KAMU
İşsiz İş Danışmanı Ülkesi Olduk
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
İŞKUR bünyesinde işsizliği çözmek amacı ile hayata geçirilen İş ve Meslek Danışmanlığı projesinin sancıları her geçen gün artarak devam ediyor. İlk başta sözleşmeli olarak atamaları yapılan daha sonra kadroya geçirilen İş ve Meslek Danışmanlarının bu kadroya geçişlerinden dolayı maaş kayıpları oldukça uzun bir süre gündemi meşgul etmişti. Ve nihayetinde İş ve Meslek Danışmanlarını tam anlamı ile memnun etmese de Torba Yasa kapsamında bu mağduriyet giderilmişti.
Fakat işsizliği çözmek adına hayata sokulan projenin atama olmamasına rağmen 2013-2014 yılları içerisinde toplamda 8 kez yapılan sınavları neticesinde yaklaşık 10 bin dolayında işsiz İş ve Meslek Danışmanı oluştu. 2 yıldır atanma mücadelesi veren işsiz İş Danışmanları çaldıkları bütün kapılardan elleri boş bir şekilde döndüler.
Şimdi ise daha da büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya bırakıldılar. Türkiye de TÜRKAK ve MYK tarafından yetkilendirilen iki üniversite olan Anadolu Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan başvuru ücretleri ile birlikte konaklama ve ulaşım giderleri de eklendiğinde maliyeti 1.000 lirayı bulan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavı artık Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından da yapılacak.
Geldiğimiz tabloda ortada yaklaşık 10 bin işsiz İş Danışmanı varken, bu şekilde bir plan ve programa sokulmadan sürekli İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları yaparak insanlara sertifika vermek kime ne kazandıracak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın artık ülkemizin geleceği olarak lanse edilen bu mesleğin heba edilmemesi adına adayların mağduriyetine kulak vermesi ve bu sınavları bir plana sokması gerekmektedir. Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu Türkiye'nin gündemini uzunca süre meşgul eden ve içinden çıkılamaz bir sorun olarak ortada dururken İş ve Meslek Danışmanlığı sorunu da aynı yolda ilerlememelidir.
Sayın Bakan Faruk ÇELİK başta olmak üzere bakanlık bürokratları ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret YAZICI bu soruna kulak vermeli ve bu sorunu kusursuz halledebilecek imkan ve çözümleri üretmelidirler.
En son açıklanan işsizlik rakamlarının % 10,6 olduğu ve 15-24 yaş arası genç işsizliğin % 20'lere yaklaştığı bir dönemde önem arz etmesi gereken proje heba ediliyor. Bunca pırıl pırıl lisans ve yüksek lisans mezunu gencimizin akıp geçip giden zamanla birlikte hayatları da ertelene ertelene yok olmakla birlikte emekleri zayi oluyor.
Maliyeti 1.000 lirayı bulan bir sınavın yapılması için üçüncü bir üniversitenin daha akredite edilmesi sorunu kar topundan çığa dönüştürüyor. Her geçen sınav mağdur aday sayısı da katlanarak artma yolunda ilerliyor. İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları bir plana sokulmalı, tüm göstergeler dikkate alınarak ihtiyaca göre yapılmalıdır.Ülkenin gençliğine yazık günah, emekler heba oluyor, sadece iki üniversitede yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarına üçüncü üniversitenin dahil olması gerçekten şaşırtıcıdır.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız