SENDİKA
Memur-Sen'in yeni yılda öncelikli talepleri
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2012'de bir türlü yapılamayan yeni anayasanın mutlaka 2013te tamamlanmasını istedi. Yeni anayasanın bütün partilerin ortak vaadi olduğunu hatırlatan Gündoğdu, sorumluluktan kaçan partilerin bunun hesabını millete vermekte zorlanacağını vurguladı. Gündoğdu ayrıca 2013 yılının bütün sözleşmelilerin kadroya alındığı bir yıl olmasını beklediklerini söyleyerek, bundan sonra sözleşmeli istihdamına son verilmesini istedi.
Eğitim Bir-Sen Karabük İl Divan Toplantısı'na katılan Gündoğdu, program öncesi yaptığı basın toplantısında, sendikal çalışmaların yanı sıra gündemdeki konuları değerlendirdi. Gündoğdu, iyisiyle kötüsüyle 2012nin geride kaldığını söyleyerek, 2013'ün kazanma yılı olmasına beklediklerini ifade etti. Memur-Sen olarak sözleşmelilerin kadroya alınması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Gündoğdu, "632 Sayılı KHK beklentileri karşılamadı. Bütün sözleşmelileri kadroya alacak, bundan sonra da sözleşmeli istihdamına son verecek bir çalışmanın en kısa sürede yapılmasını diliyoruz" dedi.
632 SAYILI KHK, BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZMEDİ
Sözleşmelilerin kadrolu olması için çaba harcadıklarını ve bunun karşılığını Memur-Sen'in 4. Olağan Genel Kurulu'na katılan Başbakan'ın müjdesiyle aldıklarını hatırlatan Gündoğdu, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi. O tarihte çıkan 632 Sayılı KHK'nin bütün sözleşmelileri kapsamadığını söyleyen Gündoğdu, yeni bir düzenleme için girişimlerinin sürdüğünü kaydetti. Söz konusu KHK'nin yayınlandığı tarihten bu yana, eksikliklerin giderilmesi ve fiili durumdan kaynaklanan mağduriyetlere son verilmesi amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını söyleyen Gündoğdu, şunları kaydetti: "Yürüttüğümüz faaliyetlerin bir sonucu olarak; Başbakanımız tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e belediye ve il özel idarelerinde görev yapanlar özelinde sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik bir düzenleme için çalışma yapılması talimatı verilmiştir."
Gündoğdu; 632 sayılı KHKnın yayınlandığı tarihte ataması yapılmış, fakat fiilen göreve başlayamamış olması nedeniyle kadroya geçiş hakkından yararlanamayanlar ile bu kararnamenin yürürlüğe girmesinden sonra istihdam edilenlerin kadroya alınması gerektiğini söyledi. Sözleşmelilerin; belediye ile il özel idareler, TRT, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TÜİK gibi kurumlarda istihdam edildiğini hatırlatan Gündoğdu, sözleşmeli personel istihdamına son verecek yeni bir çalışma beklediklerini ifade etti.
KAMUOYUNDAKİ BEKLENTİ KARŞILANMALI
Başbakan Erdoğan'ın belediyelerdeki sözleşmelilerin kadroya alınması için gerekli çalışmaların yapılmasına dair talimat verdiğini hatırlatan Gündoğdu, şöyle devam etti: "Konunun kamuoyu gündeminde yer edindiği andan itibaren yapılacak çalışmanın 632 sayılı KHK'nin kapsam dışı tuttuğu bütün sözleşmeli personeli kapsayacağına ilişkin haklı bir beklenti oluştu. Diğer taraftan 632 sayılı KHK'nin yürürlüğü girdiği tarihten bu yana da 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel istihdam edilmeye de devam edildi. Bundan dolayı 657 sayılı kanunun 4/C maddesi kapsamında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel statüsünde istihdam edilenlerin kadroya geçişlerine imkan sağlayan kapsamlı bir düzenlenme yapılmalıdır."
Gündeme ilişkin konulara da değinen Gündoğdu, Gündoğdu, 2012 değerlendirmesinin yanı sıra 2013e ait beklentilerini de dile getirdi.
YENİ ANAYASA MUTLAKA YAPILMALI
Kamu görevlilerinin olmazsa olmaz beklentilerinin başında siyaset ve grev hakkını da kapsayacak yeni anayasa geldiğini ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti: "Demokratik, sivil ve özgürlükçü yeni anayasa konusunda en çok çaba gösteren Memur-Sen ailesi, yeni anayasa taslağının 2013te tamamlanmasını bekliyor. Bugün gelinen noktada siyasi partilerin yeni anayasa yapımı konusunda topu taca atma girişimlerini doğru bulmuyoruz. Milletimiz, devletin anayasasından milletin anayasasına geçişi sağlayacak yeni anayasa konusunda yan çizen partilerin üstünü çizecektir Gündoğdu, yeni anayasanın temel hak ve hürriyetler konusunda Türkiyeyi dünya ülkeleri seviyesinin üstüne çıkartacak, insan onuruna yakışan bir içeriğe sahip olmasını istedi.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI SONA ERMELİ
Başörtüsü yasağının 2013 yılında mutlaka sona ermesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu, başta eğitim kurumları, kamu işyerleri ve parlamento olmak üzere hayatın her alanında başörtüsünün serbest olması gerektiğini kaydetti. Kamu görevlilerine uygulanan siyaset yasağının kaldırılmasını da isteyen Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmenin tamamlayıcı unsuru olan grev hakkının verilmesini, toplu sözleşme düzeninin ise daha demokratik hale getirilmesini istedi.
ÖRGÜTLENMEN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI
Sendikal örgütlenme konusundaki yasakların ve engellerin kaldırılmasını da isteyen Gündoğdu, "Bu çerçevede emniyet hizmetleri sınıfı ve bu sınıfla birlikte görev yapan sivil personel, askeri birimlerde görev yapan sivil memurlar başta olmak üzere kamu görevlileri sendikacılığına ilişkin yasaklar bitmelidir" diye konuştu. Emekli kamu görevlilerine eş ve çocuk yardımı yapılmaması konusuna da değinen Gündoğdu, biran önce bu yanlıştan dönülmesi beklediklerini dile getirdi. Gündoğdu, kamu görevlilerinden alınan sağlıkta katkı ve katılım payı uygulamasına da karşı olduklarını aktardı.
DIŞ POLİTİKADA SORUMLULUK ALINMALI
Suriyede yaşanan insanlık dramının bitirilmesi için Türkiye'nin daha aktif sorumluluk alarak, uluslararası toplumun sürece katılmasını sağlaması gerektiğini söyleyen Gündoğdu, Arakan Müslümanlarının sorunlarının dünya gündeminde tutulmaya devam edilmesini, başta yardımlar olmak üzere her türlü girişimlerin sürmesini istedi.
KIŞLA DÜZENİNİN YASAKLARI OKULLARDA DEVAM EDİYOR
Gündoğdu, okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi için Türkiye genelinde eylem yaptığını hatırlatarak, darbe döneminden kalan bu ucube anlayışına son verilmesi için söz konusu eylemi yaptıklarını söyledi. Devletin sorumluluğu gereği çalışanların kılık kıyafetlerine karışmaması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, şunları söyledi: Başı açık olacak, saçlar taranmış olacak, fauller kemiğin altına geçmeyecek, bıyıklar üsten alınmayacak, sana ne! Devletin böyle bir yetkisi olabilir mi? Böyle bir yaklaşım kabul edilebilir mi? Hala darbe döneninde kalan ucube bir anlayış söz konusu. Bu anlayış 1982 modeldir, başka bir ifadeyle darbe modelidir. Artık bunlara son vermenin zamanı geldi de geçiyor. Eğitim Bir-Senin çabaları sonucu Milli Güvenlik derslerinin kaldırıldığını söyleyen Gündoğdu, ancak kışla düzeninin bir şekilde okullarda devam ettirilmek istendiğine dikkat çekerek, Artık bu yasaktan bu ayıptan kurtulalım çağrısında bulunuyorum diye konuştu.