KAMU
Maaşımı ve ek ödememi hangi derece üzerinden alacağım?
Devlet memuriyetine giriş derece ve kademeleri öğrenim durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin liseyi bitirenler 13/3'ten göreve başlamaktadır. Yine 2 yıl süreli yüksek öğrenim mezunları 10/2'den, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları ise 9/1'den göreve başlamaktadırlar.
Bu giriş derece ve kademelerine, ilave edilecek derece ve kademeler de 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir.
Giriş derece ve kademelerine eklenen unsurlar nelerdir?
Diğer taraftan, giriş derece ve kademelerine bazen ekleme yapılabilmektedir. Bunun dayanağı da yine 36'ncı maddedir. 36'ncı maddedeki eklemeler;
1- Mezun olunan bölüm/ fakülte ve öğrenim süresi,
2- Alınan sertifika ve belgeler,
3- Atanılan kadro unvanı,
4- Mezuniyetin üstüne alınan öğrenimler,
5- Memuriyet öncesi hizmetler,
gibi unsurlara göre değişebilmektedir.
Derecenizin atananlardan farklılığı 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesidir.
Bu uygulamanın nedeni 657 sayılı Kanun'un 45'inci maddesidir. 45'inci madde, kamu kurumlarının, 36'ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselebilinecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, kişileri üç derece aşağı atayabileceğini hükme bağlamıştır.
Uygulama hangi dereceleri kapsamaktadır?
Bu uygulama 5-15 dereceler arası için geçerlidir. Bir örnek verecek olursak kamu kurumu eğer 9'uncu dereceli boş kadroya sahip değilse 3 derece yüksek olan 6'ncı dereceye atama yapabilir. Ancak bir kamu kurumunun (68'inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla) 6'daki bir kişiyi 4'e ataması mümkün değildir. Zira atamaların 5-15 arasında olması gerekmektedir.
Dolayısıyla arkadaşınızın giriş derecesinin sizin giriş derecenizden farklı olması sizin açınızdan olumsuz bir durum değildir.
Ek ödemeler hangi derece üzerinden alınmaktadır?
666 sayılı KHK'ye göre, ek ödemeler bazı hallerde kadro dereceleri üzerinden bazı hallerde de kazanılmış hak aylık derece ve kademesi üzerinden yapılmaktadır.
161 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde 45'inci derece kapsamında atananların ek ödemesinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Buna göre; kadro dereceleri esas alınarak belirlenmiş olan ücret ve tazminatlar, personelin atandığı kadro derecesi dikkate alınarak ödenecek, ancak 657 sayılı Kanun'un 45'inci maddesine göre atananlar ile haklarında aynı Kanunun 67'nci maddesi hükmü uygulananlara yapılacak ödemelerde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınacaktır.
Bu halde maaş nereden alınacaktır?
Burada belirtilmesi gereken bir diğer husus ise maaşın nereden ödeneceğidir. Bu konudaki hüküm ise 45'inci maddenin son fıkrasında yer almaktadır. Bu fıkrada yer alan hükme göre kişi üç üst derecedeki kadroya atanmış olsa da maaşını müktesebi olan derece ve kademeden alacaktır. Yani 4 yıllık fakülte mezunu bir memur 6'ncı dereceli bir kadroya atanabilir. Ancak, bunların müktesebi yine 9'dur ve ödemeler buna göre yapılır. Görüleceği üzere, arkadaşınızla farklı derecelere atanmış olsanız da aynı maaşı almanız gerekmektedir.
Kaymakamlıktan daire başkanlığına atananların ek göstergesi
Kaymakam olarak görev yaptıktan sonra Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na geçen ve bu hizmet sınıfında halen Daire Başkanı olarak görev yapmakta olan personelin ek göstergesi nasıl belirlenir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 43/B maddesinin ikinci fıkrasında; “Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli 1 sayılı cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergeden düşük olamaz” hükmüne yer verilmektedir.
Bu hükme göre, 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceden kadrolara atananların, evvelce kariyerleri ile ilgili kazanılmış hak aylığı itibariyle almakta oldukları ek gösterge rakamlarının atandıkları görev için tespit edilmiş ek göstergeden fazla olması halinde kariyerleri ile ilgili ek göstergeden yararlandırılmaları gerekmekte olup, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı'nda fiilen kaymakamlık görevi yaptıktan sonra daire başkanı olarak atananların kazanılmış hak aylık derecesine kaymakamlık görevi için öngörülen ek gösterge rakamının uygulanması gerekmektedir. Daha önceki yazılarımızda öğretmenler ve mühendisler için de aynı durumunun geçerli olduğunu ifade etmiştik.
Zor günlerden geçerken
Algının, gerçekliğin yerini aldığı zor günlerden geçiyoruz. Ne gariptir ki ağızlarından kan ve şiddet akanlar, utanmadan mağdur postuna bürünebiliyorlar. Algı yönetimiyle can kıranlar, cam kıranlardan daha ehven hale getirilebiliyorlar.
Ne olursa, kirli ellerin silah gibi aynı hedefe yönelmesi bu Milletin basiretinden kaçmıyor. İnanın ufuktaki kızıllık güzel günlerin habercisidir. Yeter ki biz, bir ve biz olalım. yenişafak ahmet ünlü