SENDİKA
Memur Anketinden Çıkan Vahim Sonuç
Günlük ihtiyaçlarını karşılamak için bile neredeyse kredi kullanmak zorunda kalan memurların yüzde 68'i ise borçlarını zamanında ödeyemediği için faiz ödemek zorunda kalıyor. Memurların yüzde 9'unun ise evine en az bir kez haciz geldiği belirlendi.
BASK'a bağlı Bağımsız Büro-Sen, 2 bin 284 memur ile yaptığı ankette çalışanların yüzde 93'ünün kredi borcu olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Kredi borcu olanların en fazla kredi kartı borçları bulunurken, bunu sırasıyla ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinin takip ettiği belirlendi.
Ankete katılan memurların yüzde 93'ünün çeşitli miktarlarda konut, araç, ihtiyaç ve kredi borcu olduğu ve düzenli olarak her ay maaşlarının büyük bir bölümünü bu borçlara yatırmak zorunda olduğu belirlendi. Memurların yüzde 7'si ise bankalara borçlarının bulunmadığını bildirdi. Borcu olanların yüzde 68'i ise borçlarını düzenli olarak ödeyemediklerini ifade etti.
BORCU BORÇLA KAPATIYORLAR
Memurların büyük bir çoğunluğunun ise bir başka bankadan kredi çekerek borçlarının bulunduğu bankaya para ödedikleri anlaşıldı. Ankete katılanların yüzde 72'si en az 2 bankaya kredi borcu bulunduğunu, bankanın birini yüklü miktar borcu olan banka alacağını finanse etmek için kullandığını söyledi. Ankete katılanların yüzde 9'u ise memuriyet hayatları boyunca evlerine en az bir kez haciz geldiğini ifade etti.
MAAŞLAR YETMİYOR
Ankete katılan memurların yüzde 59'unun 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında geliri olduğu, yüzde 32'sinin 2 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında geliri olduğu, yüzde 9'unun ise 3 bin 500 liranın üzerinde kazanca sahip oldukları belirlendi.
Yine memurların büyük kısmı aldıkları bu ücretin eğitim, gıda, giyim, ısınma ve aydınlatma gibi zorunlu harcamalar karşısında çok yetersiz kaldığını belirtirken, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için en az 5 bin liralık bir gelire sahip olmaları gerektiğini, ancak ücretlerinin çok düşük olduğunu söyledi.
BAĞIMSIZ BÜRO-SEN BAŞKANI KIZILKAYA: MEMURLAR YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR
Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya, konuya ilişkin açıklamasında, memurların içinde bulundukları borç batağına dikkat çekerek, "Yetkililerin önlem almaması durumunda vahim sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır" dedi. Kızılkaya, bu yıl memura reva görülen ikinci zam ve enflasyon farksız 123 liralık seyyanen zammın memurun mağduriyetini daha da artırdığını belirterek, "Memurların büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında hayat sürüyor. Memurların insanca yaşam sürebilmeleri için ücretlerde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır." diye konuştu.