KAMU
Kadın istihdamının yükünü devlet üstlenecek
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kadın istihdamına yönelik çalışmada en doğru mekanizmayı kurmak istediklerini söyledi.
02 Ekim 2013, Çarşamba
Ergün, doğacak maliyetin sadece işverene yüklenmesi halinde kimsenin kadın işçi çalıştırmayacağını ifade etti...
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sosyal güvenlik ve ekonomideki son gelişmelere ilişkin BUGÜN’ün sorularını yanıtladı.
Kadın istihdamını kolaylaştırmaya yönelik yeni çalışmada iyi bir düzenin kurulmaması halinde iş dünyasında doğal olarak panik yaşanacağını belirten Ergün “Böyle yapacağız sen de bunu üstlen dersen; işverenin maliyetlerini kat kat artıracak bir sistem getirirsen ekonomik hayatı tahrip edersin. Bu sefer kadını kimse çalıştırmaz. O yüzden doğru mekanizmaları kurmamız gerekiyor” dedi.
En zor ‘koca’lar değişir
Kadının sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta daha aktif rol alırken aynı zamanda çocuk da yapmasını istediklerini belirten Ergün, bu iki isteğin birbiriyle çelişmemesi için hem erkeğin hem işverenin hem de devletin kadın lehine davranışlarını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Ergün şöyle devam etti: “Kadın lehine davranışlarını en kolay değiştiren, üstleneceği maliyetle devlet olacaktır. En zor değiştiren ise kadının kocası olacaktır. Çünkü işverenleri teşvik mekanizmalarıyla bir şekilde destekliyorsunuz. Güzel bir hazırlık yapılıyor.”
Doğum izni belli değil
Doğum izin süreleri konusunda henüz kesinleşmiş bir süre olmadığını belirten Ergün, kadına yönelik tüm iyileştirici adımların bir seferde atılamayabileceğini vurguladı. Ortaya çıkacak maliyetin karşılanmasıyla ilgili yorum yapan Ergün şunları anlattı: “Sosyal güvenlik sisteminin üzerine biraz yük gelecek. Bu yükü taşıyacağız. Bu erken emeklilik yükünden daha fazla bir yük olmayacaktır.”
Ergün, modern aileye ilişkin ise şu tespitlerde bulundu:
İşte yeni modern aile
“Yeni sistem, aynı zamanda yeni modern aileyi de oluşturacak. Eğer kadını iş ve siyasi hayatın içinde tutarken çocuk yapmasını da sağlayan bir sistemi kuramazsak o zaman modern aile çocuksuz aile olur ya da bir çocuklu aile olur veya çok çocuklu ancak kadının hiçbir faaliyete katılmadığı bir düzen olur. Biz ikisini de istemiyoruz.”
İşverenin bakış açısı değişmeli
“Yeni kadın istihdamı sisteminde işverenlerin davranış ve beklentilerinin değişmesi lazım. İşveren çocuk sahibi olan kadına sağladığı imkanları yük olarak görmeyecek. ‘Çok izin yapıyor, çocuğunu emzirmeye gidiyor, işe gelmiyor, iş aksıyor bunlar maliyet’ diyemez. O, hayatımızın sağlıklı işlemesi için karşılanması gereken bir maliyet olarak görülmeli.
‘Hanım çocuk yap işe git evimizi de temizle’ olmaz
“Kadın istihdamında en fazla fedakarlık erkeğe düşüyor. ‘Hanım çocukları da yap, işe de git, yemeği de yap, evi de temizle’ olmaz. Erkeğin eski beklentileri aynı şekilde devam eder, kadın da ekonomik hayatta aktif yer alırsa beklentilerle örtüşmez. Ortada ne aile kalır ne çocuk olur. Bundan sonra erkeğin davranışındaki değişikliklerin kadının lehine olması gerekiyor.” (Bugün)