SENDİKA
Mülakata Dayalı Eğitim Uzmanı Alımını Reddediyoruz!
Sınav puanı ön şartıyla mülakat uygulaması bile Danıştay tarafından iptal edilmişken MEB bünyesinde çalışacak eğitim uzmanlarını YALNIZCA MÜLAKAT ile istihdam etmeye kalkmak yanlışta ısrar değil, yanlışı büyütmektir.
75 Milli Eğitim Uzamanı için Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 18.02.2015 Çarşamba günü yayınladığı Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzunun Genel açıklamalar kısmında adayların Ankara’da sınav komisyonu tarafından “Sözlü Sınav” şeklindeki sınava tabi tutulacağı ifade edilmiştir.
Milli Eğitim Uzmanlığı Sınav Kılavuzunu incelediğimizde birçok sakıncalı hükümlerin varlığına şahit olduk.Belkide bunlardan en önemlisi de alımların sadece sözlü mülakata dayalı olarak yapılmasıdır. Bakanlığımızın şube müdürlüğü kadrolarına sadece sözlü mülakata göre yaptığı atamalar ortada iken Eğitim Uzmanlığı kadrolarına da objektiflikten uzak sadece sözlü mülakata dayalı atamaların yapılması kabul edilemez.Milli Eğitim Uzmanlığı gibi liyakat gerektiren önemli kadrolara sadece sözlü mülakat ile alım yapmak hem o kadronun geleceği için sakıncalı olup hem de o kadrolara atanmak isteyen liyakatli adayların girebilme şanslarını kısıtlamakta ve eşitlik ilkelerine ters düşmektedir.
Yalnız mülakat ile belli bir kadroya atanma yapmanın sakıncalarını Danıştay’ın 5. ve 2. Daireleri şube müdürlüğü atamaları sırasında hukuki olarak ortaya koymuştu.Hala bu konuda belirsizlikler devam ederken eğitim uzmanlığında aynı hataya düşmek beraberinde yeni sorun ve mağduriyetleri getirecektir.
Diğer bir yandan 75 kişilik Milli Eğitim Uzmanlığı başvurularında başka sıkıntılı şartların olduğunu da tespit etmiş bulunmaktayız. Maarif Müfettişi, öğretmen, okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapanlardan adaylık dahil 5-10 yıl hizmet süresi olanların başvuruda bulunabilmeleri öngörülmüştür. Bu şartlar altında maarif müfettişlerinin eğitim uzmanlığına başvurma olasılıkları kalmamaktadır çünkü bir öğretmenin maarif müfettişi unvanını alabilmesi için 24 Mayıs 2014 ve 29009 sayılı resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğe göre en az 11 yıllık hizmet süresi olması gerekmektedir. Maarif müfettişliği yardımcılığına atanan bir kişi 3 yıl sonunda maarif müfettişliği kadrosuna geçebilmektedir.
Yabancı dil şartı bakımından ise çıtayı düşük tutan bakanlığın hangi tür liyakati hedeflemekte olduğunu açıkçası merak ediyoruz. Eğitim uzmanlığına atanacaklardan YDS/KPDS’den en az 30 (otuz) puan almalarını beklemenin mantığını bakanlığın izah etmesi gerekmektedir.Ya bakanlığımızın uzman olarak atamayı planladığı öğretmenler yabancı dil sınavlarında çok düşük puan alanlardan oluşuyor, ya da bizim uzmanların yabancı ülkelerin eğitim sistemini, yayınlanan bilimsel makaleleri okuması gerekmeyecek demek ki.
Objektif olmayan ve torpile açık mülakatın olduğu yerde adil atamalardan bahsetmek olanaksızdır. Liyakat gerektiren eğitim uzmanlığı kadrolarına daha objektif ölçme ve değerlendirme kriterlerini kapsayan sınav sistemi getirilmelidir. En güvenilir yöntem sınav güvenliği konusunda endişemiz olsa da hala yazılı sınavdır. Maarif müfettişlerinin başvurmalarını engelleyen hizmet süresinin 5-10 yıl arası olma şartının gözden geçirilerek 5-15 yıl gibi bir hizmet süresi aralığına getirilmesi de başvuru adaletini sağlar. Aynı şekilde uzmanlığından emin olacağımız adayların yabancı dil puan şartını da gözden geçirmek, yükseltmek yerinde olacaktır.Bu kılavuz revize edilmeden yapılacak atamaların dava konusu edilebileceği, atanan kişilerin liyakat ve sendikal-siyasi aidiyetlerinin sorgulanacağı unutulmamalıdır. Anadolu Eğitim Sendikası olarak bu konunun hukuki olarak takipçisi olacağız.
Sedat DEGER
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk ve TSS Gen. Başk. Yrd