KAMU
Memur çocuğuna 293 lira kreş yardımı!
0 -6 yaş arasında çocuğu bulunan devlet memurlarına, çocuklarının her biri için 4000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda kreş yardımı ödenmesini öngören Kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklif yasalaşırsa, devlet memurlarına, kapsamdaki her çocuk için yaklaşık 293 TL kreş yardımı ödenecek.
Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Milletvekili arkadaşlarının imzasını taşıyan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununda değişiklik içeren Kanun teklifi; Devlet memurlarına Kreş yardımı yapılmasının yanı sıra, işçilerin 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması ile emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çocuk bakım evi kurulmasını ve çocuk bakımevi kurulmayan yerlerde işçilere kreş yardımı yapılmasını da öngörüyor.
Söz konusu Kanun teklifi:
DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 191 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Bünyesinde çocuk bakımevi bulunmayan kamu idarelerinde çalışan ve 0-6 yaş arasında çocuğu bulunan devlet memurlarına çocuklarının her biri için 4000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden Kreş yardımı ödenir. Anne ve babanın her ikisinin de devlet memuru olması hâlinde bu haktan eşlerden biri yararlanır.
MADDE 2- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 50 den çok işçi çalıştırılan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir çocuk bakım evinin kurulması zorunludur. Birinci cümle kapsamı dışında kalan işçilere 0-6 yaş arası her çocuk için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesine konulacak ödenekten karşılanmak üzere net asgari ücretin yarısı kadar Kreş yardımı ödenir.
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.