KAMU
Memura Var, İşçiye Yok
Devlet memurları 10 gün babalık izni alırken, işçilere böyle bir izin söz konusu olmuyor.
07 Ocak 2014, Salı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olanlara, söz konusu kanunun 104 üncü maddesine göre 10 gün babalık izni verilmektedir.
4857 sayılı Kanuna göre işçilere evlenmeleri halinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar ücretli izin verilmekte, memurlarda olduğu gibi eşi doğum yapan işçilere babalık izni verilmemektedir.
Okuyucumuz eşinin doğum yapması nedeniyle işvereninden izin istediğini, ancak işverenin 4857sayılı Kanunda bu yönde bir izin olmadığı gerekçesiyle kendisine izin vermediğini ve bu yüzden de işini bırakmak zorunda kaldığını ifade etmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi gerçekten de işçilerin memurlarda olduğu gibi babalık izin hakkı bulunmamaktadır. Bu izah edilemez bir durumdur. Memura çocuğu olduğu için 10 gün babalık izni veren devlet, sıra işçisine gelince bu hakkı çok görmektedir.
Memur ve işçi ayrımının bir başka örneğini de yakın zamanda yaşadık. Memur emeklisine % 13 oranında zam veren devlet işçi emeklisine % 3,27 oranında zam yaparak işçi ve memurlara nasıl yaklaştığını açıkça ortaya koymuş oldu.
Hem çalışma hayatı sırasında hem de emeklilik durumunda farklı bir yaklaşım uygulanması kabul edilemez. Asgari ücret uygulamasında 3 çocuğu olanlara gelir vergisinden muafiyet getiren Hükümetin,işçi ve işveren arasında iş kaybına kadar sonuç doğuran bu uygulamasını en kısa sürede düzeltmesinde fayda var.
Memurlarda olduğu gibi işçilere çocukları olması durumunda 10 gün izin verilmesi yönünde 4857 sayılı Kanunda küçük bir düzenleme yapılması yeterli olacaktır.
(Sgk Rehberi)