KAMU
Memur Adaylarına Kritik Haftada Önemli Tavsiyeler!
Kanun Teklifiyle Ne Değişiyor?
Kanun teklifiyle 2015 Bütçesi kapsamında 36+4 bin olarak belirlenen atama izni sayısı 73+4 bine çıkartılıyor. 4 bin öğretim elemanlarına ayrılan kadrolardır. Memur adaylarını ilgilendiren kısım 73 bin kısmıdır ancak 73 binin içinde öğretmen de vardır. Eklenen madde şu şekildedir:
MADDE… - 22/12/2014 tarihli ve 6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa bağlı (İ) işaretli Cetvelin “II. Kamu Görevlilerine İlişkin Toplam Atama Sayısı Sınırları" bölümünde yer alan “36.000" ve “40.000" rakamları sırasıyla “73.000" ve “77.000" şeklinde değiştirilmiştir.
MEMUR ADAYLARINA TAVSİYELER
Kanun teklifiyle 36 bin atama sayısı 73 bine yükseltiliyor. Bu sadece memurlara ayrılan kadro değildir, öğretmen atamaları da bu sayıya dahildir. Üstelik 15 bin öğretmen kadrosu Şubat’ta kullanılmıştır. Merkezi atamalar tekrar Haziran’a alındı. Merkezi atama olsun diye mücadele eden memur adaylarına bazı tavsiyelerim olacaktır.
1)TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi görüşmelerinde bütçe dışı atama önergeleri verilmesi için mücadele edilmelidir. MEB’e 2320 kadroya atama izni, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na 3 Bin kadroya atama İzni gibi memur kadrolarına bütçe dışı atamanın yolu açılmalıdır. Şu şekildeki önergeler memur adaylarının lehine olacaktır. “Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait kadrolardan 3 bin adetine 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesi ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31/12/2015 tarihine kadar atama yapılır." Buna benzer önergelerle atama izinleri çıkartılmalıdır.
2)TBMM Genel Kurulunda kanun teklifi görüşmelerinde 2015 bütçesine göre yapılacak atama sayısının 73 binden daha fazla olması için de baskı yapılmalıdır. 73 bin sayısının artması demek 2015 yılında atanacak memur sayısının artması anlamına gelir. Kurumlara daha çok sayıda atama izni verilir.
3)Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, AFAD gibi kurumların elinde serbest kadrolar vardır. Serbest kadrolara atamalar bütçe kapsamı dışındadır. Bu kurumların bütçe kapsamı dışında atama yapması demek, daha fazla memur atama yapılması demektir. Örnek: Sağlık Bakanlığı, 14,500 atamayı bütçe dışından karşılayıp serbest kadrolarını kullanırsa 14,500 bütçe içi atama izni diğer kurumlara verilir ve dolayısıyla diğer memur adaylarına atama yolu açar. Memur adayları, serbest kadrolar için de çalışmalıdır.
ÖZET:Memur adayları; bütçe dışı atamaların yapılması, 73 bin kadronun arttırılması için çalışmalıdır. 2015-Haziran dağılımını bu hafta görüşülecek kanun teklifi belirleyecektir. Teklif yasalaştıktan sonra DPB de kurumlara verilen atama izinlerini açıklayacaktır.
YORUM:Memur adaylarının merkezi atamadaki memur sayısının arttırılması talebi önemlidir ancak sayının yüksek olması bütün bölümlere aynı oranda olumlu yansımayacaktır. Memur adaylarının genel bir çalışma yerine bölüm bazında mücadele etmeleri daha faydalı olacaktır. Örnek: Mühendislerin GTHB’ye, Sosyologların Aile Bakanlığı’na, Arkeologların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İİBF’lilerin tüm Bakanlıklara yoğunlaşmasında fayda vardır.
Zeki KARA
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.