SENDİKA
AYM MEB Kanununu iptal etmezse ne olacak?
MEB Kanunu ile ilgili açıklamalar yapan Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları söyledi:
03 Mayıs 2014, Cumartesi
MEB Kanunu ile ilgili açıklamalar da yapan Koncuk şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi, MEB Kanununu iptal etmezse ne olacak? Kanunu tanımadığımızı defalarca söylemiştik. Bu noktada elbette yönetici atamalarının sınav esaslı olması ve kazanılmış hakların korunması gerekmektedir ama kanun çıkmış. Bu nedenle tekliflerimizi mevcut kanun içinde belirlememiz lazım. Zira biz bir sendikayız, müdahil olmamız gerekiyor.
MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin, okul yöneticiliğine atamaların sınav kazananlar arasından yapılacağını ifade etmişti. Ama uygulama nasıl olur, onu bilmiyoruz. Bizim burada en önemli problemimiz mevcut yöneticilerle ilgili nasıl bir uygulama yapılacağıdır. Bu nedenle bir teklif hazırladık.
Buna göre; 2013-2014 ders yılı bitiminde yöneticilik görevleri sona erecek olan okul/kurum müdürlerinin müdür başyardımcılarının ve müdür yardımcılarının görevleri, bir belge ve denetim raporuna dayalı başarısızlıkları yoksa devam etmelidir. Eğitim kurumu yöneticileriyle ilgili başarı ve başarısızlık değerlendirmesini yapmak üzere illerde, ülke genelinde en çok üye kaydetmiş üç sendikanın temsilcilerinin de üye olarak bulunduğu “İl Başarı Denetim Komisyonu” kurulur. Gerekli görülmesi halinde birden fazla komisyon kurulabilir. Kurulan bu komisyon çalışmalarını 1 yıl içinde tamamlar. Bu bir yıllık süre içinde mevcut yöneticilerin yöneticilikleri devam eder.
İl Başarı Denetim Komisyonu karar verirken şu kriterlere göre değerlendirme yapar:
1-Okulun merkezi sınavlardaki başarısı (Okulun dersler bazındaki genel başarı puanı dikkate alınır.),
2-Okul ve kurum çalışanlarının yazılı görüşleri (Anket yapılabilir.)
3-Okul ve kurumun fiziki yönden durumunun yöneticilik süresi boyunca gösterdiği gelişme,
4-Okul ve kurumun çevre ile ilişkileri,
5- Okul ve kurumun sportif faaliyetlerde elde ettiği başarılar ve sosyal, kültürel faaliyetlerde ortaya koyduğu değerler,
6-Okul ve Kurum Yöneticisinin yönetim görevinde aldığı ödüller ve başarı belgeleri,
7- Okul ve Kurum Yöneticisinin yönetim görevinde aldığı maaş kesimi veya daha üst cezalar,
8- Okul ve Kurum Yöneticisinin yüksek lisans ve doktora gibi üst eğitimleri,
9-Yöneticinin görev yaptığı eğitim kurumunda kurum kültürü oluşturmaya yönelik çalışmalar ve katıldığı hizmet içi eğitim kursları
Alt başlıklar oluşturulabilir. Komisyon, değerlendirmelerinde okul veya kurumun bulunduğu yerleşim biriminin çevresel gelişmişlik şartlarını da dikkate alır. Her madde 100 puan üzerinden değerlendirilir. Toplam puanın 100’lük puan sistemine dönüştürülmesi sonucunda, ortalama puanı 50 veya üzerinde olanlar başarılı sayılır.Komisyon puanını hesaplanırken üyelerin verdikleri puanların ortalaması dikkate alınır. Buçuklu puanlar bir üst puana tamamlanır.
Okul Müdürlüğüne sınav kazanmış olanlar ile daha önce yöneticilik yapmış olanlar arasından atama yapılır. Daha önce yöneticilik yapmış olanlarda ise, ek 2 puanına göre değerlendirme yapılır. Ek-2 değerlendirmelerinden elde edilen puanlar da sınav puanına dönüştürülür. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puana sahip kişiler Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından Valilik makamına teklif edilir. Görevlendirme Valilik tarafından yapılır.
Müdürlük sınavına girebilmek için öğretmenlikte 5 yıl veya müdür başyardımcılığında 1 yıl, müdür yardımcılığında ise 2 yıl görev yapmış olma şartı aranır.
Müdür başyardımcılığına görevlendirme okul müdürü tarafından, okulun müdür yardımcıları veya daha önce yöneticilik yapmış olan okul öğretmenleri arasından seçilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teklif edilir. İl milli eğitim müdürlükleri tarafından görevlendirme yapılır.
Okul müdürü tarafından öncelikle okulun öğretmenleri arasından, sınav kazanmış olanlar veya daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar arasından görevlendirme yapılır. Daha önce yöneticilik yapmış olanlardan ise ek 2 puanına göre değerlendirme yapılır. Ek-2 değerlendirmelerinden elde edilen puanlar da sınav puanına dönüştürülür. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puana sahip kişiler okul müdürünün teklifi ile il milli eğitim müdürlükleri tarafından görevlendirilir.
Okulda sınav kazanan veya daha önce yöneticilik görevi yapmış olan öğretmen bulunmaması halinde, öncelikle eğitim bölgesinde daha sonra sırasıyla ilçe merkezinde ve il genelinde duyuru yapılır. Herhangi bir başvuru olmazsa 2. Bir duyuru yapılır. Yine başvuru olmazsa öncelikle okulun öğretmenleri arasından olmak üzere sırasıyla eğitim bölgesinde, ilçe merkezinde ve ilde duyuru yapılarak okul müdürünün teklifi ile il milli eğitim müdürlüğünce görevlendirme yapılır. Tüm görevlendirmeler için 1 ay önceden duyuruya çıkılır, tüm münhal yöneticilikler ilan edilir. Tekliflerimizi MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin ve MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Sayın Hamza Aydoğdu’ya sunacağız.”
Bunların 10 yıl önce söz verdiği adamlar bugün hala bekliyor.
Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yandaş sendika elbette sizlere gelecek, teklifte bulunacaktır. Zira çalışma prensipleri bu şekildedir. Bunların 10 yıl önce söz verdiği adamlar bugün hala bekliyor. Bunlar, ‘bize üye ol seni müdür yapacağım’ diyerek, herkese söz veriyor. Türkiye’de şu anda tüm yönetici kadroları 73 bin’dir. Haziran 2013’te 4 yılını dolduranlar okul yöneticilerinin sayısı ise 30-35 bin civarındadır. Bunlar 100 bin kişiye söz vermiştir. Yeni okullar mı kuracaklar?
Müdürlük makamına gelmiş bir insanın da bu kadar zayıf ve olayları değerlendirmekten uzak olması mesleğimize hakarettir. Hatta öğretmenliğe yeni başlayanlara bile ‘seni müdür yapacağız’ diyorlar. Saf insanlar için şunu söylemek istiyorum: Sen okul müdürü olsan, okul müdür yardımcısı olsan ne yazar. Sen daha haklarını bilmiyorsun, sana tuzak kuran avcının tuzağına koşar adım gidiyorsun.
Stajyerlere de ‘üye olmazsan stajyerliğini kaldırmayız’ diyorlar. Halbuki şu anda görev yapan stajyerlerin, adaylıkları eski sisteme göre kaldırılacaktır. Mevcut kanun dahi uygulansa, bu işler o kadar ucuz değil. Bunların işleri güçleri insanları aldatmaktır.”