SENDİKA
Kamu-Sen ve KESK'ten tepki
4 milyon 200 bin memur ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma açıklaması, Kamu-Sen ve KESK'in sert tepkisine neden oldu.
07 Ağustos 2013, Çarşamba
4 milyon 200 bin memur ve emeklisini ilgilendiren 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri jet hızıyla sona erdi. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmeler, sürpriz bir şekilde 1 haftada sona erdi. Toplu sözleşme masasında uzlaşma açıklaması, Kamu-Sen ve KESK'in sert tepkisine neden oldu. Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, "Memur masada satılmıştır. Bu, Bakan Faruk Çelik ile Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında yapılmış bir anlaşmadır. Toplu sözleşme masasında değil, kapalı kapılar ardından yapılmıştır. 4688 sayılı yasaya aykırıdır. Kamu-Sen olarak tümüyle reddediyoruz" dedi. KESK Başkanı Lami Özgen de bunun hukuksuz olduğunu, bakanla Ahmet Gündoğdu'nun sabah saatlerinde kendilerinden habersiz bir şekilde bir araya geldiklerini, diğer konfederasyon ve hizmet kolu sendikalarına yarım saat kala haber verildiğini söyledi. Özgen, "Hukukçularımıza inceletiyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanarak itiraz edeceğiz" dedi.
Telefonla ulaştığımız Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, bugün toplu sözleşme toplantısı olacağından kendilerinin haberi olmadığını, bu nedenle de bayram için memleketinde olduğunu vurguladı. Kendisinin bugün saat 12.00'de arandığını ve toplantıya çağrıldığını anlatan Koncuk, "4688 sayılı toplu sözleşme yasasına göre resmi tatillerde toplu sözleşme görüşmesi yapılamaz. Bugün saat 13.00'ten itibaren resmi tatil başlamıştır. Böyle olmasına karşın bizi toplantıya yarım saat kala aradılar. Oysa en az bir gün önceden aranmamız gerekiyordu" dedi. Memurun masada satıldığını, toplu sözleşmenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında, kapalı kapılar ardında diğer konfederasyonlardan kaçırılarak yapıldığını ileri süren Koncuk, "Adeta biz toplantıya katılmayalım diye yarım saat önceden arandık. Memur-Sen Başkanı, memuru masada satmıştır. Bu toplu sözleşmeyi tümüyle reddediyoruz" dedi.
KESK Başkanı Lami Özgen de bugün bir toplantı olacağından haberdar olmadıklarını, kendisinin saat 12.05'te Devlet Personel Başkanı tarafından toplantıya çağrıldığını belirterek, "Ben de saat 12.50'de bakanlığa ulaşabildim. Oysa kendileri sabahtan toplanmışlar. Hükümet ile Memur-Sen aralarında uzlaşmışlar. İmzaları atmışlar. Bize de deklare etmek için çağırmışlar. Ben de gidip, bunun doğru olmadığını, hukuksuz olduğunu bakana söyledim. Normalde toplu sözleşme takvimi 21 Ağustos'a kadar sürmekteydi. Yangından mal kaçırır gibi anlaşmışlar" dedi.
Özgen, bunun 4688 sayılı yasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek, "İmza yetkisi Memur-Sen'de olabilir ama yasa gereği tüm tarafların taleplerini masaya getirip, müzakere edilmesi gerekiyordu. Bizlerin yer aldığı bir müzakere masası kurulmadan, Memur-Sen kendi başına hükümetle anlaşmış. Biz de KESK olarak bakanlıkla Memur-Sen'in ortak açıklamasına katılmadık. Bu tamamen hukuksuzdur. Hukukçularımız, çalışma yapacaklar ve tüm itiraz haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.
1 HAFTA ÖNCE BAŞLADI, 1 AY SÜRECEKTİ
Kamu görevlilerinin 2014-2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığında 1 Ağustos'ta yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Faruk Çelik, görüşme sürecinde 2 milyon 650 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin kamu emeklisinin 2014-2015 dönemine ilişkin mali ve sosyal haklarını ele alacaklarını vurgulamış ve toplu sözleşme sürecinin en fazla bir ay süreceğini söylemişti. Çelik, "Bu bir aylık maratonun ilk toplantısını yapıyoruz. Sendikaların talepleri bir hafta önce Devlet Personel Başkanlığına iletildi. Bu talepleri esas alarak, kamu görevlileri sendikaları heyeti başkanıyla genel ve hizmet koluna ilişkin görüşme gündemini ve çalışma takvimini belirleyeceğiz. Bu takvim çerçevesinde devletimizin imkanları çerçevesinde kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılama çabası içerisinde olacağımızı belirtmek isterim" demişti.
Bu konuşmanın ardından yapılan toplantıda görüşme takvimi ise şöyle belirlenmişti:
2 Ağustos'ta hizmet kollarının taleplerine ilişkin sunumlar yapılacak, 5 Ağustos'a kadar hizmet kollarının talepleri değerlendirilecek. 6 Ağustos'ta hizmet kollarının tekliflerinin değerlendirmesi ve kamu işveren heyetinin teklifi verilecek. 13-14 Ağustos'ta ihtiyaç duyulması halinde komisyon çalışmalarına devam edilecek, 15-20 Ağustos'ta kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına ilişkin teklifler değerlendirilecek ve 21 Ağustos'ta toplu sözleşme ve toplantı tutanakları imzalanacaktı.