KAMU
Memurların Ek gösterge, sigorta, aile yardımı
Anayasada kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasına rağmen 657 sayılı Kanunda bu durumun pek yansımadığı görülmektedir. Bunlardan birisi de aile yardımı ile doğum yardımıdır.
657 sayılı Kanunun Aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü başlıklı 203 üncü maddesinde; Aile yardımı ödeneğinin Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödeneceği, karı ve kocanın her ikisinin de memur olması halinde ise bu ödeneğin yalnız kocaya verileceği ifade edilmiştir.
Yine 657 sayılı Kanunun Doğum yardımı ödeneği başlıklı 207 nci maddesinde; Devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği verileceği ana ve babanın her ikisinin de Devlet memuru olması halinde bu ödeneğin yalnız babaya verileceği ifade ediliyor. Görüleceği üzere, çocuğu kadın memur doğurmasına rağmen parayı erkek memur alıyor.
Ek gösterge, bölge müdüründen bölge müdürüne değişir mi?
Bir okuyucumuz; 'Bölge Müdürlerinin ek gösterge adaletsizliği hala devam etmekte. Biliyorsunuz iş yükü ve atama prosedürleri itibariyle bölge müdürlerinden sonra gelen daire başkanlarına geçen sene 3600 ek gösterge hakkı verildi. Bu nasıl bir adalettir şaşırıyoruz. Zaten daha önceleri de bazı kurum il ve bölge müdürleri teşkilat kanunları içinden çıkarttılar. 1994 yılında yani 20 yıl önce Demirel döneminde çıkartılan cetvele göre bir okul müdürü ile aynı tutulan bölge müdürleri emirleri altındaki mühendisin 3600 ek göstergesini hala alamıyorlar.' E. ŞEN
Daha önce bu köşeden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun büyük bir kısmının zaman içerisinde değiştiğini ve insicamının bozulduğunu belirtmiştik. Kanuna baktığımız zaman olmayan kurumlardan (Katma Bütçeli Kurumlar, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlükleri gibi) tutun da olmayan kadro ve görevlere (Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri gibi) kadar birçok garipliklere rastlandığı görülmektedir. Özellikle personel mevzuatında yapılan acele değişiklikler başka sıkıntıları beraberinde getirmekte olduğunu ifade etmiştik.
Tehditler sadece bazı kurumlar için fırsata dönüştürüldü
Son dönemde çıkan Kanun metinlerine bakıldığında bazı düzenlemelerin el çabukluğuyla nasıl bir fırsata dönüştürüldüğü açık bir şekilde görülecektir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu'nun 10 uncu maddesiyle daha önce 3000 ek gösterge olan Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlerinin ek göstergesi 3600 olarak değiştirilmiştir. Burada anlaşılması zor olan husus aynı durumda olan Bölge Müdürlerinin bir kısmının ek göstergesi 3000, bir kısmının ise ek göstergesinin 3600 olarak belirlenmiş olmasıdır.
Bizim üzerinde durmak istediğimiz husus yapılacaksa genel bir düzenlemeyle aynı durumda olanların aynı düzeye getirilmesidir. Yoksa Bölge Müdürlerinin ek göstergesinin 3600 olması değildir. Aksi takdirde her bastıran durumunu düzeltir diğerleri ise ezilmeye devam eder. Bu düzenlemelerin bize gösterdiği diğer bir durum ise ister kabul edilsin ister edilmesin personel politikasındaki ciddi boşluktur.
Yine yukarıdaki konuya dönecek olursak, Bakanlık Bölge Müdürlerinin ek göstergeleri ile bazı kamu kurumlarının ek göstergeleri 3600 iken diğer birçok kamu kurumunun bölge müdürlerinin ek göstergesinin hala 3000 olarak durmasıdır. TÜİK Bölge Müdüründen DSİ Bölge Müdürünün daha az önemli olduğunu kim iddia edebilir? 657 sayılı Kanunun eki cetvelde Yargı Kuruluşları Bağlı ve İlgili Kuruluşlar İle Yükseköğretim Kuruluşlarındaki bölge müdürlerinin ek göstergesi 3000 olarak belirlenmiştir. İşte özel düzenlemelerle bazı kurumlar bu cetvelden çıkarılarak 3600 ek göstergenin olduğu cetvele girmeyi becermişledir. Peki bu cetvele giremeyenlerin suçu nedir?
Yine Bakanlık bölge müdürleri müşterek kararname ile atanırken diğerlerinin genel olarak(bazıları müşterek kararnameyle atanmaktadır) bakan onayıyla atanması doğru değildir. Kural ya hepsine aynı şekilde uygulanmalı ya da farklar kaldırılmalıdır diye düşünüyoruz.
Mühendis kariyerli bölge müdürlerinin ek gösterge sorunu var mı?
657 sayılı Kanunun 43/B maddesi gereğince 3000 ek göstergeli bölge müdürlüklerine atanan mühendis kökenli bölge müdürleri 3600 ek gösterge almaya devam etmektedirler. Dolayısıyla mühendis kariyeri olanlar açısından herhangi bir ek gösterge sorunu bulunmamaktadır. Ancak, mühendis kariyeri olmayan bölge müdürleri 3000 ek gösterge almaktadır.
Memurların hastalık ve analık sigortası var mı?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, 657 sayılı Kanunun bütünlüğünün koparıldığının ve uygulanmayan maddesinin en güzel örneği memurların hastalık ve analık sigortasının düzenlendiği 188 inci maddedir. Bu maddede; A) Devlet memurlarının hastalık, analık ve görevden doğan kaza ile mesleki hastalık,
B) Devlet memurlarının eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarının hastalık ve analık,
C) Bir kanuna dayanılarak emekli veya malûllük aylığı alanların (Sosyal Sigortalar Kurumunca uygulanan iş kazaları ile meslek hastalıkları, malûllük ve yaşlılık sigortalarından gelir veya aylık bağlananlar hariç) hastalık ve analık,
Ç) (C) bendinde belirtilen emekli veya malûllük aylığı alanların aile fertlerinin hastalık ve analık,
D) Bir kanuna dayanılarak dul veya yetim aylığı alanların (Sosyal Sigortalar Kurumundan gelir veya aylık alanlar hariç) hastalık ve analık,
Hallerinde, gerekli sosyal sigorta yardımları sağlanır. Bu sigorta yardımları özel kanunlarla düzenlenir. Bu sigortalardan tanınan hak ve sağlanan yardımlar, genel sosyal sigorta rejimleri ile kabul edilen hak ve yardımlardan az olamaz.' ifadelerini görüyoruz.
İşte bu madde hiçbir şekilde uygulama alanı bulamamıştır. Ancak, ne hikmetse bu maddeye kimse de dokunmamıştır. Daha önceki yazılarımızda uygulanmayan birçok maddeden bahsettiğimiz için bunları tekrar etmek istemiyoruz. Demek ki süs bitkisi gibi seyirlik maddeler de olabiliyormuş. Ahmet Ünlü Yeni Şafak