KAMU
Maliye sınavında paralel olmayanlara düşük not
Kirli şike planı, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından 23-26 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yeterlilik Sınavı'nda devreye sokuldu. Vergi kanunları, teftiş ve soruşturma, muhasebe ve revizyon adında 35 dersi kapsayan, 20 saatlik sürede 4 günde 4 oturum olarak gerçekleştirilen sınava 690 aday girdi. Sonuçları 4 ay sonra açıklanan sınav sonucunda 147 vergi müfettiş yardımcısı adayı elendi. Elenen vergi müfettiş yardımcılarının, bir bölümü Defterdarlık ya da mal müdürlüklerinde düz memur kadrolarına atanacak. Geçen yıl da 93 aday sınavdan elenmişti. Hem mevki hem de maaş kaybı hususunda yaşanan mağduriyetler sonucunda psikolojik rahatsızlıklar yaşayan adayların olduğu bildirildi.
ÖNCE FİŞLEDİLER
Daha önce birçok kurumun kendi içinde yaptığı terfi sınavlarında aynı yönteme başvuran Paralel bu sınavda da boş durmadı. Yapı, Sınav komisyon üyelerinin isimlerinin gizli tutulduğu, sınav kağıtlarının eleme üzerine okunduğu sınavın sonuçlarına direk müdahalede bulundu. Maliye Bakanlığı'ndaki paralel yapılanmanın fişlemeler yaparak kendilerine biat etmeyen vergi müfettiş yardımcılarını fişlediği ve bunları paralelci olarak hedef göstererek sınavdan elediği iddia ediliyor. Paralel yapının sınavı geçmesini istediği adaylara da geçerli not verildi. Denetim yapısını bozmak isteyen ve kurul içinde etkin olan paralel yapılanmanın, devletin yetişmiş işgücünü sırf kendi çıkarları adına heba ettiği kaydediliyor. 20 saatlik sürede 4 günde 4 oturum olarak gerçekleştirilen ve 55 sayfa cevap kağıdı veren vergi müfettiş yardımcılarının, geçme notunun 50 puan olduğu sınavda 49,50 puan ile bırakılması dikkat çekti. Vergi müfettiş yardımcıları yaşanan mağduriyetlerin telafisi amacıyla sınav kağıtlarının bağımsız üniversite hocalarından oluşacak komisyon vasıtasıyla yeniden değerlendirilmesini talep ediyor. Vergi müfettiş yardımcılarının 3 yıllık performansının tamamen yeterlik sınavına göre endekslenmemesi; kamudaki tüm teftiş ve denetim kurullarında uygulandığı üzere yeterlik sınavlarında başarısız olunan derslerden ikinci sınav hakkının verilmesi; başarısız olunması durumunda yetki sınavı ile kazanılmış hak olan Yetkili Vergi Müfettiş Yardımcısı unvanıyla mühür ve yetki ile bakan adına inceleme hakkı verilmesi; yardımcının teftiş ve soruşturma görevine devam etmesi dile getirilen diğer talepler.
4 YILLIK ALIN TERİ VE EMEĞİN HIRSIZLIĞI ANLAMINA GELİYOR
Vergi Müfettişliği süreci şöyle işliyor: Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan denetim birimleri (Maliye Müfettişleri, Vergi Denetmenleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri) 2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel çabaları ve iradesiyle Vergi Denetim Kurulu adı altında birleştirildi. Denetim elemanları Vergi Müfettişi unvanını alarak devrim niteliğinde reformlarla tek vücut haline getirilmişti. Nitekim söz konusu reformlar karşılığını vermiş, 2013'te vergi incelemesi alanında gerek yapılan vergi inceleme sayısı gerekse hesaplanan vergi ve ceza yönünden Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. Maliye Bakanı tarafından Vergi Denetmenleri A Grubu'nda, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri B, C, Ç gruplarında görevlendirildi. Prestijli bir kariyer mesleği haline gelen Vergi müfettişliğine giden yol; KPSS, kurum giriş sınavı, temel eğitim, vergi müfettişlerinin yanındaki mesleki refakat süreci, yetki sınavı ve en sonunda yeterlik sınavları ile birlikte dört yılı aşkın oldukça zorlu bir sürece tekabül etmekte.