KAMU
KİT personelinin maaşlarındaki değişiklik
KİT personelinin maaşlarındaki değişiklik ve ek ödemeler
11 Mayıs 2014, Pazar
KİT personelinin maaşları kurumdan kuruma değişir mi?
Soru garip gelebilir ama KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin maaşları unvanları aynı olsa da kurumdan kuruma değişiklik gösterebilmektedir. İsterseniz sorunun kaynağını açıklamaya çalışalım.
KİT personelinin maaş kalemleri hangi unsurlardan oluşur?
399 sayılı KHK'nin 25'inci maddesine göre; sözleşmeli personele ödenecek sözleşme ücreti; temel ücret ile başarı ve kıdem ücretleri toplamından oluşur ve bu ücret asgari ücretin altında olamaz. Sözleşme ücretlerinin tavanı her yıl bütçe kanunları ile belirlenir. Kamu personeli için uygulanan aylık katsayısının mali yılın ikinci yarısı için değiştirilmesi veya mali yıl içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun mali ve sosyal haklara ilişkin hükümlerinde değişiklik yapılması halinde sözleşmeli personel ücretlerinin tavanını değiştirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu hükümlere göre sözleşmeli personelin ücret kalemleri arasında önemli bir yer tutan temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücreti temel ücretin uzantısı şeklinde oluşmaktadır. Yani başarı ve kıdem ücreti Yüksek Planlama Kurulu kararıyla unvan bazında belirlenen temel ücretin belirli bir oranı olarak belirlenmektedir. YPK Kararı'nda sözleşmeli personelin hem tavan ücreti hem de taban ücreti belirlenmektedir. Kurumlar taban temel ücretten aşağı ve tavan temel ücretten yukarı olmamak kaydıyla sözleşmeli personelin temel ücretini belirlemektedirler.
Temel ücret kurumdan kuruma değişebilir mi?
Bazı KİT'ler Yüksek Planlama Kurulu kararıyla unvan bazında belirlenen temel ücret tavanından çok aşağıda temel ücreti belirlemektedir. Yani kurumların çoğu temel ücretleri tavandan belirlememektedir. Temel ücretin düşük belirlenmesi ise hem başarı ücretini hem de kıdem ücretini etkilemektedir.
Başarı ücreti, sözleşmeli personelden sicil ve başarı değerlemesi sonucunda sicil ve başarıları (A) düzeyinde olanlara(90 ve daha yukarı) temel ücretlerinin % 8'i, (B) düzeyinde olanlara (76-89 ) % 4'ü, (C) düzeyinde olanlara (60-75) % 2'si oranında hesaplanacak tutarda başarı ücreti ödenmektedir.
Yine sözleşmeli personelden bir sosyal güvenlik kuruluşuna prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi toplamı 6-10 yıl olanlara temel ücretlerinin % 2'si, 11-15 yıl arasında olanlara % 3'ü, 16-20 yıl olanlara % 4'ü ve 21 yıl ve daha fazla olanlara% 5'i oranında kıdem ücreti verilmektedir.
Dolayısıyla temel ücretin düşük belirlenmesi hem başarı ücretini hem de kıdem ücretini etkilemektedir.
Ayrıca, YPK kararında unvan bazında en düşük ve en yüksek temel ücret belirlenmişken temel ücretin belirlenmesi YPK kararına uymak kaydıyla kurumlara bırakılmıştır. Buna göre temel ücret tutarları, sözleşmeli personelin unvanı, eğitim düzeyi, iş gerekleri, işyeri ve çalışma şartları dikkate alınmak suretiyle teşebbüs ve bağlı ortaklıklarca tespit edilmektedir.
Farklı temel ücret düzenlemesi nasıl çözülür?
KİT'lerdeki farklı temel ücret düzenlemesinin önüne ancak, sendikaların titiz çalışmasıyla geçilebilir. Yani kurum idari kurul toplantılarında değişik kamu kurumlarındaki temel ücretler masaya yatırılarak şayet farklılık varsa gündeme getirilmeli ve düşük belirlenen temel ücretler düzeltilmelidir.
KİT'lerdeki ek ödemede farklılık yoktur
375 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde KİT personeline yapılan ek ödemede kurumlar arası farklılık bulunmamaktadır. Dolayısıyla temel ücret kurumdan kuruma değişebilirken ek ödeme bütün KİT'lerde 375 sayılı KHK ile belirlenen oranlarda yapılmaktadır.
Bazı kurumlar paralel yapıyla mücadelede yeni yöntem buldular bile
Bu köşede 'Görevden alınan 'Paralelciler' ve destekçilerine 10 maddelik pratik bilgiler' başlıklı yazımızda paralel destekçilerine önemli bilgiler vermiştik. Sanki bazı kamu kurumları bu yazımızı bekliyormuşçasına hemen harekete geçerek önemli adımlar attılar. Biraz konuyu açalım isterseniz.
Bazı kurumlarda zoraki de olsa paralel yapının elemanları oldukları gerekçesiyle birçok bürokrat görevden alındı. Görevden almalar neticesinde de kamuoyuna paralel yapıyla mücadele edildiği izlenimi verildi ya da biz öyle algıladık. Çok fazla zaman geçmeden bu bürokratlar etkili bir kulis çalışmasıyla tekrar eski görevlerine dönmeyi başardılar. Burada sorulması geren en temel soruları soralım.
1- Siz hangi yöntemle bu bürokratların paralel yapıyla hareket ettiğini tespit ettiniz ve bu gerekçeyle görevden aldınız?
2- Şayet bunlar paralel yapının irtibatlı olduğu bürokrat değilse niçin görevden aldınız, aksi ise niçin tekrar göreve getirdiniz?
3- Bu insanların paralel yapıyla irtibatının varlığını veya yokluğunu nasıl belirliyorsunuz?
4- Belirlediğiniz yöntem, karalama olarak adlandırılabilir mi?
5- Bu yöntemi sadece kararnamesiz görevler için yapmanızın bir nedeni var mı?
6- Acaba korkacak bir şeyler mi var? Şayet varsa korkunun ecele faydasının olmadığı nasıl anlaşılacak?
7- Sayın Başbakan'ı ne zaman anlayacaksınız? Şayet anlamaya niyetiniz yoksa niçin mış gibi yapıyorsunuz? Hazreti Mevlana'nın 'Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün' mesajının bir anlamı var mı?
En hayati konuda bu kadar gevşek hareket edenler diğer konularda nasıl hareket ediyordur varın siz düşünün. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana ise …. Bakalım bu ifadelerimizden kimler alınganlık gösterecek ya da diktiğimiz elbise kimin bünyesine uyacak? Biz dost olarak uyarımızı yapalım da ister uyulur ister uyulmaz. Ahmet Ünlü Yeni Şafak