KAMU
Memur Adaylarının Dikkatine!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
1)2014-1 İle Yerleşen Memurların Göreve Başlaması
2014-1 merkezi atamada yerleşen memurlar, halen özel sektörde veya kamuda sözleşmeli olarak çalışıyorsa istifa ederek yeni görevlerine başlayabilecektir. Kadrolu olarak çalışanlar istifa etmeyecektir. Muvafakat yoluyla yeni kurumuna başlayacaktır. Sigorta ve maaş kaybı olmaması için yeni atanan memurların, işe başlayacağı tarihe kadar eski işine devam etmeleri gerekmektedir. Atamayla ilgili belge duyurularını kurumlar yayımladı, kurumların belirttiği tarihlere kadar belgeler teslim edilecektir. Ardından atama kararnameleri atandığınız illere gönderilecektir.
2)Derece/Kademeyi Etkileyen Faktör
Doktora veya Yüksek Lisans diplomasını ibraz edenler ile ortaokul veya lise öncesi hazırlık sınıfı okuyan ya da ortaokul veya liseyi normal süresinden fazla okuyan adayların ilgili öğrenim diplomalarını ibraz etmeleri halinde bu durumları derece / kademe açısından değerlendirilmektedir.
3)Öğrenim Düzeyinin Maaşlara Etkisi
Merkezi atamada yerleşen memurların öğrenim düzeyine göre maaşlarında farklılık olmaktadır. Ön Lisans mezunu memur ile Lisans mezunu memurun maaşı aynı değildir. Atandıktan sonra üst öğrenimi tamamlayan memurların maaşlarında artış olmaktadır. Lise mezunu olarak atanan bir hizmetli, daha sonra herhangi bir lisans bölümünü bitirirse maaşında artış yaşanacaktır. Öğrenim düzeyi değişikliğiyle görevde yükselme de yapılmaktadır.
4) Maaşlar Ayın 15’inde!
Devlet memurları maaşını her ay peşin olarak almaktadır. Maaşlar, göreve başlanılan gün itibariyle işlemeye başlar. Devlet memuru olarak atandığınızdan ilk ayın 15’i itibariyle bir sonraki ayın maaşını hak edeceksiniz. Göreve yeni başlayan memurlar, ayın 15’ine kadarki çalışmalarının karşılığı ile ayın 15’inde gelecek ayın maaşını alacaktır.
Örnek: 2014-1 yerleştirmesinde atanan bir memurun 30 Temmuz’da göreve başladığını varsayalım. 15 Ağustos’ta tam maaş + yarım maaş (30 Temmuz-15 Ağustos arası) alacaktır.
5) Aday Memurluk 1 Yıldır!
İlk defa devlet memurluğuna atanan kişiler bir yıllık sürede “aday memur” statüsünde çalışmaktadır. Aday memurlara hazırlayıcı ve temel eğitim verilmektedir. Yapılan sınavlarda başarılı olan ve adaylık sürecini tamamlayan memurlar asil memur olmaktadır. Aday memurluğun süresi en az 1 yıldır ancak adaylığın kaldırılması 2 yıla kadar sürmektedir.
6) İlk Atamada Yolluk Verilmez!
Devlet memurlarının bir yerden başka bir yere atanmaları halinde harcırah (yolluk) almaları söz konusudur. Eş durumu, sağlık durumu, isteğe bağlı, zorunlu yer değiştirmelerde memurlara yolluk ödenir. Ancak ilk atamalarda harcırah ödenmez. Çünkü bu kişiler henüz göreve başlamadıkları için kamu görevlisi sıfatını henüz kazanmamışlardır.
7) Hizmet Birleştirmesi Yapılabilir Mi?
Sigortalı çalışılan süreleri, Devlet Memurluğu süreleri ile birleştirmek mümkündür. Sosyal Güvenlik kurumuna başvuruda bulunmak yeterlidir. Emeklilik açısından hizmet birleştirmesi önemlidir. Hizmet birleştirmesiyle birlikte aylıklarda artış ve derece/kademe ilerlemesi de yapılabilir.
8) Aday Memur Sendikaya Üye Olabilir Mi?
11 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazetedeki düzenlemeye göre aday memurlara ve 399’a tabi personellere sendikalara üyelik yolu açılmıştır. Göreve yeni başlayacak olan memurlar, sendikalara üye olabilecektir. Sendikaya üye olan memurlara yılda 4 defa 45 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir.
9) Kurumlar Arası Geçiş
Başka bir kuruma geçmek isteyen memurlar, kurumlar arası atama yoluyla başka bir kuruma geçebilir, yeniden aday memur olunmaz. Aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz. Adaylık kaldırıldıktan sonra nakil yapılabilir.
10) Memurların Yer Değiştirmesi
Devlet memurlarının isteğe bağlı yer değiştirmeleri , kurumların atama ve yer değiştirme yönetmeliğine bağlı olarak yapılmaktadır. Belli bir yıl çalışma şartı aranmaktadır. Eş durumu ve sağlık durumu tayinlerinde bu durum geçerli değildir. Aile ve sağlık açısından yer değiştirmelerde bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Üniversite personelleri yer değiştirme yönünden sıkıntı yaşamaktadır.
11) Yabancı Dil Tazminatı
Devlet memurlarının, yabancı dil tazminatı alabilmesi için YDS'ye girmesi gerekmektedir. Sınavdan alınan puana göre dil tazminatı ödenmektedir.
12)Eş ve Çocuk Yardımı
Evli olan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilmektedir. Aile yardımı, eş ve çocuk için ayrı ayrı ödenmektedir.
13) Banka Promosyonu
Göreve yeni başlayan memurlar da banka promosyonundan yararlanmaktadır. Yeni atanan memurların kurumlarına dilekçe vermesi gerekmektedir.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.