SENDİKA
MEB Kurum İdari Kurulu Ekim 2013 Toplantısı Yapıldı
Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2013 toplantısı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan yardımcıları Ali Yalçın ve Ramazan Çakırcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Eğitim-Bir-Sen’in, kurula taşıdığı ve çözümünü istediği tekliflerin makul olduğunu ifade eden Ahmet Özer, “Taleplerimiz, kurum çalışanlarıyla yapılan görüşmeler neticesinde uzun süreli bir araştırma ve çalışma sonucu oluşmuştur. Bu taleplerimizin hayata geçirilmesi halinde eğitimin sorunlarının çözümünde ciddi aşamalar kaydedilebilecek ve çalışma şartları beklentiler doğrultusunda düzenlenebilecektir” dedi.
Özer, talepleri doğrultusundaki düzenlemelerin en kısa sürede gerçekleştirilmesini, eğitim çalışanlarının anayasal ve evrensel insan hakları standardına uygun bir şekilde sosyal, mali, özlük haklarının ve çalışma ortamının iyileştirilerek, çok daha huzurlu bir çalışan kitlesi oluşturulmasını, çalışma barışının sağlanmasını ve yüksek performansa ulaşılmasını diledi.
Kurum İdari Kurulu’na sunularak bir an evvel çözüme kavuşturulması istenen konular şunlar:
-Ekim 2009 tarihli Kurum İdari Kurulu’nda alınan, “Kariyer basamaklarında yükselmeye yönelik olarak Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümler göz önünde bulundurularak, yeniden uygulayabilmek amacıyla ilgili mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılarak sınav açılmasına yönelik çalışmaların başlatılarak en kısa zamanda sonuçlandırılması” kararı yürürlüğe konulmalı; bu amaçla kariyer basamaklarına ilişkin hukuki düzenleme bir an önce gerçekleştirilerek sınav takvimi açıklanmalıdır. Yine eşzamanlı olarak Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten sonra kariyer basamaklarında yükselmek için idare mahkemelerinde açılan davalar sonucu sertifikalarını ve mali haklarını alan öğretmenlerin, kanun boşluğundan dolayı ortaya çıkacak olumsuzluklar nedeniyle mağdur edilmesini önleyecek ek düzenlemeler de gerçekleştirilmelidir.
-Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği ile norm kadro yönetmeliğini güncellemek için yetkili sendikanın görüş ve önerileri doğrultusunda ivedilikle çalışma başlatılmalıdır.
-Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik, günümüz koşullarına, özellikle 6287 sayılı Kanun sonrası ortaya çıkan yeni eğitim sistemine uygun olarak güncellenmelidir.
-Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılarak yeniden atanma hakkının verilmesi sağlanmalıdır.
-Rehberlik ve denetim sistemindeki çift başlılık kaldırılmalı; teftiş, denetim ve rehberlik sistemi birleştirilmelidir.
-Bakanlığın 2013 yaz dönemi öğretmen atama ve yer değişikliği takvimi kapsamında taahhütte bulunduğu alan değişikliği işlemi, Şubat döneminden önce gerçekleştirilmelidir.
-2012 Yılı Alan Değişikliği işlemleri kapsamında, zihinsel engelliler ve teknoloji-tasarım alanından sınıf öğretmenliğine geçirilen ancak yürütmenin durdurulması kararı neticesi alan değişiklikleri iptal edilenler yönünden, alan değişikliği sonrası görev yerlerinde eski alanlarında ya da alan değişikliği sonrası görev yerlerinde ve yeni alanlarında görevlerine devam etmelerini sağlayacak bir düzenleme gerçekleştirilmelidir.
-Ders ve ek ders esaslarının günümüz şartlarına, özellikle 6287 sayılı Kanun sonrası ortaya çıkan yeni eğitim sistemine uygun olarak güncellenmesi konusunda gerekli çalışmalar tamamlanmalıdır.
-Hizmetli ve memur kadrosunda çalışanlar başta olmak üzere, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı ve Teknik Hizmetler Sınıfı çalışanlarına yönelik görevde yükselme sınavı ile unvan değişikliği sınavı bir an önce gerçekleştirilmelidir.
-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları için sınav başvuru ücretleri, sınav maliyetiyle orantılı olarak değil, adayların ortalama ücretlerine göre makul bir seviyede belirlenmelidir.
-07.09.2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 88’inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi, yürürlükten kaldırılan yönetmeliğin ilgili hükmü iktibas edilerek, “İşletmelerde meslek eğitimi adı altında verilecek ek ders saati sayısı, bir alanda/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez” şeklinde değiştirilmelidir.
-Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen merkezi sınavlarda görev dağılımının, görev almaya istekli personel arasında adil ve dengeli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
-Başta 6287 sayılı Kanun sonrasında ilkokul ve ortaokul olarak ayrıştırılan eğitim kurumları olmak üzere, tüm eğitim kurumlarının hizmet alanları ve hizmet puanları yeniden belirlenmelidir.
-Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenler dışındaki personelin çocukları da, İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanun’un 4’üncü maddesi kapsamında parasız yatılı veya burslu okuma hakkından yararlandırılmalı; bu personelin çocukları, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan, ‘çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına tanınan yüzde 15’lik kontenjan’ içinde değerlendirilmelidir.
-Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışan personel yönünden, parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılacak öğrencilerde aranacak şartlara dair İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi hükmü yerine; ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (M) işaretli cetvelinde belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinden en azının yedi katını geçmemek kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak şartı aranmalıdır.
-Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan erkek kamu çalışanları, mesai saatleri içinde ve resmi görevlerinin ifasında kamu hizmetinin gerektirdiği ciddiyet dâhilinde kılık ve kıyafetlerini serbestçe seçebilmelidirler.
-Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’in 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “başı açık” ibaresi kaldırılmalıdır.
-Okullarda disiplinin bozulma sebeplerinden biri haline gelen Alo 147 hattına yapılan her ihbarın, şikayetin, soruşturma konusu edilip öğretmeni yıldırma/cezalandırma aracı haline getirilmesine ivedilikle engel olunmalı; inceleme veya soruşturma konusu edilebilecek ihbarlar-şikayetler ile bu sonucu doğuracak ihbar-şikayetler için gerekli şekli şartlar yazılı bir esasa bağlanmalıdır.
-Hizmetli kadrolarında bulunanlar başta olmak üzere, yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel yönünden, çalışma saatlerinin belirsizliği ve yapmakla yükümlü oldukları görevlerin net olarak tanımlanmaması önemli bir sorun kaynağı olup memur ve hizmetlilerin çalışma süreleri ve görev tanımları net ve açık bir şekilde belirlenmeli; “Yöneticilerin verdiği diğer görevleri yapar” şeklindeki ifadelerin yer aldığı mevzuat hükümleri kaldırılmalıdır.
-İkili öğretim yapılan okullarda görev yapanlar başta olmak üzere, günlük ve haftalık çalışma süresinin üzerinde çalışma yapan hizmetlilerden, yeterli personel bulunmaması sebebiyle fazla çalışma karşılığı izin hakkı verilmeyenlere, isteklerine bağlı olarak fazla çalışma karşılığı ücret ya da izin hakkı verilmesi konusunda düzenleme yapılmalıdır.
-Bakanlık ana binası başta olmak üzere, merkez teşkilatına dâhil hizmet binalarında işyeri sendika temsilciliği için yer tahsis edilmelidir.
-6495 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesiyle 5525 sayılı Kanun’a eklenen ek 1’inci madde hükmü çerçevesinde, disiplin cezalarının ortadan kaldırılması sonucu yeniden atanma talebiyle Bakanlığa başvuran mağdur öğretmenlerin atama işlemleri, 5510 sayılı Kanun’un geçici 44’üncü maddesi hükmünden faydalanabilmeleri için bir an önce yapılmalıdır.