KAMU
Kamuda taşeron sayısı artıyor
Son yıllarda devlete yeni işçi alınmazken birçok hizmet taşeron çalışanlar eliyle görülüyor.
21 Temmuz 2013, Pazar
Kamudaki işçi sayısının yıllar içinde düşmesi kamudaki işlerin taşeron işçiler eliyle yürütülmesine yol açıyor. Özellikle hastanelerde geçmiş yıllarda memurlar tarafından yapılan evrak kaydı ve sekreterlik gibi birçok hizmeti taşeron firmaların elemanları sunuyor. Havaalanları, bakanlıklar ve belediyeler de hizmet alımına yoğun ilgi gösteren kurumlar arasında. Taşeronluk da pek çok sorunu beraberinde getiriyor. İşçiler 8 saatten fazla çalıştırılıyor. Kimi zaman haftalık izin kullandırılmıyor. Mesai ücreti ödenmiyor. Yer yer maaşları düzenli verilmiyor. Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) verilerine göre devletin çalıştırdığı işçi sayısı da önemli ölçüde azaldı. 2003 yılında 338 bin olan işçi sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 50’ye varan düşüş göstererek 2013 itibarıyla 163 bine kadar geriledi.
İşçi sayısındaki azalmaya karşın memur sayısı hızla artıyor. 2003’te 1 milyon 603 bin olan memur sayısı 2013’te 2 milyon 84 bin kişi oldu. Hakim savcı, öğretim elemanları ve sözleşmeli personelle birlikte bu sayı 2 milyon 400 bini buluyor. 205 bin TSK personeli, 265 bin belediye çalışanı ile geçici işçi, geçici personel ve kapsam dışı personel dahil edildiğinden kamunun toplam istihdamı 3 milyon 88 bine çıkıyor.
10 yıl içinde hakim-savcı sayısı 10 bin 377 kişiden 13 bin 889 kişiye yükseldi. Öğretim elemanı sayısı da 78 binden 113 bine çıktı. KİT’lerde çalışan kişi sayısı ise 152 bin. Kamuda çalışan memurların yüzde 84’ü taşra teşkilatında görev yaparken yüzde 13’ü merkez teşkilatında görevli. Memurların 778 bini eğitim öğretim hizmetleri sınıfında yer alırken ikinci sırada 417 bin ile genel idare hizmetleri sınıfı geliyor. Sağlık çalışanları alanında 338 bin, emniyet hizmetleri sınıfında 242 bin, teknik hizmet sınıfında ise 96 bin kişi görev yapıyor.
Kamudaki işçi sayısının düşmesini değerlendiren Hak İş Başkanı Mahmut Arslan, “Kamunun işçi alımına karşı rezervinin mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Taşeron uygulamalar da yeni sorunları ortaya çıkartıyor. Geçici işçilik statüsü dediğimiz durumun mutlaka kaldırılması gerekiyor. Üniversite mezunlarından, işçi statüsünde çalışanların da durumlarının düzeltilmesi şart.” ifadelerini kullandı.