SENDİKA
Memur-Sen’in Olmazsa Olmaz Talepleri
Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı”na katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, önemli açıklamalarda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ve sendika başkanlarının katılımıyla gerçekleşen konferansta 1 Mayıs hakkında değerlendirmelerde bulunan Gündoğdu, Diyarbakır’da medeniyet buluşması gerçekleştirdikleri hatırlatarak, “DİSK’in eski genel başkanı şimdiki milletvekili, Memur-Sen’i Diyarbakır’a, Hak-İş’i de Kayseri’ye Başbakan mı gönderdi? Dürüst olmak lazım hem yanımıza gelmeyin diyorsunuz hem de gittiğimiz alanlara niçin gittiniz diyorsunuz. Bu nasıl bir çelişki? Oysa soru şu olmalı; siz Uluslararası Sendikalar Birliği (ITUC) Genel Sekreteri’nden emir alarak mı Taksim’i dayatıyorsunuz? 1991’den 2007 yılına kadar KESK’in ve DİSK’in neden hiç Taksim ısrarı yok sorusunu sormak lazım. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesine denk gelmesinin tesadüf olmadığını görmek lazım. Bundan 4 yıl önce Taksim kutlamalara kapalıydı. Dünya görüşü farklı 6 konfederasyon bir araya gelerek, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya karar aldık. Türk-İş Genel Başkanının başkanlığında bir araya geldik. Ama DİSK ve KESK'in birlikteliğe zarar veren yaklaşımlarıyla o gün orada Türk-İş Başkanına söz hakkı verilmedi, kürsü işgal edildi. Memur-Sen Genel Sekreteri darp edildi. Buna rağmen ikinci yıl yeniden 5 konfederasyon 1 Mayıs'ı kutladık, yine benzeri olaylar oldu. KESK ve DİSK emeğe ve dayanışmaya aykırı davranışlarda bulundu. Geçen yıl bir araya geldik birlikte kutlayalım, ‘Taksim olsun’ dedik. 1 Mayıs’ı birlikte kutlamayı, bildiriyi ise ayrı ayrı yapmayı kararlaştırdık. Biz toplantıya başladıktan sonra DİSK bireysel olarak Taksim’de kutlama yapacağını duyurdu. Türk-İş’e de KESK’ten resmi bir yazı geldi. Yazıda ‘ITUC Uluslararası Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarına katılacağı için ITUC üyesi olamayan Memur-Sen ve Kamu-Sen üyeleri katılmasın’ diyor. Bu davranış emek hareketiyle örtüşmeyen gayri ahlaki bir tutumdur. Önce emek örgütleri niyetleri emek mi, özgürlük mü, buna karar verecek ondan sonra başkasına laf söyleyecek. Evde kendi başını bağlayamayanlar düğünde gelin başı yapmaya kalkışırsa arıza oluşurmuş” dedi.
TALEPLER DİLE GETİRİLDİ
Konferansta kamu çalışanları ve çalışma hayatındaki sorunları da değerlendiren Gündoğdu, “Olmazsa olmaz taleplerimizden biri 4/C’li personele kadro verilmesidir. Yurt dışı 4/B’li sözleşmeli personel de kadroya alınmalı, aile yardımı verilmelidir. KİT’ler de ki Üniversite mezunu işçilerin 2 sayılı cetvele, geçirilmesini istiyoruz. Beklentilerimizden biri de kadroya geçirilen IMD’lerin maaş mağduriyetinin giderilmesidir. 2005 yılından sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilmelidir. Akademisyenlere akademik zam ivedi talebimizdir. Artık bahane istemiyoruz. Öğretmen ihtiyacının açık kalmayacak şekilde Ağustos ayında tamamlanmasını istiyoruz” dedi.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN
İş sağlığı ve güvenliği hakkında da konuşan Gündoğdu, medeniyetimizin can, mal, akıl, din ve nesil emniyetine verdiği önemi anlattı. İş kazaları ve meslek hastalıklarının büyük bir yaşam hakkı ihlali olduğunu da vurgulayan Gündoğdu, İslam’ın “Kendinizi tehlikeye atmayın” ilkesini hatırlatarak alınması gereken önlemleri de sıraladı. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesine de değinen Gündoğdu, mesleki risklerin önlenmesi için koruyucu tedbirlerin alınmasına vurgu yaptı.