KAMU
Maliye Bakanı Şimşek'ten önemli açıklamalar
"Vergi mahremiyeti konusunu ve uzlaşma müessesesini isterseniz kaldıralım. Bu iki konuda da herkes hemfikirse ben karşı durmam"
- "Dolayısıyla vergi mahremiyeti konusu, bizim kullandığımız, arkasına sığındığımız bir husus değil ama vergi mahremiyeti var. Kanunla konulmuştur"
- "2012 yılı için konuşuyorum. Toplamda dershanelerden Kurumlar Vergisi, KDV ve bütün
- "Yüzde 100'ü üniversite okudu diye herkesi devlete mi alacağız, böyle bir anlayış olabilir mi?"
- "Bir okuldan mezun oldu, kamuda istihdam edilecek diye bir şey mümkün mü? Kamu bunu kaldırabilir mi? O zaman kamunun tüm bütçesini personel harcamalarına idame etmemiz lazım ama o da yetmez"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mahremiyeti konusunun ve uzlaşma müessesesinin kaldırılabileceğini belirterek, "Bu iki konuda da herkes hemfikirse ben karşı durmam" dedi.
Şimşek, Bakanlığının 2014 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin
Sayıştay raporlarına ilişkin bir
"Rapor, bilgi belge
Sayıştay'ın ise Genel Uygunluk
"
"Bu kadar şeffaflık istiyorsanız ben dünden razıyım"
Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in de bu hususları dile getirdiğini hatırlatan Şimşek, şöyle
"Denetimlerin gerçekten en detayına kadar yapılması için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Biz Sayıştay'ımıza yardımcı olacağız. Vergi mahremiyeti konusunu ve uzlaşma müessesesini isterseniz kaldıralım. Ben bu konuda çok açığım ama bunların yararları zararları tüm bunlar tartışılmalı. Bu iki konuda da herkes hemfikirse ben karşı durmam. Hatta çok geniş anlamda, Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, okula giden
Kendilerinin denetimde herkesin hakkını korumakla yükümlü olduklarını anlatan Şimşek, bu konuda çok
"Herkesi devlete mi alacağız, böyle bir anlayış olabilir mi?"
Personel giderlerine ilişkin bir
Bu oran ve rakamın ise 2014 yılında yüzde 29,7'ye ve
Bakan Şimşek, 2010 yılında 165 bin, 2011'de 143 bin, 2012'de 163 bin, bu yıl ise şimdiye kadar 130 bin personelin alındığını anlattı ve "Bu sürdürülemez. Kore'de şu anda okuyabilecek nüfusun yüzde 100'ünü üniversite
Öğretmen sayılarına ilişkin de bilgi veren Şimşek, kamuya 2003 yılında 22 bin 814, 2004'te 19 bin, 2005'te ise 20 bin öğretmen alındığını anımsattı.
Rakamların bu yıllarda 20 binler
Tarıma alımı beklenen 6 bin kişi
Tarım sektörüne ilişkin kamu alımlarına da değinen Şimşek, 2006-2012 döneminde, ilgili kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 12 bin 546 personelin alındığını bildirdi. Şu anda Devlet Personel Başkanlığı'nda bekleyen 6 bin kişilik talebin olduğunu ancak kendilerine henüz görüşün iletilmediğini ifade eden Şimşek, iletildiği zaman ise bütçe imkanları çerçevesinde bunun
"Dershanelerden 2012'de 310,6 milyon lira vergi geliri elde edildi"
Dershanelerden tahsil edilen verginin
Sosyal yardımlar
Sosyal yardımların nereye gittiğine ilişkin bir
"- Orta öğretim
Parasız yatılı
Öğrenim harç kredisi 2 milyar 630 milyon lira,
Özürlülere
Taşımalı
FATİH
Okul Sütü
Özürlü evde bakım desteğine 4 milyar 170 milyon lira,
Sosyal ve ekonomik destek 351 milyon lira,
Sosyal hizmet kuruluşlarında kalanlara
Şiddet mağduru kadınlara yapılan geçici maddi yardım 11 milyon lira,
Koruyucu ailelere yapılan ödemeler 43 milyon lira,
Ödeme gücü olmayanların prim gideri 6 milyar 286 milyon lira,
65 yaş üstü muhtaç aylıkları ve özürlü yakınlarına bağlanan maaş 3 milyar 827 milyon lira,
Kömür yardımı 654 milyon lira,
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına aktarılan kaynak, gelirlerden ayrılan pay 3 milyar 737 milyon lira, Hazine yardımı 555 milyon lira."
Şimşek, bunların hiçbir ayrım gözetilmeksizin herkese verildiğini ifade etti.
Tarım ve hayvancılığa verilen destekler
Tarım ve hayvancılığa verilen desteklere ilişkin de bilgi veren Şimşek, tarımsal destekleme ödemelerinin 9 milyar 670 milyon lira, tarımsal kredi faiz desteğinin 1 milyar 477 milyon lira, tarım ürünlerinin alımına ilişkin sübvansiyonun 734 milyon lira, tarımsal ürünler ihracat desteğinin 570 milyon lira, tarımsal amaçlı kooperatiflere kredi desteğinin 191 milyon lira, tarımsal KİT'lere sermaye desteğinin 295 milyon lira, tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yardımın 13 milyon lira, aciz vesikası, Ziraat Bankası ve Kredi Kooperatifleri adına ödenen 85 milyon lira, GAP Eylem Planı kırsal kalkınma ve hayvancılık işletme desteğinin 129 milyon lira olduğunu söyledi. Şimşek, "Yani 13 milyar 163 milyon lira nereye gidiyor diye sorduğunuz zaman, kalemler bunlar" dedi.