KAMU
Memur, Hangi Durumlarda Memuriyetten Çıkarılır?
657 sayılı Kanuna göre Devlet memuriyetinden çıkarmayı veya atamanın iptalini gerektiren halleri, özetle şu şekilde saymak mümkün:
**İlk defa veya yeniden atanan ve belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanlar, 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herhangi birinde başarısız olanların, adaylık süresi içindeki hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları ve göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların memurlukla ilişikleri kesilir. Bu durumda olanlar, 3 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**Naklen başka bir yere atanıp da süresi içerisinde yeni görevlerine başlamayanlara, aylık verilmemek şartıyla göreve başlaması için 10 günlük ilave bir süre daha verilebilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevine başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılır. Bu durumda olanlar, 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**Memuriyete girişte aranan şartlardan her hangi birini taşımadığı sonradan anlaşılan ya da görevi sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybeden memurların görevine son verilir. Bu durumda olanlar, 6 ay geçmeden ve gerekli niteliklere sahip olmadan yeniden memuriyete alınmaz.
**Bilgilerini artırmak için yabancı memleketlere gönderilen memurlar, verilen izin süresinin bitiminde görevlerine başlamazlarsa memurluktan çekilmiş sayılırlar. Bu durumda olanlar, 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**Aylıksız izinde olan memurun, izin süresinin bitiminde ya da aylıksız izin mazeretinin ortadan kalkması durumunda izin süresinin bitimini beklemeden on gün içinde görevine dönmemesi durumunda, memurluktan çekildiği değerlendirilir. Bu durumda olanlar, 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**İzinsiz veya kurumları tarafından kabul edilen mazeretleri olmadan kesintisiz 10 gün göreve gelmeyen memur, çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Bu durumda olanlar, 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmaz.
**Memurun, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almasına sebep olan bir fiil veya hali 10 yıl geçmeden yeniden işlemesi ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası gerektiren farklı fiillerden dolayı üçüncü defa ceza alması durumunda hakkında bir derece ağır olan Devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanır.
Ayrıca, öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği seviyenin son kademesinde bulunan memura kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiğinde önce aylığından kesinti yapılır ve yeniden kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alması durumunda görevine son verilir.
Öte yandan, hakkında Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilen ve bir derece hafif olan ceza uygulanmayan memurların görevine son verilir.
Hakkında devlet memuriyetinden çıkarma cezası uygulananlar, bir daha memuriyete alınmaz.