KAMU
Koruma Memuru Alım Kriterlerine yeni ayar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite ve statlarda polislerin görev yapacağını açıklamasından sonra, İçişleri Bakanlığı hazırladığı kanun tasarısı değişikliğini revize etti.
İçişleri Bakanı Muammer Güler’in başkanlığında geçtiğimiz günlerde 29 bin koruma memuru alımına dönük toplantı gerçekleştirildi.
Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ile İçişleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bürokratlarının katıldığı toplantıda, koruma memurlarının alım kriterleri ile statüleri masaya yatırıldı.
UZMAN ÇAVUŞ FORMÜLÜ
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar bu toplantıda, 29 bin koruma memurunun ‘kadrolu’ değil TSK’da uygulanan sözleşmeli ‘uzman erbaş’ formülü ile alınmasını teklif etti. Kılıçlar’ın, “Jandarma Genel Komutanlığı ile görüştüm. Uzman çavuş uygulamasından olumlu sonuçlar almışlar. Aynı sözleşmeli sistemi koruma memurlarına uyarlayalım” dediği öğrenildi.
Kılıçlar’ın önerisi benimsenirse koruma memurları uzman erbaşlar gibi sözleşmeli olacak ve 45 yaşına kadar görev yapabilecek. Sözleşme süreleri en az 1, en fazla 5 yıl geçerli olacak. Polis eğitim kurumlarında 6 ay eğitim verilecek adaylar, koruma memuru olarak ülke çapında görevlendirilecek.
ÜNİVERSİTELİ KRİTERİ
İçişleri Bakanı Güler’in de aynı toplantıda, “Sayın Başbakan alınacak adayların üniversite mezunlarından olmasını istiyor. Bu durum ileride hukuki sıkıntılara yol açabilir. İdeali lise mezunları arasından seçim yapmak” dediği belirtildi.
POLiS OLMA iMKANI
Göreve intibak edemeyen adayların sözleşmeleri feshedilecek. En az 3 yıl koruma memuru yapanlardan başarılı olanlar polislerde uygulanan sistem gibi kıdemli koruma memurluğuna geçirilecek.
En az 3 yıl fiilen kıdemli koruma memuru olarak görev yapan ve üniversite bitirenler yapılacak sınav ile polis memurluğuna atanabilecek. Ancak, bir yıl içinde kıdemli koruma memurlarından polisliğe geçeceklerin sayısı başvuru şartlarına haiz personelin toplam sayısının yüzde 5’ini geçemeyecek.
10 YIL YATAY GEÇİŞ YOK
Mevcut tasarıda koruma memurları bekçi ile polis memuru arasında bir statüde yer alıyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmaları planlanan personelin polis memurluğuna terfi etmesine imkan tanınıyor. İlk tasarı yeni yasama döneminde TBMM’ye sevk edilirse koruma memurları en az 10 yıl başka kurumlara yatay geçiş yapamayacak.
EGM’nin yapacağı özel yetenek sınavında başarılı olan en az lise mezunu 29 bin aday, koruma memuru yapılacak. Koruma memurları bir yıl intibak eğitimine tabi tutulacak. Üniversite ya da yüksekokul mezunları da lise diplomaları ile koruma memurluğuna müracaat edebilecek. (bugün)