KAMU
Maaşınız bu rakamın altındaysa eriyorsunuz!
TÜİK’in geliştirdiği yeni hesaplama aracına göre 2010 yılında 1000 lira maaş alan bir işçinin enflasyona yenik düşmemesi için bugün 1656 liraya çalışması gerekiyor. Bu rakamın altında kalan maaş, erimeyi gösteriyor.
02 Ekim 2014, Perşembe
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçmiş yılların para değerini bugüne güncelleyen “Parasal Değer Güncelleme Aracı”nı vatandaşın hizmetine sundu. TÜİK’in hesaplama aracı sayesinde çalışanlar maaşlarındaki erimeyi kolaylıkla hesaplayabilecek. Her kesimden insanın işini kolaylaştıracak araç, aynı zamanda resmi belge niteliği taşıyor.
Mahkemeye gitmeden
TÜİK Başkanı Birol Aydemir, yeni hesaplama aracı hakkında bilgi verdi. Aydemir uygulamayı, geçmişteki bir parasal değerin bugün ya da istenilen yıldaki değerini saptamak amacıyla geliştirdiklerini söyledi. Aydemir, “Anlaşmazlıklarda mahkemeye gidiliyor, bilirkişi tayin ediliyor, TÜİK’ten bilgi isteniyor, dava en az 3 ay uzuyordu. Şimdi bütün bunlara son verecek basit bir uygulama geliştirdik. Vatandaşlar TÜİK hesabını kullanıp kendi aralarında sorunu çözebilirler. Bilirkişiler biraz üzülecek” dedi.
Kiracıya da kolaylık
Sistem, özellikle çalışanların maaşlarında erime olup olmadığını kolaylıkla ortaya çıkarıyor. TÜİK hesabına gören, örneğin 2011 yılı başında alınan 900 liranın bugünkü karşılığı 1200 lira. O tarihte 900 lira alıp bugün maaşı 1200 liranın altında kalan bir çalışan enflasyona yenik düşmüş oluyor. Aynı şekilde örneğin 2004 Ağustos ayında 300 lira ev kirası ödeyen bir kiracı bugün aynı ev için 675 liranın üzerinde kira ödüyorsa, enflasyonun üzerinde artış yapıldığı anlaşılıyor.
Buğday üreticisi kaybetti
TÜİK’in hesaplama aracı, çiftçilerin sattıkları buğdaydan 2010 yılına göre daha az para kazandığını gösteriyor. Hükümet aynı tür buğday için 2010 yılında ton başına 550 lira, 2014’te ise 720 lira fiyat açıkladı. Oysa TÜİK’in hesaplama aracı, çiftçinin 2010 yılındaki parayı kazanabilmesi için 2014’te buğdayını 720 liradan değil 752 liradan satması gerektiğini gösteriyor. Hesap, çiftçinin buğdayda ton başına 32 lira zarara uğradığını işaret ediyor.
Çıktı al, belgen olsun
Çıktı al, belgen olsun
n Hesaplama aracına TÜİK’in internet sitesinin sağ alt köşesinde yer alan TL simgesinin üzerine tıklanarak ulaşılıyor. Aslında paranın enflasyon karşısındaki değer kaybını hesaplayan sistem, üretici ve tüketici enflasyonuna karşı değişimi ayrı ayrı ortaya koyuyor.
1983 yılından bu yana herhangi bir yıldaki değerin bugünkü karşılığını anında çıktı olarak veren sistem, mahkemelere sunulacak resmi
belge de hazırlıyor.
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ