KAMU
Memurluğa atanacak 100 bin sözleşmeli personel adaylığa tabi olacak mı?
Memur kadrosuna atanacak yaklaşık 100 bin sözleşmeli personel hakkında aday memurlar için uygulanan hükümler uygulanır mı?
Daha önce bu köşeden aday memurluk statüsünün sıkıntılarını dile getirmiş ve çözüm önerilerini sunmuştuk. Bu bağlamda Meclis tarafından kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereğince memur kadrosuna geçirilecek olanların aday memurluk statüsüne tabi olup olmayacakları hususu oldukça önem arz etmektedir.
Daha önce yürürlüğe giren 632 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü Maddesinin (B) Fıkrası İle 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince memur olarak atananlar hakkında aday memurluk statüsü uygulanmamıştır. Bu nedenle Meclis tarafından kabul edilen kanun gereğince sözleşmeli pozisyondan memur kadrosuna atanacaklar hakkında da aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağını düşünüyoruz.
Bu ve benzeri birçok konunun açıklığa kavuşturulması için daha önce 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulanmasına İlişkin Rehber çıkarıldığı gibi yine uygulamaya ışık tutacak ve muhtemel soruları ortadan kaldıracak bir rehber çıkarılacağını düşünüyoruz. Şimdiden ataması yapılacak olanlara hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Ben de sözleşmeliyim, memur kadrosuna geçebilir miyim?
4 Haziran 2011'te kadroya geçişte ben dilekçe vermemiştim ve hakkımdan feragat etmiştim. İlerde kurum değiştiririm düşüncesiyle başka kuruma da geçemedim şimdi yasal düzenleme ile kadroya geçebilir miyim?
Meclis tarafından kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la 657 sayılı Kanun'a geçici 41'inci madde eklenerek sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçişlerine imkân sağlanmıştır.
Kabul edilen kanuna göre, 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle sizin 657 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin B fıkrası gereğince sözleşmeli personel olmanız yeterlidir.
Bu bağlamda 25/6/2013 tarihi itibarıyla çalışmakta olan sözleşmeli personelden 48'inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması hâlinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca müştereken belirlenen memur kadrolarına atanabileceklerdir.
Sonuç olarak sizin daha önce yürürlüğe giren 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'den yararlanmayarak memur kadrosuna geçiş yapmamanız sizin açınızdan bir olumsuzluk doğurmayacak ve müracaatınız olması halinde de şartları taşıyor olmanız kaydıyla memur kadrosuna geçişiniz yapılacaktır.
KPSS yerleştirmesi sonucu başa gelebilecek muhtemel olumsuzluklar
Aday yerleştiği kuruma belgeleri verip işe başlamaz ise ne olur? Başlığı altında 'Kişi göreve başlamadığı sürece memur statüsüne giremez' yazıyor bu durumdaki kişiye uygulanan yaptırım, sadece 1 yıl bekleme süresi midir? Yani kişi aday memurluk görevinden de 'istifa' etmiş de sayılır mı? 'Bir memur 2 defadan fazla istifa edemez' kuralına göre 1 istifa hakkını kullanmış olur mu bu atama onayını alıp; lakin kuruma hiç gitmeyen kişi ...Net bir yanıt çıkaramadım. A. ORAL
ÖSYM'nin yaptığı yerleştirme sonrasında aday iki tercihle karşı karşıya kalacaktır. Ya yerleştirmesinin yapıldığı kamu kurumuna başvurarak atama işlemlerini başlatacaktır. Ya da hiç başvuru yapmayarak hareketsiz kalacaktır veya istenen evrakı teslim edip ataması çıktığı halde göreve başlamayacaktır. Belirtilen durumların tamamının sonuçları adayın geleceği açısından farklı olabilmektedir. Buna göre;
1- Aday, yerleştiği kamu kurumuna hiç başvurmaz ise ne olur?
Aday, kamu kurumuna yerleşmesine rağmen hiç başvuruda bulunmaz veya belgelerini vermez ise bu adaya ciddi bir müeyyide uygulanmaktadır. Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 2'nci maddesinde; 'Bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar' hükmüne yerilerek yerleştirilmesi yapılan adayların bir daha aynı puan türüyle yerleştirmelere katılamayacağı net bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu nedenle yerleştirmesi yapılan adayların mutlaka istenen evrakı temin ederek atamasını yaptırması yararına olacaktır. Aksi takdirde yeni bir sınava kadar 4/B sözleşmeli pozisyonları haricinde yerleştirmelere müracaat etmeleri mümkün değildir.
2- Aday yerleştiği kuruma belgeleri verip işe başlamaz ise ne olur?
Aday, yerleştiği kamu kurumuna başvurarak, hangi belgelerin istendiğini öğrenir ve belgeleri kamu kurumuna verir. Kamu kurumu da, bu belgeler çerçevesinde atama onayı hazırlar. Belgelerin verilmesi ile atama süreci başlar ve atama onayının alınması ile de süreç tamamlanır. Kişi göreve başlamadığı sürece memur statüsüne giremez. Memur statüsüne girilmediği için de 657 sayılı Kanun'un memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları başlıklı 92'nci maddesi hükümleri uygulanamaz. Yani istifa eden memur değilsiniz ve daha sonra tekrar göreve başlama için talepte bulunma hakkınız bulunmamaktadır.
Ayrıca, atama onayının çıkması sonrası durumunda kendisine tebligat yapılıp göreve başlaması istenilen ancak göreve başlamayanlar hakkında, 657 sayılı Kanun'un 63'üncü maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan 'Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62'nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle devlet memuru olarak istihdam edilemezler...' hükmü uygulanır. Buna göre, aday 1 yıl süre ile devlet memuru kadrosuna başvuru yapamayacaktır. Ancak, uygulamada bu hususun takibi mümkün değildir. (Yeni Şafak / Ahmet Ünlü)