KAMU
Maaşın 6 ay çalıştıktan sonra arttırılması gerekir mi?
Maaşın 6 ay çalıştıktan sonra arttırılması gerekir mi?
12 Nisan 2014, Cumartesi
Muvazzaf subay olarak görev yapmaktayken bu yıl istifa ettim ve bir KİT'te 399 sayılı KHK'ye göre mühendis olarak başladım. Şuan maaşımı % 8 az alıyorum. 6 ay çalıştıktan sonra % 8 zam verilecekmiş bu ne kadar doğrudur? Şuan devlette 11,5 yıl fiili hizmetim var, yeni memur değilim ki, % 8'in açıklaması nedir?
KİT'lerde çalışan sözleşmeli personel için diğer kamu kurumlarında olmayan bazı ödemeler vardır. Bu ödemelerden birisi de başarı ücretidir. 399 sayılı KHK'nin Başarı Ücreti başlıklı 27 nci maddesinde; 'Sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara temel ücretlerinin% 8'i, (B) düzeyinde olanlara% 4'ü, (C) düzeyinde olanlara % 2'si oranında hesaplanacak miktarda ve 43 üncü maddedeki esaslara göre başarı ücreti ödenir.' hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, KİT'lerde ilk defa işe başlayan sözleşmeli personele ilk önce altı aylık süreyle sözleşme imzalatılır. Bu süreye deneme süresi denilmektedir. Bu süre sonunda sicil ve başarı değerlemesi raporu düzenlenir. Daha önce memuriyet hizmeti olmasının deneme süresine tabi tutulup tutulmamaya herhangi bir etkisi yoktur. Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de bu yöndedir.
Dolayısıyla 6 aylık deneme süresinden sonra sicil ve başarı değerlemesi puanınız 90 ve daha yukarı ise temel ücretinizin % 8'i oranında, puanınız 76-89 aralığında ise temel ücretinizin % 4'ü oranında, puanınız 60-75 arasında ise temel ücretinizin % 2'si oranında başarı ücreti almanız gerekecektir. Sonuç olarak temel ücretinizin % 8 oranında başarı ücreti almanızın dayanağı budur.
Ayrıca, bu ücretin yanında bir de sözleşmeli personele ödenen kıdem ücreti vardır. Kıdem Ücretinde ise deneme süresinin etkisi yoktur. 399 sayılı KHK'nin 28 inci maddesine göre; Sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara% 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara % 5'i oranında kıdem ücreti verilmektedir. Dolayısıyla göreve başladığınız tarihten itibaren hizmet süreniz dikkate alınarak kıdem ücreti almanız gerekmektedir.
Torba kadrodan ne zaman faydalanabilirim?
2007 yılında göreve başladım ve şu an 4/1 derecedeyim ek göstergem de 800. Meslek olarak 6 yıl 10 ay fiili hizmet, meslek içinde 6 ay kısa dönem askerlik ve 313 gün üniversite sonrası mesleğimle ilgili çalışmam var. Askerlik tam sayıldığında 7 yıl 3 ay hizmet oluyor. Özel sektörde çalışma süresi. 313*3/4: 234 gün ... torba kadro hesabında kullanılacak toplam 7 yıl 3 ay +234 gün = 7 yıl 10 ay 20 gün hizmetim var.
1- 4. derece olduğumdan torba kadro için 8 yıllık çalışma süresine mi 10 yıllık çalışma süresine mi göre değerlendirme yapılır.
2-Torba kadrodan istifade ettiğimde kaçıncı dereceye düşebilirim. S. CEYLAN
657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde; 'Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır….'hükmüne yer verilmiştir.
Torba kadroyla ilgili olarak daha önce geniş açıklamalarda bulunduğumuz için sadece soru özelinde açıklamada bulunacağız. Bu bağlamda şuan sizin 4 üncü dereceli kadroda olmanız, hakkınızda 68/B uygulamasına engel değildir. Yani maddede belirtilen 8 yıllık hizmeti doldurmanız halinde 3 üncü dereceli kadroya atanmanız mümkündür. Ancak, her memurun 4 ve daha yukarı dereceli kadroya atanması mümkün değildir. Öncelikle unvanınızın uygun olması gerekmektedir. Örneğin, memur unvanlı bir personel hakkında torba kadro uygulaması yapılamazken VHKİ kadrosunda olanlar hakkında torba kadro uygulaması yapılabilmektedir.
Ayrıca, sorunuzda unvanınızı belirtmediğiniz ve hizmet cetvelinizi göndermediğiniz için net ifadeler kullanamıyoruz. Ek gösterge uygulaması kazanılmış hak aylık derecesine göre de belirlenebildiğinden durumunuzu yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalara göre değerlendirebilirsiniz. Ayrıca torba kadroyla ilgili daha önceki yazılarımızda yer alan açıklamalara da bakmanızı da öneririz.
Mısır'daki 529 idam için daha fazla tepki gerekiyor
Mısır'da yaşanan insanlık dramı için gezi parkı eyleminde boy gösteren ve çılgına dönen sözde sanatçıların sesini duyamıyoruz. Keşke az da olsa seslerini duysaydık da 'İnsanlık' ölmemiş deseydik. Demek ki mesele ağaç değilmiş. Çünkü, ağaca hassasiyet gösterecek incelikte bir insanın 529 insana duyarsız kalması söz konusu olamazdı. Demek ki herkesin insanlık anlayışı farklıymış. Yazık, çok yazık. Ahmet Ünlü - Yeni Şafak