SENDİKA
MEB Görevde Yükselme Sınavı Bir Daha Yapılmayacak mı?
MEB Görevde Yükselme Yönetmeliği Değişikliği ve anlamı
Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğinde bir değişikliğe gitti. Yönetmelik genel hatlarıyla görevde yükselme sınavlarının bundan sonra tekrarlanmayacağına işaret etmektedir. İdare mahkemesi kararları ile idareye sınav açtırmak idareyi bu yolda zorlamak mümkün olamayacağına göre 2013 yılındaki sınavda elde edilen sonuçların istenildiği kadar kullanılmasının önü açılmış olacaktır. Bu hüküm idareye keyfi davranma serbestisi tanımaktadır. Hukuka bağlı idare ilkesine, belirlilik ilkesine ve idarenin güvenirliği ve istikrarlı olması ilkelerine aykırıdır. Yönetmelikte meydana gelen en çarpıcı değişiklikleri karşılaştırmalı olarak aşağıdaki şekilde yorumlayabiliriz:
Eski Hali
Madde 4
h) “Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde, Bakanlıkta asaleten çalışılan süreler ile genel ve katma bütçeli idareler, yerel yönetimler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen çalışılan süreler, resmi veya özel müesseseler ve meslekleriyle ilgili serbest çalışılan süreler ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri,”
i) “Unvan değişikliği: En az ortaöğretim düzeyindeki mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanılmış unvanlara bu Yönetmelik kapsamında yapılan atamaları,
Yeni Hali
Madde 4
h) “Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde hesaplanan süreleri,”
i)” Unvan değişikliği: En az ortaöğretim düzeyindeki mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanılmış unvanlara ilişkin kadrolara bu Yönetmelik kapsamında yapılan atamaları,”
Not :23 Temmuz 2014’te yapılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik(son değişikliğe göre ) ; 2. Maddesinde “Aynı Yönetmeliğin 6.ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır." Olarak değiştirdi.
Yorum ; MEB Başbakanlığın çerçeve yönetmeliğindeki değişikliği tam olarak kendi yönetmeliğine aktarmadı .Bu hüküm ile de aynı kurumda görev için kurumda çalışılması hatta en az altı ay süre aynı kurumda çalışma şartı aranacak.Normalde eski düzenlemeye göre kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayabilir derken şimdi keskin bir hüküm getirerek aranması gerekliliği doğmuş ve bu süreyi de 6 ay ile minumum şekilde planlanmıştır.Tabi o görev için gerekli şartları taşıyan kişiler yoksa bunlar uygulanmaz.Şahsi görüşüm eğer şahsa dönük görevler belirlenmez ise her zaman göreve atanacak her şartta memur bulunur.
Eski Hali
Yazılı sınav
MADDE 13
(4) Yazılı sınav sonuçları, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavından itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir.
Yeni Hali
“4. fıkra kaldırıldı”
Yorum ; Bu şekilde sınavın geçerlilik süresi sonsuz olmuş oldu.yanı sınavın belirli bir geçerli süresi olmadığı için sınava dayalı atama olacağı zaman hayatında bir kere sınava girip 70 puan üstünde alan adaylar her zaman kullanabilecekler.Diğer bir taraftan uzman öğretmenlik hikayesine bile dönebilir.Şöyle ki ; uzman öğretmenlik sınavı sadece bir kere ve o dönemde olanlara uygulandı ve daha sonra bir daha uygulanmadı.Şimdi de görevde yükselme sınavı bir kez yapıldı o dönemde şartları taşıyıp girenler şanslı kimseler olacak.MEB bir daha bu sınavı yapmayabilir ama atama yapacağı zaman %85 inin ebs li olan 70 barajının üstünde olanlara şube müdürlüğü kadrolarını zamanla atama yaparak verdirecek.Bu benim tespitim.bu sayede iptal olması muhtemel 1709 şube müdüründen torpillilerin gönülleri ilerleyen zamanda ve güncel kadrolara göre yapılabilecek.Bakanlık mahkeme kararlarını uygulamak için yazılı puanının geçerlilik süresi biteceği için bu maddeyi kaldırdığını söyleyebilir ama bence ek madde ile geçen seneki yazılı sınava önlem alınarak “ yargı kararlarının uygulanması ve sınav süresinin geçerliliği …” diye başlayan ek madde eklenebilirdi.
Sedat Değer
Anadolu Eğitim Sendikası
Genel Merkez Hukuk Danışmanı
|