KAMU
Kadrolar Niçin Öğretmen Ve Sağlıkçılara Ayrılıyor?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Son zamanlarda atamalardaki kadro paylaşımlarıyla ilgili çok fazla tartışma yapılmaya başlandı. Devletin önceliği öğretmen ve sağlıkçı olunca diğer memur adayları da haklı olarak bizlere neden kadro ayrılmıyor diye isyan ediyor.
Atamalarla İlgili Tespitlerimiz!
1) Devlet, eğitim ve sağlık alanındaki hizmetlere öncelik verdiği için atamalar da bu iki alana yoğunlaşıyor.
2) Bu iki alan dışında Askeri Personel ve Polis alımları, Adalet Personeli alımları hatta İmam-Hatip alımları öncelikler arasındadır.
3) Yeni kurulan Bakanlıklar ve kurumlara atamalar daha hızlı yapılmaktadır. (Örnek: Aile Bakanlığı, Göç İdaresi)
4) Yeni proje ve uygulamaların başlatılması atamaları hızlandırabilmektedir. Yeni bir birim, yeni bir bina, yeni bir proje demek yeni personel demektir.
5) Merkezi atama kadroları azalmıştır. Sebebi ise; A grubu kadrolara ağırlık verilmesi + Mülakatla yapılan atamaların artması.
6) B grubu yani düz memur kadrolarına atamalar azdır. Sebebi ise; mevcut memurların yeterli görülmesi + Taşeron sisteminin yaygınlaştırılması + Kurumlar arası nakillerin artması + Sınavsız atamaların artması.
7) Bakanlıkların ve kurumların düz memur taleplerine Bütçe gerekçe gösterilerek olumsuz cevap veriliyor.
8) Devlet, bölüm bazında atama bekleyenlerin sayısıyla ilgilenmiyor. Mezuniyet alanlarıyla ilgili çalışmalar yapmıyor. (İstisnası vardır.) Dolayısıyla adayların talepleri üzerine herhangi bir çalışma başlatılmıyor.
9) Devlet, kadrolu atama dışında personel ihtiyacını taşeron veya sözleşmeli olarak karşılamaktadır. Öğretmen, sosyolog, hizmetli, sekreter gibi birçok alanda taşeron alımlar veya ek ders karşılığı alımlar yapılmaktadır.
Atamalarla İlgili Önerilerimiz!
1)Memur atamalarında sözlü sınavlar kaldırılmalıdır. KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar yapılmalıdır.
2)Verilen atama izinleri kurumlar arası geçişlerde kullanılmamalıdır. Yani naklen atamalar, kurumlara verilen atama izinlerinden sayılmamalıdır.
3) Verilen atama izinleri istisnai kadrolarda kullanılmamalıdır. İstisnai kadrolara yapılacak atamalar bütçe dışı sayılmalıdır.
4) Kamu kurumları; emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle boşalan kadrolarına bütçe sınırlaması olmadan atama yapmalıdır.
5)Merkezi yerleştirme kontenjanları arttırılmalıdır. Çünkü birçok bölüme kadro açılmamaktadır.
6) Memur atamalarına taban puan şartı getirilmelidir. Belli bir puanın altında kalan adaylar memuriyete kabul edilmemelidir.
ÖZET; Sadece memur adayları değil öğretmen ve sağlıkçı kadrolarına atanmak isteyen adaylar da daha fazla atama talebinde bulunmaktadırlar. Milyonlarca kişi KPSS’ye girerek memur olmaya çalışmaktadır. Her yıl 40-50 binlik merkezi memur ataması yapılmadığı sürece KPSS sembolik olarak yapılmış olacaktır. Memur adaylarının seslerine kulak verilmelidir, kapsamlı bir çalışmayla işsiz gençlere kadro açmanın yolları araştırılmalıdır.
**Memur atamalarıyla ilgili soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız