KAMU
Kamuda 'iyileştirme' adımları atılıyor
Sağlık sektöründeki çalışanların erken emekli olabilmesi için kimlerin yıpranma hakkından yararlanacağını belirlemek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bir komisyon oluşturulacak. Komisyon, yaptıkları işe göre hangi sağlık çalışanlarının ne kadar yıpranma hakkı alabileceklerini belirleyecek. Kamu kurumlarında, memur veya sözleşmeli personelin yapması gereken işlerde 'sürekli işçi' kadrosunda çalıştırılan, aralarında mühendislerin de bulunduğu personel, memur kadrosuna geçirilecek.
Devlet Personel Başkanlığı (DPB), memur sendikalarıyla bu yıl imzalanan toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılan hususlarda gerekli mevzuat değişiklikleri için çalışma başlattı. DPB, kamu kurumlarına da konuyla ilgili yazı göndererek her kurumun kendi personeli açısından hazırlık yapmasını istedi. Çok sayıda kamu çalışanını ilgilendiren ve yeni hükümet kurulduktan sonra hayata geçirilecek söz konusu düzenlemelerden bazıları şöyle:
SÜREKLİ İŞÇİYE MEMUR KADROSU: Kamu kurum ve kuruluşlarında memur veya sözleşmeli personel eliyle yürütülmesi gereken işlerde "sürekli işçi" kadrolarında çalışmakta olanlar, KİT'lerde sözleşmeli personel kadrolarına, diğer idarelerde ise memur kadrolarına geçirilecek. 4/C'li olarak tam zamanlı çalışan geçici personel ise sözleşmeli personel pozisyonlarına aktarılacak.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA HAKKI: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak bir komisyon tarafından, kamu görevlilerinden kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet süresi zammından (yıpranma hakkı) yararlandırılacağı belirlenecek.
İZİNLER ERTESİ YILA DEVREDECEK: KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin yıl içinde kullanamadıkları izinlerini ertesi yıl kullanabilmeleri sağlanacak. Söz konusu personelin temel ücret grupları, 31 Ocak 2016 tarihine kadar yeniden düzenlenecek.
DÖNER SERMAYE KATSAYILARI DEĞİŞECEK: Üniversitelerde görev yapan sağlık çalışanlarına döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemenin dağıtılmasında uygulanacak kadro/ görev unvan katsayıları yeniden belirlenecek.
POSTACI YAŞ SINIRI 60'A ÇIKIYOR: PTT'de çalışan posta dağıtıcılarının yaş sınırı 55'ten 60'a çıkarılacak.
CUMA NAMAZI İÇİN ÖĞLE TATİLİ: Cuma günleri memurların cuma namazına gidebilmelerini sağlayacak şekilde öğle tatili süresi uzatılacak. habertürk