı etiket’ için yaptığı masraflar karşılanarak, sistem Bakanlığın Döner Sermayesine devredilecekti…
Tasfiye sürecini yürütmek ve alınan cihazlar ile yapılan masrafları tespit etmek için de bir komisyon kurulmuştu…
Hakan Bilal Kutlualp, başlangıçta 30 milyon TL istedi ancak bu rakam yüksek bulunmuştu…
Pazarlıklar günlerce sürdü…
Ve sonunda bir anlaşmaya varıldı…
İş, sadece Bakan Eker’in imzasına kaldı…
Buna göre; Hakan Bilal Kutlualp’e 24 milyon TL’si kendisine, 4,3 milyon TL’si de KDV olmak üzere 28,3 milyon TL ödenecek.
10 milyon TL’si sistemle ilgili yazılım karşılığı… (Burada Sağlık Bakanlığı’nın kullandığı yazılım dikkate alınarak bu değer biçilmiş)
6 milyon TL’si, verilerin depolanacağı Oracle marka exadata ve sunucu karşılığı…
6 milyon TL’si Almanya’dan getirilen 5 tane etiket makine için…
2 milyon TL’si de diğer harcamalar için ödenecek.
Bakan Eker de bu anlaşmayı onaylarsa akıllı etiket işi Bakanlık tarafından kar amacı gütmeden hizmet verecek.
Son olarak şunun altının tekrar çizelim…
Akıllı etiket işi Kutlualp’ten alınmadı, Kutlualp bu işi bıraktığı için sistem Bakanlığa devredilecek…
Hayırlı olsun… Milli Gazete