KAMU
Memuriyete girişte derecenin önemi nedir?
Mühendisler veya müfettişlerde boş olan üst derece kadrolara atanmak nasıl bir fayda sağlar. Mühendis veya müfettiş 8. derece yerine 5. dereceden başlarsa maaşlarında önemli bir artış olur mu?
Devlet memuriyetine giriş derece ve kademeleri öğrenim durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin liseyi bitirenler 13/3'ten göreve başlamaktadır. Yine 2 yıl süreli yükseköğrenim mezunları 10/2'den, 4 yıllık yükseköğrenim mezunları ise 9/1'den göreve başlamaktadır.
Bu giriş derece ve kademeleri, 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde biraz daha ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Dileyen okurlar, 36'ncı maddedeki tabloya bakabilirler.
Giriş derecelerine eklenen unsurlar nelerdir?
Diğer taraftan, giriş derece ve kademelerine bazen ekleme yapılabilmektedir. Bunun dayanağı da yine 36'ncı maddedir. 36'ncı maddedeki eklemeler;
1- Mezun olunan bölüm/ fakülte,
2- Alınan sertifika ve belgeler,
3- Girilen kadro unvanı,
4- Mezuniyetin üstüne alınan öğrenimler,
5- Memuriyet öncesi hizmetler,
gibi unsurlara göre değişebilmektedir.
Giriş derecesinin yüksek olmasının hukuki dayanağı nedir?
Bu uygulamanın nedeni 657 sayılı Kanun'un 45'inci maddesidir. 45'inci madde, kamu kurumlarının, 36'ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, kişileri üç derece yukarı atayabileceğini hükme bağlamıştır.
Uygulama 5-15 dereceler için geçerlidir
Uygulama her derece için geçerli değildir. Bu uygulama 5-15 dereceler arası geçerlidir. Bir örnek verecek olursak kamu kurumu eğer 9'uncu dereceli boş kadroya sahip değilse 3 derece yüksek olan 6'ncı dereceye atama yapabilir. Ancak bir kamu kurumunun (68'inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla) 6'daki bir kişiyi 4'e ataması mümkün değildir. Zira atamaların 5-15 dereceler arasında olması gerekmektedir.
Dolayısıyla yeni atanan veya çalışanlardan hizmet süresi aynı olan birçok memurun giriş derecesinin veya mevcut derecesinin farklı olması olumsuz bir durum değildir.
Bu halde maaş nereden alınacaktır?
Burada belirtilmesi gereken bir diğer husus ise maaşın nereden ödeneceğidir. Bu konudaki hüküm ise 45'inci maddenin son fıkrasında yer almaktadır. Bu fıkrada yer alan hükme göre kişi üç üst derecedeki kadroya atanmış olsa da maaşını müktesebi olan derece ve kademeden alacaktır. Yani 4 yıllık fakülte mezunu bir memur 6'ncı dereceli bir kadroya atanabilir. Ancak, bunların müktesebi yine 9'dur ve ödemeler buna göre yapılır. Görüleceği üzere, memurların giriş dereceleri farklı olsa da (kazanılmış hak aylık derecesindeki farklılık hariç) aynı maaşı almaları gerekmektedir.
İstifa eden aday memurun tekrar dönüşü mümkün müdür?
Aday memur olarak çalıştığım kurumdan asaletim tasdik olmadan istifa ederek ayrıldım. İstifa edeli henüz 1 ay olmadı, acaba ayrıldığım kuruma geri dönebilmem için belli bir sürenin geçmiş ya da geçmemiş olması şartı var mıdır? İstediğim zaman dilekçeyle kuruma başvuru yapabilir miyim? Şule A.
657 sayılı Kanun'un memurluktan çekilenlerin yeniden atanmalarını düzenleyen 92'nci maddesine göre; İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenlerin tekrar memuriyete dönmelerine imkan sağlanmıştır.
Ancak, aday memurların istifa sonrası dönüşleri asil memurlarınkinden biraz farklıdır. Devlet Personel Başkanlığı adaylık döneminde istifa edenlerin tekrar memuriyete nasıl dönecekleriyle ilgili vermiş olduğu görüşünde; aday memur iken istifa edenlerin yalnızca ayrıldıkları kuruma dönebileceklerini ve bunun yanında da bulundukları kadro ve sınıfın şartlarını da taşımaları gerektiğini belirtmiştir. (9 sayılı bülten, sayfa:37)
Ayrıca, 657 sayılı Kanun'un 97'nci maddesi gereğince görevden ayrıldığınız tarihten itibaren 6 ay geçmeden (şayet usulüne uygun istifa etmişseniz) tekrar eski görevinize dönemezsiniz. Bu süreyi tamamladıktan sonra müracaatınızı yapabilirsiniz. Göreve dönmenizin de kurumun takdirinde olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yani ayrıldığınız kurum sizi göreve başlatmak zorunda değildir.
Türkiye İş Kurumu, şube müdürlerini hala neden atamıyor?
Türkiye İş Kurumu'nun uzun süre önce görevde yükselme sınavını kazanıp da hala ataması yapılmayan şube müdürü adaylarının haklı tepkileri yükseliyor. Bürokratik beceriksizlikler ve aşırı temkinli yaklaşımlar bazen geride önemli mağduriyetler oluşturabilir ve nitekim de oluşturmaktadır. Bir okuyucumuzun bize göndermiş olduğu elektronik postada Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in 11'inci maddesinde belirtilen başarılı olanların 3 ay içerisinde atanma zorunluluğunun yerine getirilmediği belirtilmektedir. Şayet bu bilgiler doğru ise şube müdürü adaylarının yargı yoluna gitmeleri halinde ciddi sıkıntılar oluşacaktır. Çünkü, şube müdürünün alacağı maaş ile yöneticilik pozisyonu düşünüldüğünde ortada ciddi bir maddi ve manevi mağduriyet söz konusudur. Ümit ederiz ki bu mağduriyet uzun süre devam ettirilmez. (Yeni Şafak / Ahmet Ünlü)