SENDİKA
Koncuk: Avcı'nın yarı yıl karnesi kırık notlarla dolu
2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk yarı yılı sorunlarla geçti. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yarı yıl karnesi kırık notlarla doludur
23 Ocak 2014, Perşembe
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk yarı yılının sorunlarla geçtiğini savunarak, "Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yarı yıl karnesi kırık notlarla doludur" dedi.
Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim öğretim yılının ilk yarısının sona erdiğini anımsatarak, bu dönem liselere girişte yeni sınav sistemine geçildiğini anımsattı.
Sistemin sonuçlarının önümüzdeki günlerde daha net olarak görüleceğini belirten Koncuk, "Ancak şu bir gerçek ki yeni sınav sistemi ne çocuklarımız arasındaki yarışı sona erdirmiş ne de öğrencilerin dershanelere olan ihtiyacını azaltmıştır. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bu kez üniversiteye girişleri daha çok lise döneminde okul içi başarılara endeksleyecek sınavsız bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklamıştır. Bakan'ın açıkladığı sınavsız üniversitenin yine sınavlara dayalı bir sistem olacağını şimdiden söylemek yanlış olmayacaktır. Kimse kimseyi kandırmamalıdır. Gündemi değiştirmek adına yapılan bu açıklamaları gerçekçi bulmadığımızı herkesin bilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyük tartışmalar sonucu Hükümetin, dershanelerin kapatılma tarihini 1 Eylül 2015'e ötelediğini savunan Koncuk, sınavların kaldırılmayacağının, liselere girişte getirilen yeni sınav modeliyle bir kez daha görüldüğüne dikkati çekti. Koncuk, şunları kaydetti:
"Sınav olduğu sürece yarışın olduğu, yarış olduğu sürece de öğrencilerin alternatif eğitim modellerine ihtiyaç duyacağı iki kere ikinin dört ettiği kadar açıktır. Ayrıca özel okul kontenjanlarının yüzde 40'ının boş olduğu da göz önüne alındığında dershanelerin özel okula dönüştürülmesi gerçekçi değildir. Öte yandan MEB'in tüm özel okullarda okuyan öğrencilere 3 bin TL teşvik vereceği ifade edilmektedir. Devlet öğrencilere 3 bin TL'ye kadar yardım yapsa da, asgari ücretli, dar gelirli, memur-işçi özel okul masrafının altından kalkacak duruma sahip değildir. Bir özel okulun en az 10 bin lira olduğu göz önüne alındığında vatandaş geriye kalan 7 bin TL'yi nasıl ödeyecektir? Dolayısıyla bu maddi destekten dar gelirli değil, zaten maddi durumu iyi olan aileler yararlanacaktır."
2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk yarı yılı sorunlarla geçtiğini vurgulayan Koncuk, "Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yarı yıl karnesi kırık notlarla doludur. Mevzu bahis eğitim çalışanlarını fişlemek, yandaş kayırmak, torpil, eğitim çalışanlarının haklarını budamak, hak ve hukuk yemek olunca son derece başarılı olanlar; eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarını çözmede en ufak bir başarı gösterememektedir. Şayet Bakan, ikinci dönem de aynı performansı sergilerse, sınıfta kalması kaçınılmaz olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.