KAMU
Memura Çifte Bayram
KHKH’ne bırakılmadı
Geçen yıl Toplu Sözleşme Masasından istediğini alamayan sendikaların talepleri ile Hükümet kanadının tekliflerini değerlendiren Kamu Hakem Kurulu Heyeti (KHKH) Toplu Sözleşmede son noktayı koymuştu. KHKH’nin kararlarını kamu çalışanlarının aleyhine olacağını değerlendiren Memur-Sen, bu yıl KHKH’ne gitmeden uzlaşmanın kapılarını zorladı. Toplu Sözleşme Süreci öncesi 4 alanda kırmızı kırmızıçizgilerini açıklayan Memur-Sen heyeti, hükümete taleplerini büyük ölçüde kabul ettirdi.
Toplu Sözleşme Hakkı’nın semeresi alındı
2010 yılında yapılan referandumla kamu çalanlarının elde ettiği toplu sözleşme hakkının semeresi görülmeye başlandı. Hükümet üzerinde oluşturulan kamuoyu baskısı ve işkolu bazında yürütülen özel temaslarla elde edilen kazanımlar memura çifte bayram yaşattı.
Memurlar adına görüşmeleri yürüten 11 işkolundaki yetkili sendikalar ve Memur-Sen heyetinin toplu sözleşme öncesi gerçekleştirdiği yoğun temaslar ve sözleşme sürecinde son dakikaya kadar masayı terk etmeden mücadele etmesi memura kazanım olarak döndü.
Öğretmene 150 TL Ek Ödeme
Geçen yılın “Eşit İşe Eşit Ücret” adı altında yapılan düzenleme ile mağdur olan öğretmenlerin mağduriyetine yönelik çabalar sonuç vermemiş ve eğitim camiası büyük bir mağduriyetle baş başa kalmıştı. 2012 yılında toplu sözleşme masasında anlaşmaya varılmamasının en önemli sebeplerinden biri olan “Öğretmene Ek Ödeme” konusunda istediğini alamayan Memur-Sen, hükümetle anlaşamamış ve Hakem Kurulu Heyeti, sözleşmeyi karara bağlamıştı. Memur-Sen’in ajandasındaki olmazsa olmazlarından “Öğretmene ek ödeme veya eğitim öğretim tazminatı” en sıkı pazarlık konularında biri olarak masada gerginliklere neden oldu. Hükümetin 40+40 TL olan Eğitim-Öğretim Hizmetleri tazminatı teklifini değerlendiren Ahmet Gündoğdu’nun “Bu teklif alanlara davet niteliğinde bir tekliftir” açıklamasının ardından teklifini revize eden Kamu İşveren Heyeti Öğretmen ve Öğretim Görevlilerine 75+75 TL Eğiti-Öğretim Tazminatı ödemeyi kabul etti.
Eğitime Hazırlı Ödeneği arttırıldı
Sözleşmede Öğretmenlere her öğretim yılının başında ödenen öğretim
yılına hazırlık ödeneği de 2014 yılı için 850.-TL, 2015 yılı için ise 950.-TL
olarak kararlaştırıldı. Yatılı ve pansiyonlu okullarda olmayan öğretmenlerden
belleticilik görevi verilerek gece nöbeti tutanlara da ilave 2 saat ek ders
ücreti verilmesinin yanı sıra eğitim kurumlarında müdür ve müdür
başyardımcısının 6 saat olan derse girme zorunluluğu iki saat olarak karara
bağlandı.
4-C’liye kadro
alınamadı ama önemli kazanımlar var
Memur-sen’in kırmızı çizgilerinden bir olan 4/C’lilere kadro konusunda ise uzlaşmaya
varılamadı. Bu konunun Meclis ayağı olduğuna dikkat çeken Kamu İşveren Heyeti Toplu
sözleşme masasının konusu olmadığında ısrar etti. 4 C’lilerle ilgili kadro
konusunda istediğini alamayan Memur-Sen, sözleşmeli kamu çalışanlarına aile yardımının yanı sıra 2014 Ocak ayından itibaren 175+175
TL iyileştirmeyi sözleşmeye
dahil etti. Memurlar adına görüşmeleri yürüten Heyetin Başkanı Memur-Sen Genel
Başkanı Ahmet Gündoğdu,
Taban aylığa zam, az maaş alana büyük kazanım
Özellikle yüzdelik zam yerine taban aylığa yapılan zammın düşük maaş alanlara, yüksek maaş alanlara göre oransal anlamda daha fazla yansıyacak olması toplu sözleşe masasının en önemli kazanımı olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan uzmanlar, taban aylığa yapılan 175 TL’lik zammın düşük maaş alanlara, yüksek maaş alanlara göre yaklaşık olarak 2-3 kat daha fazla bir artış anlamına geldiğini belirtiyorlar.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar taban aylığa yapılacak 175 TL’nin 2000 TL maaş alan bir memura yaklaşık olarak yüzde 7’lik bir orana denk gelirken 4500 TL maaş alan bir kamu çalışanı için bu oranın yaklaşık Yüzde 3’lük bir orana denk geldiğini belirtiyorlar. Taban aylığa yapılan zammın en önemli özelliği ise emeklilik sonrasında alınacak emekli maaşına da aynı oranda yansıyacak olması.
Emekli maaşına 175 TL
Masada memur emeklisi ve emekli olmak isteyip de maaşı azalacağı için emekli olmayan kamu çalışanlarının durumuna ilişkin uzun pazarlıklar da uzlaşmayla sonuçlandı. 1 Milyon 800 Bin memur emeklisi için Yüzde 6+6 zam isteyen Memur-Sen, Toplu Sözleşme sürecinde teklifini, 250 TL taban aylığa zam şeklinde değiştirdi. Memur-Sen’in bu talebi de 175 TL taban aylığa zam şeklinde kabul edildi.
Sendika üyelerine 3 ayda bir 60 TL
Memurlar adına sözleşmeleri yürüten sendikaların, kamu çalışanlarının sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesinde sahip oldukları rolün anlaşılmasında önemli bir gösterge olduğunu dile getiren sendikalar, sendika Üyelerine 3 ayda bir ödenen 45 TL’nin de 60 TL’ye çıkarılmasının, sendika üyesi olmaya yönelik özendirici bir kazanım olarak değerlendirdiler.