KAMU
Kamuda tasarruf devri
Vatandaşlara yönelik hizmetlerindeki artışın taşıt kiralaması ve bina kiralamalarını da artırdığına dikkat çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal, hizmet kalitesini düşürmeden artan maliyetlere sıkı takip uygulayarak sınırlama getireceklerini belirtti. Bu doğrultuda Ağbal, kamudaki bina kiralamalarını azaltıp, kurumların kendi binalarını yapmalarını sağlayacakları açıkladı. Bunun için arsa değeri düşük yerlerde tercih edeceklerini bildiren Ağbal, "Çevre, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları olarak bir komisyon kuracağız. Bu komisyon kamunun ihtiyacı olacak binaların alan büyüklüğü ile yerleşke büyüklükleri konusunda tasarruf tedbirleri amaçlı analiz yapacak. Çünkü bazen bir bina kiralanıyor bahçe büyüklüğünün sulamasından binadaki elektriklerin maliyetlerine kadar ciddi bir israf oluşuyor. Bunu ya Başbakanlık Genelgesi ile ya da Maliye Bakanlığı tebliği ile bir düzene oturtacağız" dedi.
AGİ NEDENİYLE 24 BİN LİRA VERGİDEN VAZGEÇİLDİ
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Bakan Ağbal, ekonominin küresel krizden etkilenen birçok ülkeden pozitif yönlü olarak ayrıştığına işaret etti. Bunun da sıkı maliye ve bütçe politikaları sayesinde gerçekleştiğini kaydeden Ağbal, Türkiye'nin bugünkü durumundaki en önemli etkenlerin başında sermaye yeterlilik rasyosu güçlü bankacılık sistemi olduğunu kaydetti. Asgari ücrete getirilen 300 liralık artıştan dolayı yılın sonuna vergi kesintisinden dolayı ücrette düşüş olacağı yönündeki haberleri değerlendiren Ağbal, şöyle dedi: "Vergi tarifesinden dolayı en çok etkilenen bekar çalışan olacak. Ekim ayında sanıyorum 70 lira azalma olacak. Benim o bekar asgari ücretlinin sorunu çözmem lazım. Ama onu çözeceğim diye tüm vergi sistemini değiştirirsem olmaz. Evli iki çocukluda düşüş daha minimum olacak. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nedeniyle 2015 yılında 17 milyar lira vergiden vazgeçtik. AGİ olmasa 17 milyar lira daha fazla vergi toplayacaktık. 2016 için bu rakam 24 milyar liraya çıktı."
SİYASETEN VERGİ DENETİMİ YOK
Vergi denetimleri ile ilgili de değerlendirme yapan Ağbal, risk analiz merkezinin 2016'da belirlediği riskli sektöre yönelik incelemelerin yapılacağını söyledi. Ağbal, "Vatandaş, 'kanunu şöyle yorumlayıp ceza yazdılar' demesin istiyorum. Söz konusu denetimlerin siyaseten kullanılmadığını kesinlikle söyleyebiliyorum" dedi. Asıl işlerde çalışanların kamuya alınması konusundaki çalışmalarda da sona gelindiğini, bakanlık olarak çalışmaları ile ilgili önerilerini hazırladıklarını dile getiren Ağbal, "120 ila 150 bin kişi arasında asıl iş sahibinin bulunduğunu tahmin ediyoruz ama 'kamuya 150 bin kişi alacağız' demiyoruz. Bir kişi asıl iş sayılan işte çalışıyorsa, bu kişinin kamuya geçişi için düzenleme yapacağız" şeklinde konuştu.
ŞİRKETLERİN EMLAK KAZANCI AZALACAK
Gayrimenkul karlı olduğu için işletmelerin burada yatırımlara başladığını kaydeden Bakan Ağbal, "Sanayicinin üretim yerine gayrimenkul yatırımı yapması kabul edilebilir bir yöntem değil" dedi. Sanayi şirketlerinin gayrimenkul kazançlarını denetleyecekleri mesajını veren Ağbal, "Gayrimenkul alış ve satışların yakından izlenmesi, gerçek tutarının kavranması çalışmalarımız var" ifaledelerini kullandı.
'Maliye olarak çok hassasız'
Kamu kurumlarının taşıt kiralaması konusunda maliye olarak çok hassas olduklarını dile getiren Bakan Naci Ağbal, şöyle devam etti: "Burada israf savurganlık olmasın. İhtiyaçlar nispetinde doğru yerde kullanılsın istiyoruz. Sayıları artmasın azalsın ama vatandaşın ayağına daha fazla hizmet götüreceksek artıyor. Eskiden evde sağlık hizmeti yoktu. Şimdi her yerde ambulans geziyor. Bu nedenle taşıt kiralamada araç başına kasko bedelinin yüzde 2'sini geçemez şartı getirerek buna bir sınırlama sağladık. Yine binalarla ilgili de kiralamayı mümkün olduğunca azaltalım istiyoruz. İsrafa kaçmadan. Çevre, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları olarak bir komisyon kurduk. 'Oda büyüklüğü', 'ortak alan kullanımı ne olmalı' şeklinde bir analiz çalışması yapacak. Ankara'da kamu hizmet binası ihtiyaçlarını topluca belirleyip yatırım planı içine koyacağız.