KAMU
4/C'lilerle İlgili mahkeme kararı
Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, 2. İdare Mahkemesinin "Sağlık Bakanlığına bağlı teşkilatlarda 4-C statüsünde çalışanlara döner sermaye ödenmemesine" ilişkin kararının bozulması talebini reddetti
07 Mayıs 2014, Çarşamba
Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesinin, "Sağlık Bakanlığına bağlı teşkilatlarda 4-C statüsünde çalışanlara döner sermaye ödenmemesine" ilişkin verdiği kararın bozulması talebini reddetti.
Bölge İdare Mahkemesi, Sıtma Savaş Biriminde geçici personel statüsünde çalışan Cuma Karaman'a "döner sermaye ek ödeme yapılmaması" yönündeki karara ilişkin itirazı değerlendirdi.
Mahkeme kararında, döner sermaye ek ödemesinin, "Sağlık Bakanlığına bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında geçici mahiyetteki işleri yürütmek üzere geçici personel istihdamı ve bu personele ödenecek ücretler hakkındaki kararın" 3. maddesinin 5. fıkrasında yer alan "Geçici personele bu kararda belirtilen ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret ödenemez ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamaz" niteliği taşıdığı belirtildi.
Kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Sözleşmeli olarak çalıştırılan geçici personelin döner sermaye ek ödemelerinden yararlandırılmasına hukuken olanak bulunmadığından davacının bu yöndeki başvurusunun zımmen reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Dolayısıyla davanın tazminat talebine ilişkin kısmının da hukuki dayanağı bulunmamaktadır."
- "AYM'ye başvuru yapacağız"
Karaman'ın avukatı Cihan Aydın AA muhabirine, Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesinin kararının yanlış olduğunu savunarak, "Oysa Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Adana'daki bölge idare mahkemeleri benzer davalarda 4-C statüsünde çalışanlara döner sermaye ödenmesini kararlaştırdı" dedi.
Döner sermaye ödenmemesine ilişkin kararın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri süren Aydın, "Bu konu mahkeme heyetinin kararına bırakılmamalı. Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Adana'daki aynı çalışanlar döner sermaye alıyor, Diyarbakır'daki alamıyor. Buradaki eşitsizliğin yasal düzenleme yapılarak giderilmesi gerekiyor. Karar ile ilgili Anaya Mahkemesi'ne başvuru yapacağız" diye konuştu.